De drang om te knippen

Kapster en klant net voor het afknippen van lang haar
Foto: Bigstock
We vragen ons dikwijls af waarom dames met de mooiste en lange, weelderige lokken de nood voelen om naar de schaar te grijpen en te opteren voor een korte en piekerige pixiesnit. Dit valt haast niet te begrijpen. Er zijn zoveel dames die een moord zouden plegen voor dik, zijdezacht en gezond haar en het idee dat iemand dit gewoon laat knippen, voelt aan als schande of verraad.
 
Duizenden euro’s worden gespendeerd aan extensions om de perfecte lokken te bekomen, en dit terwijl sommigen gewoonweg hun mooi lang haar kort knippen. Maar wat zorgt ervoor dat iemand met lang haar plots deze onverzadigbare drang voelt om het kort te laten knippen en bovendien, waarom zijn het (opnieuw) zij met de mooiste koppen haar die kiezen voor de drastische knipbeurt?
 
Er zijn vele redenen, sommige praktisch, andere impulsief en alhoewel het geweldig en leuk kan zijn om te spelen met je look, moeten we toch allemaal eens nadenken over het permanente effect, anders zitten we wenend in de kappersstoel omdat we deze verandering niet grondig doordachten.
 
Laten we beginnen met de redenen waarom vrouwen beginnen na te denken over het knippen van hun haar en wat zorgt voor deze drang om een beter begrip te krijgen en daarna zullen we onderzoeken hoe deze drang kan bestreden worden en misschien enkele manieren om die te omzeilen. Overweeg je om je lange haar te laten knippen, dan kan je denken aan wat ik zeg en echt nadenken vooraleer je de sprong waagt en de gevolgen begrijpen van wat jij denkt wat best is. Want één ding wat we zeker weten, is dat haar (bijna altijd) groeit, dus na verloop van tijd kan je haar terug groeien als je geduld en een vrijgevochten houding hebt. Maar opnieuw, vooral geduld.
 

 
Gebroken relaties zorgen voor de grootste nood voor vrouwen om hun uiterlijk te wijzigen, voornamelijk hun haar. Katy Perry liet haar haar drastisch knippen toen zij en Orlando Bloom hun relatie verbraken, zelfs zo drastisch dat ze een totale pixie kreeg. Ze staat ermee, maar ze liet zich ooit ontvallen dat wanneer ze te snel voor blond zou kiezen, haar haar zou uitvallen en ze verplicht zou worden om deze haarsnit te hebben. Nu, het lijkt alsof ze bevrijding vindt in het vrij zijn van haar haar, maar ze is ook een haarkameleon, dus is het eigenlijk wel logisch.
 
Miley Cyrus vertoonde eveneens tekenen van aan en weer uit met verloofde Liam Hemsworth toen ze haar kenmerkende lokken vele jaren geleden liet knippen. Ondertussen zijn ze teruggegroeid.
 
Vrouwen hebben jammer genoeg ook de neiging om richting kapsalon te gaan wanneer ze zich depressief voelen. Ze hebben de mentaliteit dat ze, wanneer ze hun haar laten knippen, daarmee ook hun problemen doen verdwijnen. Maar geloof me, dit duurt slechts tien minuten of misschien een dag of twee en dit is niet hoe je problemen oplost. Het kan ze zelfs erger maken wanneer je in de spiegel kijkt en ziet wat je gedaan hebt en beseft dat er geen weg terug is.
 
Vrouw met een pasgeknipt kort kapsel
Afbeelding: AI-illustratie
Lang haar dat afgeknipt werd
Foto: Boyloso/Getty Images via Canva
Ik heb droevige momenten beleefd waarop ik dacht dat een snit dit zou oplossen en ik voelde me een momentje beter. Maar daarna was ik dezelfde persoon en was er niets opgelost, want schoonheid moet eerst van langs binnen komen. Hoe cliché dit ook mag klinken, het is de waarheid.
 
Een andere reden waarom iemand het haar zou willen laten knippen is omdat die persoon voelt dat het haar te veel doorweegt of te zwaar wordt. Bespreek dit met je kapper en zoek een aanvaardbare lengte om wat volume weg te nemen zonder alle lengte te knippen, zodat je wat verlichting voelt zonder al je haar te verliezen. Lijd je onder te frequent bewerkt/beschadigd haar door te veel kleuringen en/of blootstelling aan warmte, probeer dan glossbehandelingen en diepe conditioners vooraleer je opgeeft en toegeeft. Misschien vind je nieuw leven in je “oude haar”.
 
Lees verder ...