Stylen met behulp van krultangen

Vrouw met een krultang
Foto: Shutterstock
Al eeuwenlang gebruiken vrouwen talloze methoden om het krulpatroon van hun haar te veranderen. In de dagen van het Oude Egypte en Rome maakten vrouwen gebruik van een mengsel van aarde en water om hun haren in een andere vorm of structuur te dwingen.
 
Oliën, bessen, boomsappen, houten stokken, stenen staafjes, dierlijke vetten en eigenlijk van alles wat je op kunt noemen is vanaf die tijd wel gebruik gemaakt om het haar in de kapsels van die tijd te stylen. Naarmate de technologie voortschreed en de kennis toenam, werd iedere nieuwe ontdekking onvermijdelijk gebruikt om het haar te stylen, of het nu ging om krullen en slagen toe te voegen of ze juist weg te nemen.
 
In 1875 vond de Franse uitvinder Marcel Grateau een systeem uit om met behulp van verhitte staven het haar te stylen. Naar dit proces wordt door de hedendaagse professionals nog steeds verwezen als zijnde “Marcel styling”, zelfs nog nu het hulpmiddel sinds die tijd aanzienlijk is verbeterd. De krultangen van tegenwoordig werken op elektriciteit, zijn gemakkelijk in het gebruik en zijn kant-en-klaar verkrijgbaar.
 
De schachten van de hedendaagse krultangen variëren ruimschoots in maat en zijn verkrijgbaar vanaf kleine pendikte, voor erg kort haar of strakke krullen, tot enorm, voor lang haar of spiraalvormige krullenwatervallen. Ongeacht de maat krul die je wenst, voor elk doel is er wel een geschikte krultang verkrijgbaar.
 
Het is belangrijk om precies te weten hoe je een krultang moet gebruiken. Hier vind je een aantal zaken waarvan je op de hoogte moet zijn om het beste uit je krultang te halen:
 
Regel nummer één: Begin voor de beste resultaten met schoon DROOG haar. Het haar moet met shampoo gewassen zijn, behandeld zijn met een vochtinbrengende crèmespoeling en behandeld zijn met een conditioner die niet uitgespoeld hoeft te worden om bescherming te bieden tegen mogelijke beschadiging door het verwarmd stylen. Het haar moet hierna volledig gedroogd worden, met de föhn of op natuurlijke wijze.
 
Als het haar zelfs maar een beetje vochtig is, dan kan het werken met de krultang resulteren in ernstige schade. Dit komt omdat de hete krultang het haar dan in feite “kookt” waardoor de haar opzwelt en de schublaag geopend wordt, zodat het beschermende vocht in de schors naar buiten wordt gedrongen.
 
De pen van een krultang
Foto: A’s Images/Canva
Regel nummer twee: Zorg ervoor dat de krultang op een niet te hoge temperatuur wordt afgesteld. Als je niet zeker bent van de temperatuurinstelling van de krultang die je wilt gaan gebruiken, bevochtig dan een tissue lichtjes met water en klem deze in de krultang. Er zal stoom vanaf komen, maar wanneer zich ook rook ontwikkelt, of schroeien of kleurverandering van de tissue ontstaat, dan staat de krultang TE HEET afgesteld.
 
Denk eraan, het is beter te voorkomen dan te genezen. Toen ik nog op school zat, was ik getuige van hoe een klasgenootje een ongeteste Marcel krultang op een oefenhoofd gebruikte. Ik zag met afschuw hoe de haarlok die zij rond de krultang had gewikkeld begon te roken en vervolgens losliet en op de grond viel.
 
Regel nummer drie: Als jij wilt dat je krullen lang goed blijven, gebruik dan een kleine hoeveelheid styling product. Door een lichte verneveling van haarspray toe te passen en deze vervolgens te laten drogen (of een kleine hoeveelheid gel of styling mousse vooraf aan het drogen van het haar) op elke te krullen lok, zullen de krullen steviger zijn en langer houden dan wanneer je geen product zou hebben gebruikt.
 
Regel nummer vier: Werk met kleine hoeveelheden haar tegelijk. Probeer niet teveel haar ineens te krullen. Om een krultang goed te laten werken is een gelijkmatige warmteverdeling van essentieel belang. Het werken met teveel haar tegelijk zal dit bemoeilijken of soms zelfs onmogelijk maken.
 
Regel nummer vijf: Laat de krullen volledig afkoelen voor je verder met ze gaat werken. Omdat juist de warmte bij de verwarmde styling de nodige verbindingen in het haar zal verbreken, waardoor het haar een andere vorm kan aannemen, is het belangrijk om de nieuw gevormde krullen te laten afkoelen zodat de verbindingen zich in hun nieuwe vorm kunnen herstellen om de krullen vast te houden.
 
Lees verder ...