Geverfd haar tijdens de zomer

Zomers geverfd haar in een schuine bob geknipt
Afbeelding: AI-illustratie
De zomer komt eraan en voor hen die houden van het warme weer en van luieren in de zon en aan het strand of zwembad, worden het opwindende tijden. Je hebt de handdoeken, het perfecte badpak, zonnecrème, een leuke zonnebril en nu denk je dat je geïnstalleerd bent om twee of drie maanden te luieren. Maar wat met je haar?
 
Heb je even halt gehouden om na te denken over de tol die zon, zwembad en zee kunnen eisen van je haar, vooral wanneer het geverfd is? Het is belangrijk om daarover na te denken, want we willen er goed uitzien, maar denken misschien niet dat ons haar dezelfde zomerse aandacht nodig heeft als onze gevoelige huid. Zonnefactor is prachtig om onze huid te beschermen tegen rimpeltjes, beschadiging door zon en huidkanker en voorkomt ook dat we een lederachtige huid krijgen, maar wat met haarfactor in heel dit verhaal?
 
Als je heel wat tijd en geld gespendeerd hebt in een kapsalon om je haar te laten verven, dan wil je dat het er op zijn mooist blijft uitzien, maar dit vereist werk en enkele stappen voorafgaand aan blootstelling aan de zon. Je moet je hiervan bewust zijn, anders zou je wel eens in een nachtmerrie kunnen terechtkomen.
 
Als je een waterrat bent, zoals zovelen, dan zal je willen afkoelen in het zwembad. Maar de chloor en andere chemicaliën die in het zwembadwater zitten om het zuiver te houden, beschadigen alleen maar je haar, want ze kunnen een blekend effect hebben. Wat betekent dit? Chloor kan het vocht uit je haar doen verdwijnen en zorgt ervoor dat je haar droog, klitterig, vol knopen en broos wordt, net zoals wat er gebeurt wanneer je beslist om van een donkere naar een lichte kleur te gaan via een bleekproces. Dit ontdoet je haar ook van vocht en de beschadiging die ontstaat, is niet om mee te lachen.
 
Heb je lichter haar, dan kan chloor je prachtige lokken ook doen veranderen in een groenachtige tint, waardoor je je in paniek naar het kapsalon haast, tenzij groen je bedoeling was. Er bestaan manieren om je geverfde haar te beschermen vooraleer je het zwembad of de zee instapt (dit geldt trouwens ook voor niet behandeld haar) en die zijn eigenlijk tamelijk eenvoudig. Begin met een bezoekje aan je kapper. Die zal je helpen en advies geven i.v.m. de producten die je best koopt om je haar gezond en fris van kleur te houden.
 
Asymmetrische hob en een hoed van stro
Afbeelding: AI-illustratie
Vooraleer je in het zwembad gaat, was je best steeds je haar met water uit de kraan of uit een fles of met bronwater. Dit helpt gewoon om het vocht wat beter vast te houden dan dat je in een omgeving met chloor gaat met droog haar, maar er bestaat nog iets wat zelfs beter werkt. Iedereen houdt van kokosolie; het is het redmiddel voor zowat alles. Bedek je haar met ofwel kokosolie ofwel olijfolie om een veilige barrière te creëren tussen je haarfollikels en het zoute water van zwembad of zee. Dit kan vreemd klinken, maar het is een goedkope en snelle methode die werkt, dus waarom het geen kans geven?
 
Dit zijn slechts tips om je te helpen en te verzekeren dat je kleur niet verbleekt en dat je haar zijdezacht en gezond blijft, waarbij zoveel mogelijk vermeden wordt dat er vocht verloren gaat. Naast het wassen van je haar en het aanbrengen van olijf- of kokosolie, kan je ook producten gebruiken die UVA/UVB filters hebben die krachtig zullen helpen wanneer het gaat om de hele dag in de zon zitten.
 
De zon kan een aantal zaken aanrichten bij je haar, net als chloor, dus moet je voor bescherming zorgen wanneer je geniet van de zomer, zelfs al stap je slechts eventjes naar buiten of op het strand. De zon is overal, dus heb je een figuurlijke zonnebril of zonnefactor nodig voor je haar, of je dit nu al dan niet beseft.
 
Na een dagje aan het zwembad of op het strand moet je wat tijd maken voor een “na het water” behandeling en opnieuw is dit tamelijk eenvoudig en goedkoop. Zorg er zeker voor dat je je haar wast wanneer je thuiskomt of gelijk waar je bent, maar gebruik een product dat een kapper aanraadt om chloor/zout te verwijderen terwijl je haarkleur beschermd wordt. Je moet de chemicaliën zo snel mogelijk uit je haar zien te verwijderen en alhoewel je misschien op het punt staat om uit te gaan of een dutje wil doen, moet je denken aan je haar.
 
Zomers blond haar
Afbeelding: AI-illustratie
Investeer ook in haarmaskers en diepteconditioners, want ze zullen je beste vrienden zijn wanneer het gaat om het vermijden van broze en droge lokken. Andere snelle trucjes die nuttig kunnen zijn tijdens een dagje in de zon zijn het regelmatig laten bijknippen van je haren en glansbehandelingen in het kapsalon. Daar kan je kapper je ook helpen met een efficiënte behandeling vooraleer je aan chloor blootgesteld wordt. Tijdens de zomer en echt het hele jaar rond, maar vooral wanneer je blootgesteld wordt aan zon en chemicaliën zal je kapper je beste vriend zijn.
 
Blondines wordt geadviseerd om hun haren te bedekken met een hoed of ze in een hoge knot te doen wanneer ze een duikje nemen in het water, maar in de eerste plaats in de zon en op het strand luieren. Je moet kunnen genieten van de zomer en een passend onderhoud van je lokken maakt hier deel van uit, letterlijk van kop tot teen.
 
We focussen op het perfecte bikinilichaam en een zonnebril die ons gezicht accentueert, maar we verwaarlozen sommige aspecten van onze zon-/zomerrituelen. Je haar mag niet – ik herhaal, mag niet – over het hoofd gezien worden. Nee, haarkanker kan je niet krijgen, maar je haar kan zo droog en broos worden dat het afbreekt, zodat je verplicht bent om het te laten knippen en dit is wellicht niet de weg die je voor ogen had. Voorkomen is steeds beter dan genezen, zelfs al vergt dit enkele extra stappen. Vertrouw me, het is het echt waard.
 
Denk er dus aan: breng een bezoekje aan je kapper en bespreek met hem wat de beste producten zijn om beschadiging door zon en chloor te voorkomen, investeer in kokosolie of olijfolie of een grote zonnehoed (super elegant trouwens) en gebruik haarproducten met zonnefactor en het allerbelangrijkste … BELEEF PLEZIER! Geniet nu van je zomer!
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Haarverzorging in de zomer
 
De beste haarstijlen voor de zomer