Méér dan haar alleen (2)

Kapster en klant in een kapsalon
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Veel verschillende ziektes, geneesmiddelen, voedingsveranderingen en zelfs omgevingsfactoren ( zoals het gebruik van putwater) kunnen een invloed hebben op het haar en op de manier waarop het reageert op chemische behandeling en zelfs ook op fysieke stylingtechnieken.
 
Het beeld van schoonheid …
 
Wanneer het stylen betreft spelen de gezichtsvorm van de klant, de harmonie van de gelaatstrekken en de lijn van het profiel een hoofdrol bij het bepalen welke stijlelementen het meest geschikt zijn. Als de klant een in ’t oog vallend profiel heeft, dan wordt het haar best gestyled achter het gezicht in een zachte gebogen lijn.
 
Andere stijlelementen worden ook vaak gebruikt: een pony om een breed voorhoofd te bedekken, gehoekte scheidingen en scheidingen uit het midden om de aandacht weg te leiden van een vrij grote neus, een pony met horizontale snit op gelijke lengte en/of krul met veel volume om een smal gezicht breder te maken, lift en volume bovenaan met lengte onder de kin om een rond gezicht langer te maken, naast andere stijlelementen.
 
De bedoeling van het stylen van het haar is het creëren van een ovalen gezicht. De ovalen gezichtsvorm wordt beschouwd als zijnde het ideaal. Sommige vrouwen en mannen hebben van nature een ovalen gezichtsvorm, terwijl anderen een vorm hebben die vierkant, rond, driehoekig, ruitvormig enz… is. De bedoeling van veel stijlelementen is om hoeken te verzachten en dimensies toe te voegen aan het voorkomen van het gezicht, zodat de illusie gewekt wordt dat iemand een ovalen gezicht heeft, terwijl dit natuurlijk niet zo is.
 
Kapster die verschillende kapsels voorstelt
Afbeelding: Shutterstock + AIP
Problemen …
 
Soms gedraagt het haar van een klant zich niet noodzakelijk “normaal” bij het stylen. Het kan in verschillende richtingen groeien en als gevolg daarvan kan het dat het moeilijk is om het te stylen zoals jij wil. Wanneer een kapsel de groeipatronen van het haar kan incorporeren, dan zal de klant gewoonlijk blij zijn en zal het kapsel makkelijker te onderhouden zijn. Het haar zou steeds met respect moeten behandeld worden om te vermijden dat het té veel onder spanning staat, want dit kan leiden tot gescheurde haartjes en afbreken.
 
Sommige groeipatronen kunnen aangepakt worden met traditionele stylingmethodes. Veel weerborstels bijvoorbeeld kan je weer goed doen liggen met behulp van stylingproduct met sterke fixatie en stylingtoepassingen met warmte, terwijl sommige andere hardnekkige haartjes misschien een chemisch proces vragen (zoals een straightener of permanent).
 
{Er is een tamelijk algemeen misverstand dat het haar verticaal groeit uit de hoofdhuid in een loodrechte hoek. Bij sommige mensen is dit het geval, maar het is meestal zo dat iemands haar groeit in een bepaalde hoek in verhouding tot de hoofdhuid en de richting van de haargroei kan variëren van plaats tot plaats. Het haar kan verticaal groeien bij het voorhoofd, maar aan de zijkanten en rond de oren haast parallel met de hoofdhuid. Vaak worden bij de kruin spiraalvormige haren gevonden. Dit zijn haartjes die een cirkelvormige of gebogen lijn volgen.}
 
Andere haarproblemen kunnen aangepakt worden via verschillende methodes. Droog haar kan je vochtrijk maken en voeden met diepteconditioningbehandelingen. Kroeshaar kan getemd worden met een gladmakende balsem of antikroesserum en een föhn met diffuser. Slap, futloos haar kan je body en volume geven met een body wave. Aan dof haar kan je glans toevoegen met een kleurglansmiddel.
 
Een nieuwe haarkleur kiezen
Foto: Yuri Arcurs/Canva
En nu we het hebben over kleur …
 
Kleur speelt bij het stylen enkel een rol in twee opzichten: afkomst en huidige haarkleurkeuzes. Personen met verschillende raciale achtergronden kunnen een erg verschillende haartextuur hebben, maar de principes van stylen zijn allen dezelfde. De enige plaats waar kleur/ras een rol speelt is bij het kiezen van een haarkleuring. De huidtint en –kleur zullen bepalen of het haar al dan niet met koele of warme tinten kan gekleurd worden of als je best op veilig speelt en neutrale lijnen volgt bij je kleurkeuze.
 
Dit is nog iets waarin een goede kapper getraind is. Een goede kapper kijkt naar een klant en kan zich een beeld vormen van de haarkleuren die zouden flatterend zijn en zouden passen bij de huidtint van de klant. Een kapper is getraind om de effecten van lichtheid en donkerheid in kleurtonen te begrijpen en weet hoe je bepaalde plaatsen kunt accentueren door highlights of via lowlights diepte kunt toevoegen aan de kleur.
 
Een goede kapper kan méér dan alleen maar knippen. Hij is je raadgever bij al wat te maken heeft met look, hij is je coach bij het opmaken en hij is getraind om ervoor te zorgen dat je er zo goed mogelijk uitziet. Los van de gebruiken in de maatschappij, kan je steeds iets vinden waardoor je je beter voelt en er ook beter uitziet.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook: Haarkleur en gezichtsvorm