Haarverzorging in de zomer

Haar in de zomer
 
Wanneer de zomer op volle toeren is, dan is het ook de hoogste tijd om stil te staan bij de speciale behoeften van ons haar. Of nu de zon, het zand, de zee of het zwembad ervoor verantwoordelijk is, ons haar krijgt een hoop te verduren als de temperatuur stijgt.
 
Er is niet eens zoveel voor nodig om ons haar te ruïneren, maar om het haar weer gezond te maken is een geheel ander verhaal. Laten we het daarom over preventieve maatregelen hebben. Dus ga maar eens lekker zitten in je luie stoel, neem een slokje van je ice tea en lees verder hoe je de strijd kunt aangaan met beschadigingen van zomerhaar.
 
Je kunt niet ontkomen aan de zon, tenzij je in het land van de middennachtzon leeft en maar een paar uurtjes per dag de zon ziet. Met uitzondering van het dragen van een hoed zijn er tegenwoordig helaas weinig andere gewone opties voor het voorkomen van schade door de invloeden van de zon. Er zijn tegenwoordig haarverzorgingsproducten met UV filter, maar die zullen nooit een 100% bescherming bieden. Precies zoals je geen dag aan zee zult doorbrengen zonder je vertrouwde zonnebrandcrème, zo zou je ook geen moment in de zon moeten doorbrengen zonder een zonnebrand product in je haar.
 
In geval van nood, wanneer je een rit maakt in een cabriolet of een dag bij het zwembad doorbrengt zonder hoed of het zo belangrijke beschermingsproduct, kun je hetzelfde product gebruiken als je voor je huid gebruikt. Je haar zal er waarschijnlijk behoorlijk groezelig en rampzalig uitzien, maar die paar uurtjes zijn niets vergeleken met de maanden die je anders nodig zou hebben om het haar weer te repareren. Haar dat door de zon beschadigd is, kan bros en kroezig worden. In de meeste gevallen bestaat de oplossing voor dit zomerprobleem uit het wegknippen van alle beschadigde haren.
 
Dus nu ben je van top tot teen bedekt met een zonnebrandcrème en kun je gaan zwemmen. Spoel na het zwemmen altijd je lichaam en je zwemkleding af, want je hebt veel betaald voor deze mooie kleding, dus moet je er ook goed voor zorgen. Vergeet vooral niet je haar goed uit te spoelen. Zwembaden bevatten, net als bubbelbaden, allerlei chemicaliën. Je zou er niet aan moeten denken om chloor over je hoofd te gieten en het vervolgens de hele dag in je haar te laten, want één van de meest schadelijke chemische bestanddelen dat voorkomt in zwembaden is het broertje van bleekmiddel, beter bekend als chloor. Chloor zal niet alleen je haar opbleken, maar kan het haar ook uitdrogen waardoor het bros wordt. Het kan ook je hoofdhuid nadelig beïnvloeden, waardoor het gevoelig wordt en gaat jeuken.
 
Om deze symptomen te voorkomen doe je er verstandig aan na elke duik je haar te wassen. En zeg ik “altijd”, dan bedoel ik wat er ook gebeurt, ALTIJD, zodra je klaar bent met zwemmen dan was jij je haar, bij voorkeur met een shampoo voor zwemmers. Een andere manier om je haar te beschermen tegen de invloeden van de chloor is het dragen van een siliconen badmuts. Doe een goede conditioner in je haar voordat je de badmuts over je haren worstelt. Dit zal het iets gemakkelijker maken en bovendien je haren tegen verdere beschadigingen beschermen.
 
Wanneer het buiten warm genoeg is om een ei op het trottoir te bakken, dan is het ook warm genoeg voor hetzelfde effect met de schublaag van je haar. Als jij je zorgen maakt over haarbeschadigingen, probeer dan zoveel mogelijk buiten de hitte te blijven. Maar voor de meeste van ons is dit simpelweg niet mogelijk, dus hoe kunnen we ons haar beschermen zonder een airco op ons hoofd te installeren. Begin met het vereenvoudigen van je dagelijkse routine. Beperk het föhnen en verwarmd stylen van het haar tot een minimum, je hoort het goed, laat die krultang maar liggen en geen haartje zal hierdoor beschadigd raken. Probeer ook een conditioner toe te passen die door warmte geactiveerd wordt. Laat de zomerwarmte voor je werken.
 
De zomer is een tijd om je haar te koesteren en het met vakantie te sturen. Net zoals we zelf behoefte hebben aan een onderbreking van de dagelijkse routine, zo heeft jouw haar hier ook behoefte aan. Probeer je haar in vlechten te dragen, zet een strooien hoed op of neem zelfs een pittig kort kopje. Dit is een tijd bij uitstek in het jaar om eens iets nieuws te proberen zoals een aangepaste bob met heel veel textuur. Een tondeuse zal nodig zijn om de nodige natuurlijke structuur te krijgen voor de gewenste look zonder gebruik te maken van miljoenen styling producten die het haar ook nog eens kunnen uitdrogen wanneer het buiten warm is.
 
Geniet van de zomer en geniet van je haar, het vraagt maar een paar minuten van je tijd om de maanden durende naweeën van beschadigingen door de hete zomerzon en alle ellende die ermee gepaard gaat te voorkomen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Groeit haar sneller bij warm weer?