Haarrestauratie

Arts die het haar van een patiënt onderzoekt
 
Haarrestauratie kan op twee manieren aangepakt worden - medische restauratie en chirurgische restauratie. In dit geval wordt met de term "medisch" bedoeld het vervangen van het uitgevallen haar en de preventie van nieuw haarverlies door toediening van medicamenten.
 
Let op: De volgende informatie is louter informatief. Mocht je naar aanleiding van dit artikel een behandeling overwegen, doe dit dan UITSLUITEND in overleg met je arts.
 
De medicijnen die het meest ter stimulering van nieuwe haargroei worden gebruikt zijn Minoxidil en Finasteride.
 
Minoxidil is een lotion die meerdere keren per dag direct op de plek moet worden toegepast en wordt vaak in combinatie met een speciaal samengestelde shampoo gebruikt om een positieve werking te bevorderen. Het te behandelen gebied moet zonder onderbreking dagelijks behandeld worden en het duurt vaak zes tot twaalf weken voor enig resultaat zichtbaar is.
 
Het is tevens een behandeling die levenslang voortgezet moet worden, omdat de haren opnieuw zullen gaan verdwijnen zodra met de behandeling gestopt wordt. Aangetoond is dat Minoxidil bij zowel mannen als vrouwen goede resultaten geeft. De kosten van Minoxidil kunnen, afhankelijk van het merk en de fabrikant, variëren van ongeveer € 30 tot € 50 per maand.
 
Finasteride is een medicament dat alleen op recept verkrijgbaar is en als klein pilletje via de mond wordt ingenomen. Aangetoond is dat dit middel positieve resultaten geeft bij de behandeling van alopecia ofwel mannelijk haarverlies. Een nauwkeurige opvolging van de dosering bij dit middel (en vergelijkbare middelen) is heel belangrijk en wordt per persoon bekeken. Het middel onderdrukt het testosteron dat met zijn componenten gezien wordt als de schuldige van de haaruitval. Ook bij gebruik van dit middel zal het zes tot twaalf weken duren voor enig resultaat zichtbaar is en zal het levenslang ingenomen moeten worden om nieuw haarverlies te vermijden.
 
Deze eerste nieuwe haargroei zal zich openbaren in de vorm van dunne en fijne haartjes, die pas lager weer echte haren te noemen zijn. Waarom het zo lang duurt voor zich haar vormt, heeft niets te maken met de werking van het middel (of vergelijkbare middelen), maar met het feit dat het eigen lichaam er lang over doet om weer de nieuwe balans te vinden.
 
Finasteride MAG NIET door vrouwen gebruikt worden. Het is zelfs zo gevaarlijk, dat vrouwen die borstvoeding geven, zwanger zijn of dit willen worden, voor hun eigen veiligheid zelfs geen enkel huidcontact met het pilletje mogen hebben. En ook mannen zijn niet verschoond van enige nadelige bijwerkingen bij gebruik van dit middel. Finasteride kost per maand ongeveer € 45 tot € 70, afhankelijk van het merk en de fabrikant.
 
Vrij recent is er een middel bijgekomen, namelijk Dutasteride, dat effectiever zou zijn dan Finasteride omdat het in zijn aanpak verder gaat. Dit middel onderdrukt de aanmaak van de metabolieten in de testosteron (stoffen die uit testosteron worden gesynthetiseerd). Uit vele onderzoeken is gebleken dat deze afgeleiden van het testosteron de verantwoordelijken zijn waaronder de meest bekende metaboliet DHT (Di-Hydro-Testosteron). Er bevinden zich echter nog meer vormen van DHT in je lichaam. Haarcellen reageren hier slecht op. Het gevolg is dat de haren verzwakken en verdunnen en uiteindelijk geheel wegblijven.
 
