Haarverzorging in de zomer

Haar tijdens de zomer
Foto: Istockphoto
Wanneer de zomer op volle toeren is, is het ook hoog tijd om stil te staan bij de speciale behoeften van ons haar. Of het nu de zon, het zand, de zee of het zwembad is, ons haar wordt flink op de proef gesteld wanneer de temperatuur stijgt.
 
Het kost niet veel moeite om ons haar te ruÔneren, maar het herstellen is een heel ander verhaal. Laten we het daarom hebben over preventieve maatregelen. Dus ga lekker zitten in je luie stoel, neem een slokje van je ijsthee en lees verder over hoe je de strijd kunt aangaan tegen beschadigd zomerhaar.
 
Je kunt niet ontsnappen aan de zon, tenzij je in het land van de middernachtzon woont en maar een paar uurtjes per dag zonlicht ziet. Afgezien van het dragen van een hoed zijn er tegenwoordig helaas weinig andere gewone opties om schade door de zon te voorkomen. Er zijn haarverzorgingsproducten met een UV-filter verkrijgbaar, maar die bieden nooit 100% bescherming. Net zoals je geen dag aan zee zou doorbrengen zonder je vertrouwde zonnebrandcrŤme, zou je ook geen moment in de zon moeten zijn zonder een zonnebrandproduct in je haar.
 
In geval van nood, wanneer je bijvoorbeeld een rit maakt in een cabriolet of een dag bij het zwembad doorbrengt zonder hoed of het belangrijke beschermingsproduct, kun je hetzelfde product gebruiken als voor je huid. Je haar zal er waarschijnlijk behoorlijk dof en rampzalig uitzien, maar die paar uurtjes vallen in het niet bij de maanden die je anders zou moeten besteden om je haar te herstellen. Door de zon beschadigd haar kan broos en pluizig worden. In de meeste gevallen is de oplossing voor dit zomerprobleem het afknippen van al het beschadigde haar.
 
Dus nu ben je van top tot teen bedekt met zonnebrandcrŤme en kun je gaan zwemmen. Spoel na het zwemmen altijd je lichaam en je zwemkleding af, want je hebt veel betaald voor deze mooie kleding, dus moet je er ook goed v oor zorgen. Vergeet vooral niet je haar goed uit te spoelen. Zwembaden bevatten, net als bubbelbaden, allerlei chemicaliŽn. Je zou er niet aan moeten denken om chloor over je hoofd te gieten en het vervolgens de hele dag in je haar te laten, want ťťn van de meest schadelijke chemische bestanddelen die voorkomen in zwembaden is het broertje van bleekmiddel, beter bekend als chloor. Chloor zal niet alleen je haar bleken, maar kan het ook uitdrogen, waardoor het broos wordt. Het kan ook je hoofdhuid negatief beÔnvloeden, waardoor deze gevoelig wordt en gaat jeuken.
 
Vrouw met een badmuts
Foto: Jacob Lund/Canva
Om deze symptomen te voorkomen, is het verstandig om na elke duik je haar te wassen. En wanneer ik zeg "altijd", bedoel ik ook echt altijd. Zodra je klaar bent met zwemmen, was je je haar, bij voorkeur met een shampoo voor zwemmers. Een andere manier om je haar te beschermen tegen de invloed van chloor is het dragen van een siliconen badmuts. Breng een goede conditioner aan op je haar voordat je de badmuts over je haar doet. Dit zal het wat gemakkelijker maken en bovendien je haar beschermen tegen verdere beschadiging.
 
Wanneer het buiten warm genoeg is om een ei op de stoep te bakken, is het ook warm genoeg om hetzelfde effect te hebben op de schubbenlaag van je haar. Als je je zorgen maakt over haarbeschadiging, probeer dan zoveel mogelijk uit de hitte te blijven. Maar voor de meesten van ons is dit simpelweg niet mogelijk, dus hoe kunnen we ons haar beschermen zonder een airconditioner op ons hoofd te installeren? Begin met het vereenvoudigen van je dagelijkse routine. Beperk het fŲhnen en het gebruik van warmte-stylingtools tot een minimum. Laat die krultang maar liggen, geen enkel haartje zal hierdoor beschadigd raken. Probeer ook een conditioner te gebruiken die geactiveerd wordt door warmte. Laat de zomerwarmte voor je werken.
 
De zomer is een tijd om je haar te koesteren en het op vakantie te sturen. Net zoals wij zelf behoefte hebben aan een onderbreking van de dagelijkse routine, heeft ons haar dat ook. Probeer je haar in vlechten te dragen, zet een strooien hoed op of ga zelfs voor een pittig kort kopje. Dit is het perfecte moment in het jaar om iets nieuws te proberen, zoals een bob met veel textuur. Een scheermessnit kan nodig zijn om de natuurlijke structuur te creŽren voor de gewenste look, zonder gebruik te maken van talloze stylingproducten die je haar kunnen uitdrogen wanneer het buiten warm is.
 
Geniet van de zomer en geniet van je haar. Het kost maar een paar minuten van je tijd om de langdurige naweeŽn van beschadigingen door de hete zomerzon en alle ellende die daarmee gepaard gaat te voorkomen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Groeit haar sneller bij warm weer?