Het testen van de poreusheid van het haar

Poreusheidtest uitvoeren
Foto: Shutterstock
Vraag: Hoe voert men een test van de poreusheid van het haar uit en hoe kan men het verschil zien tussen “goede” en “slechte” porositeit?
 
Antwoord: De eenvoudigste manier om de poreusheid van haar te testen is via een verstuiver met water die zal zorgen voor een fijne nevel. U moet ook starten met zuiver, droog haar dat geen product bevat. Bij voorkeur haar dat de avond voordien gewassen is, want föhnen kan de cuticula doen zwellen en zal het haar poreuzer doen lijken.
 
Kam gewoon een segment haar en hou het in uw hand. Bespuit het haar – waarbij u de spuitfles minstens 15 à 20 cm ver houdt – en kijk hoe het water reageert met het haar. Is het water onmiddellijk geabsorbeerd en verdwijnt het direct, dan is het haar poreus. Parelt het water op het haar of glijdt het er onmiddellijk af, dan is het haar niet poreus (wat we resistent noemen).
 
Poreusheid of porositeit is een maatstaf van de compactheid van de schubbenlaag (cuticula) van het haar. Wanneer de cuticula overeind staat (vaak een teken van haarbeschadiging), dan gaat het vocht (water) makkelijk in en uit de haarschacht, met als eindresultaat dat het haar droog en ruw aanvoelt en er kroezig uitziet. Poreus haar heeft de neiging om snel chemisch te reageren en kan daardoor in vele gevallen makkelijk te lang inwerken. U moet het proces dus zorgvuldig en van nabij volgen.
 
Een compacte cuticula is er één waarvan de schubben stevig gesloten zijn – wat vaak gebeurt wanneer het haar grijs wordt – en is wat we resistent haar noemen. Resistent haar is moeilijker te bewerken en moet soms voorbewerkt worden (de cuticula een beetje openen) om goede kleurresultaten te verkrijgen. Resistent haar biedt ook weerstand aan zaken zoals conditioners en proteïnebehandelingen.
 
Verstuiver
Afbeelding: Dreamstime
“Normaal” haar (wat we het meest wensen aan te treffen) is haar waarbij de spuittest kleine waterparels op het haar achterlaat, die na een tijdje geabsorbeerd worden. Dit duidt gewoonlijk op een cuticula die glad en plat is, maar toch niet zo stevig is om het doordringen van de gewenste producten te verhinderen.
 
Beide uiteinden van het spectrum van poreusheid zijn problematisch, alhoewel de problemen van erg poreus haar verwoestend kunnen zijn als ze niet erg zacht aangepakt en behandeld worden. Wanneer het haar erg werd beschadigd zodat het overdreven poreus is, dan kunt u gewoonlijk zien dat er een probleem is door het feit dat het haar – wanneer het droog is – als stro aanvoelt en onmiddellijk elk mogelijk vocht opzuigt. En wanneer haar dat té poreus is, vochtig is, voelt het sponsachtig en onaangenaam rubberachtig aan.
 
De verschillende niveau's van porositeit van haar
 
Een goede porositeit is een kwestie van evenwicht. Het is het teken dat het haar gezond is en dat de schubbenlaag zijn job van het regelen van het vochtgehalte in het haar goed uitvoert.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe je haar analyseren