De score met dit middel is hoger dan bij Finasteride. Was Finasteride in staat in ieder geval één van de DHT´s aan te pakken, Dutasteride kan twee van de DHT´s onderdrukken. Maar er is ook een keerzijde. Zowel Finasteride als Dutasteride kunnen bij sommige mannen serieuze bijwerkingen geven. Het kan o.a. de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden, erectieproblemen veroorzaken, er is kans op prostaatvergroting en in een enkel geval werd borstvergroting waargenomen. Omdat het lichaam een gebrek aan DHT´s constateert, wil het dit aanvullen door meer testosteron te produceren. Dit kan de zin in sex verhogen maar ook pijnlijke teelballen veroorzaken. Te pijnlijk zelfs voor sommige gebruikers. Verder worden door het verhoogde testosteron soms betere sportprestaties gezien.
 
Een ander middel is Aminexil. Deze behandeling richt zich op het verzachten van het collageen dat zich door hormonale en andere invloeden kan verharden. Door verhard collageen wordt de haarwortel belemmerd met als gevolg dat de haar verstikt en het haarzakje veroudert, waardoor geen vernieuwing van de haar kan plaatsvinden. Ook deze middelen mogen niet door zwangere of zogende vrouwen gebruikt worden, of door vrouwen die zwanger willen raken.
 
Een vrij onschuldig middel dat vrij verkrijgbaar is en waarmee soms goede resultaten behaald worden is de medicinale anti-roos shampoo van Rooscure, waarin een schimmeldodende stof is verwerkt. Door de shampoo te laten inwerken op de kalende plekken, worden de haarcellen dieper onder de huid gereinigd en ontdaan van eventuele schimmels die de haarcellen aantasten.
 
Chirurgische haarrestauratie kent een paar verschillende procedures - het veranderen van de hoofdhuid of het transplanteren van haar.
 
Bij een procedure die de hoofdhuid verandert, kan een man met een zich terugtrekkende haarlijn zijn haar weer naar voren laten halen door middel van een operatie die vergelijkbaar is met een facelift. Deze operatie zal resulteren in een haarlijn die zich min of meer op de normale positie bevindt. De incisie, of insnijding, zal zich meestal dicht bij de haarlijn bevinden om later door de haren gecamoufleerd te kunnen worden.
 
Haartransplantatie bestaat uit het chirurgisch in de kale plekken transplanteren van haarfollikels afkomstig uit gebieden op het hoofd waar zich een dichtere haargroei bevindt. Hierdoor zal de persoon dikkere, of tenminste gelijkmatig verdeelde, haargroei op het gehele hoofd hebben. De technieken op dit gebied worden constant verbeterd en verfijnd. Zo is er ook studie naar follikel vermeerdering. Deze studie richt zich er op dat slechts een deel van de oorspronkelijke follikel vanuit het donorgebied getransplanteerd hoeft te worden en beide delen afzonderlijk van elkaar een of zelfs meerdere nieuwe haren kunnen produceren. Door het eenvoudig implanteren van een deeltje van de follikel en geen extra weefsel, ontstaat ook geen littekenvorming.
 
Door de verbeteringen in de technieken kunnen tegenwoordig meer follikels binnen een sessie getransplanteerd en geïmplanteerd worden en is het eindresultaat nauwelijks meer van natuurlijke haargroei te onderscheiden.
 
Chirurgische haartransplantatie is een zeer kostbare behandeling en kan gemakkelijk tot duizenden euro´s oplopen, weliswaar afhankelijk van de hoeveelheid haar die nodig is om de kalende plek te bedekken. Bovendien is het een proces dat later in de tijd waarschijnlijk weer herhaald zal moeten worden.
 
Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zo schijnt er zelfs onderzoek te zijn naar de mogelijkheden om haar te klonen Het instituut dat dit voor elkaar zal krijgen, zal miljarden binnen kunnen slepen. Als het gaat lukken, de verwachting is overigens dat dit binnen 20 jaar zal zijn, zal dit toch weggelegd blijven voor de beter bedeelden onder ons, want dan zal het prijskaartje zeker hoger zijn dan een paar duizend euro.
 
©Kapsels.net
Foto: Africa Studio/Shutterstock