Mythes over grijs haar

Vrouw die een grijs haartje uittrekt
Foto: Depositphotos
Grijs haar gaat samen met sterke emoties, verdeelde meningen en hardnekkige mythes. Er zijn twee groepen mensen die grijs haar hebben of grijs zullen worden. Sommigen omarmen hun nieuwe tinnen, zilveren, titanium of zout en peper look. Anderen zoeken hun geluk in het vergeten, verwijderen alle spiegels in hun omgeving of hollen naar het kapsalon voor een permanente kleuring.
 
We hebben enkele van de meest voorkomende misvattingen over grijs haar verzameld en hopen in staat te zijn om wat zilverkleurig licht te werpen op het onderwerp. Lees alles over de échte oorzaken van grijs haar.
 
Trek één grijs haartje uit en er zullen er méér groeien
 
Laat die pincetten maar waar ze zijn. Eerst en vooral is het niet waar dat het uittrekken van één grijs haartje ervoor zal zorgen dat er twee, drie of tien nieuwe haren in de plaats groeien. Krijg je binnen een bepaalde periode meer grijze haren, dan zal dat andere redenen hebben en niet veroorzaakt zijn door het uittrekken. Wat met één haartje gebeurt, beïnvloedt de andere haren niet. In de meeste gevallen blijft de follikel in de hoofdhuid wanneer je een haar uittrekt en zal hetzelfde grijze haar gewoon teruggroeien.
 
Wanneer je de follikel beschadigt – wat makkelijk kan gebeuren – dan zal er helemaal geen haar teruggroeien en wanneer je het hebt over het haar op je hoofd, wil je je follikels levend en gezond houden. Dit type beschadiging is onomkeerbaar en om het gevecht aan te gaan met grijze haren lijkt een tube haarverf een veel betere oplossing.
 
Haar wordt plots grijs
 
We kennen allemaal dit verhaaltje. Iemand werd zo bang dat zijn of haar haar plots grijs of zelfs wit werd. Er wordt gezegd dat dit gebeurd is met Marie Antoinette voor haar executie en er zijn nog veel meer dergelijke verhalen in de loop van de geschiedenis. Het zijn varianten op dit verhaaltje, gewoonlijk met als ingrediënt een gebeurtenis of ervaring van ultieme horror. Films en geschreven media hielden de mythe levendig, maar daarbij blijft het, een mythe.
 
Het volledige hoofd kan niet zo snel grijs worden, het kan enkel grijs of wit uitgroeien. Het bestaan van een medische benaming voor het plots grijs worden, canities subita, suggereert echter dat er toch iets aan de hand is. Wat echt gebeurt wanneer iemands haar erg snel grijs wordt, is dat extreme stress kan leiden tot een tijdelijk haarverlies en enkel het gepigmenteerde haar valt uit, waarbij het reeds grijze haar dus niet uitvalt. Deze door stress veroorzaakte aandoening heet alopecia ariata.
 
Gestresseerde vrouw met grijs haar
Foto: Berenika L/Getty Images Signature via Canva
Het effect van stress
 
Een ernstige schok kan deze reactie uitlokken en nog vele andere in ons lichaam. De reden waarom haar zonder pigment niet erdoor getroffen wordt, werd nog niet volledig ontdekt en er zijn theorieën over het immuunsysteem dat gericht reageert op enkel pigment producerende cellen.
 
Zelfs kleine hoeveelheden stress kunnen leiden tot gevolgen voor je haar, wat slechts een indicator is voor andere processen die gebeuren in je lichaam. De enige remedie is stress zoveel mogelijk vermijden. Behoud een goed evenwicht in je leven, mediteer, doe aan yoga en blijf kalm. Je haar en je gezondheid zullen je dankbaar zijn!
 
Overmatig verven kan haar grijs doen worden
 
Dit fabeltje wordt vaak gebruikt om onze tieners ervan te weerhouden hun haar te vaak en buitensporig te verven. Maar of het nu roze, blauwe of groene verf is, het zal de natuurlijke hoeveelheid en structuur van melanine in het haar niet beïnvloeden. Je kan je haar door en door bleken, het enige wat kan gebeuren is dat het haar te broos wordt en afbreekt. Nieuwe haargroei zal dezelfde hoeveelheid melaninepigment hebben en blijft onveranderd door gelijk welk chemisch proces.
 
Roken leidt tot grijs haar
 
Niet zozeer een fabeltje, wel een gedeeltelijke waarheid. De grootste reden voor grijs haar zit in je genen, maar er is inderdaad een connectie tussen het gebruik van tabaksproducten en vroegtijdig grijs worden. Verschillende studies uitgevoerd in de laatste twee decennia ontdekten dat rokers ongeveer vier keer meer vatbaar zijn voor beschadiging van hun melanine producerende cellen en eerder grijs worden dan niet-rokers.
 
Lees verder ...