Omgaan met haaruitval

Man met haaruitval
Foto: Shutterstock
Alopecia androgenetica is een veel voorkomend, maar emotioneel beladen, toestand die het gevolg is van leeftijd, genetische factoren en hormonale veranderingen of een combinatie daarvan. Gewoonlijk wordt het eenvoudig aangeduid als "mannelijke kaalheid".
 
Een dergelijk haarverlies vormt en behoorlijke geestelijke belasting op mannen, maar nog meer op vrouwen, die hier ook kunnen aan lijden. Het verlies aan zelfvertrouwen en het meestal negatieve denkbeeld hoe door anderen tegen hen aangekeken zal worden is nog maar het begin van het leed dat mannen en vrouwen ondervinden ten gevolge van hun haaruitval.
 
Het lijden van talloze mensen aan haaruitval, en de traumatische invloed die het op hen heeft, was een impuls voor een multimiljoenen, en zelfs multimiljarden, industrie om te proberen met oplossingen te komen, zodat de hieraan lijdende mensen het probleem beter kunnen hanteren. Voor iemand die in enige mate aan zichtbaar haarverlies lijdt, zijn er twee mogelijkheden om uit te kiezen:
 
Acceptatie:
 
De persoon in kwestie ziet zijn (of haar) haaruitval eenvoudig als een fase in het leven en accepteert dit. Hij (of zij) past de haarstijl hierop aan, waardoor het dunnere haar meer geflatteerd wordt, en is de mening toegedaan dat dit zijn (of haar) lot is en maakt er eenvoudig het beste van. Deze optie wordt in het algemeen meer door mannen dan door vrouwen met haaruitval gevolgd, tenzij de vrouw in kwestie slechts in geringe mate lijdt aan haaruitval.
 
Haaruitval heeft over het geheel bekeken een veel grotere negatieve invloed op vrouwen dan op mannen en kan, onder invloed van de maatschappelijke houding en het verwachtingspatroon dat de vrouwen delen, niet zonder meer geaccepteerd worden.
 
Camouflage:
 
Sommige mensen proberen hun dunner wordende haar te camoufleren door de haarstijlen zodanig aan te passen, dat de dunner wordende plekken minder opvallen. Voor mannen betekent dit vaak dat het haar op bepaalde plekken op het hoofd langer moet groeien, zodat dit haar op geraffineerde wijze de kaal wordende plekken kan bedekken.
 
Deze overkam techniek wordt overigens maar zelden goed toegepast en leidt vaak, naarmate de tijd vordert, tot tragisch komische resultaten, waarbij het overkammen haast extreem wordt. Vrouwen kunnen in dit geval overstappen op een krullend haarmodel om meer volume aan het haar te geven waarmee het gebrek aan dichtheid van het haar gecompenseerd wordt.
 
Een andere camouflage methode is het dragen van haarstukjes. Pruiken en toupetten vormen hiermee een andere manier om het haarverlies te verbergen. Door vrouwen wordt deze methode meer geaccepteerd. Er zijn letterlijk duizenden mogelijkheden beschikbaar in pruiken met betrekking tot het model, de kleur of de lengte. Je kunt pruiken zelfs op jouw persoon laten afstemmen zodat ze passen bij je natuurlijke haarkleur.
 
Afhankelijk van de haarstijl die de vrouw oorspronkelijk droeg, zullen er maar weinig mensen zijn die bij het zien van de pruik opmerken dat dit niet het eigen haar van de vrouw is.
 
Haarstukjes, of toupetten, worden bij mannen minder snel geaccepteerd. Het grote aantal slecht passende, goedkoop gemaakte en verkeerd geplaatste haarstukjes die in de voorbije jaren door mannen werden gedragen, hebben de toupetten een behoorlijk slechte, en eigenlijk zeer verdiende, reputatie gegeven.
 
Weinig mensen willen het riskeren voor belachelijk uitgemaakt te worden met hun "matje" op hun hoofd, en kiezen liever voor het accepteren van de kaalheid of gaan er op een andere manier mee om. Toch zijn er nog steeds mannen te vinden die voor een haarstukje kiezen, en ook de haarstukjes zijn in verschillende kleuren en stijlen beschikbaar of kunnen aan de eigen haarstijl aangepast gemaakt worden.
 
Belangrijk is toch wel te vermelden dat een pruik of haarstukje niet goedkoop is. Dit geldt zeker voor op de persoon gemaakte pruiken en haarstukken die aan de eigen haarstijl aangepast worden. Een goed gemaakte pruik of toupet zal, afhankelijk van de haarstijl en lengte, snel 1.000,- of meer kosten.
 
Herstel:
 
Haarverlies kan rampzalig zijn, maar er zijn oplossingen voor. Elke optie biedt zowel positieve als negatieve kanten en tot er een oplossing voor alopecia androgenetica gevonden wordt, is het fijn om te weten dat deze er zijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Vragen over haarverlies
 
Eerste hulp bij haarverlies