Ontharing met flashlamp

Ontharing met flashlamp
Afbeelding: Shutterstock
Flashlamptechnologie: een veilige en permanente oplossing voor ontharing
 
Haar dat op een indiscrete manier overal tevoorschijn komt, kan heel wat leed veroorzaken, waardoor de persoon in kwestie naar manieren zoekt om deze onwelkome overtreders te verwijderen. Gelukkig zijn er veel methodes beschikbaar (omdat ongewenst lichaamshaar zo’n groot probleem is en letterlijk miljoenen mannen en vrouwen wereldwijd treft) die zowel permanente als tijdelijke oplossingen bieden.
 
Eén van die oplossingen is de flashlamp of flitslamp, ook gekend als IPL (Intense Pulsed Light). In tegenstelling tot de vervelende taak van het om de paar dagen scheren van lelijke stoppeltjes, zijn flashlampen een efficiënte manier om permanent ongewenst lichaamshaar te verwijderen.
 
Hoe een flashlamp werkt
 
Net als laserstralen richten flashlampen zich op het pigment van het haar. Trillingen met hoge intensiteit van vol spectrum, niet coherent licht worden gebruikt samen met lage infrarode straling die dan gefilterd wordt om een licht op welbepaalde golflengte te produceren.
 
Bij probleemhaar flitst het gefilterde licht op de huid en warmt het haartje op. De mechanische en thermale reactie die door die warmte geproduceerd worden, beschadigt de haarfollikels. Het haartje valt niet enkel uit. De schade veroorzaakt door de flashlampen is zo intens dat die verhindert dat haarfollikels teruggroeien.
 
Haar is gemaakt van een pigment dat melanine heet, dat voorkomt in twee mogelijke varianten: eumelanine, het donkere pigment dat aangetroffen wordt in donker haar en feomelanine, het lichte pigment dat voorkomt in blond en rood haar. Omdat het golflengte licht enkel kan geabsorbeerd worden door het pigment eumelanine, is dit alleen een efficiënte methode om het haar te verwijderen van iemand met donkerbruin of zwart lichaamshaar. Het is dus niet nuttig voor iemand met licht of rood lichaamshaar.
 
De geschiedenis van de flashlamp
 
Oorspronkelijk werden flashlampen ontwikkeld als energiebronnen voor laserstralen. In de jaren 60 en 70 werden ze geleidelijk meer gebruikt voor medische doeleinden, vooral voor de behandeling van aandoeningen van huid en ogen. Net zoals andere ontharingsbehandelingen, waren flashlampen gebruikt binnen deze context een bijproduct van andere medische toepassingen.
 
Midden de jaren 90 werden flashlampen toegepast om vasculaire letsels te behandelen en het was tijdens zo’n behandeling dat opgemerkt werd dat haarverlies een nevenwerking was. Tegenwoordig is deze methode meer verfijnd en is dit een efficiënte en populaire manier om lelijk en ongewenst lichaamshaar te verwijderen.
 
Ontharingsmethode met flashlamp
Afbeelding: Shutterstock
De voordelen van flashlamptechnologie
 
In tegenstelling tot waxen, scheren, met het pincet uittrekken en epileren, is ontharing met flashlamp een permanente oplossing. Dit is het grootste voordeel van de flashlamp. Als er al nieuwe groei verschijnt, dan is die fundamenteel fijner en lichter dan het vorige haar.
 
Wanneer de flashlampontharing correct uitgevoerd wordt door een professional, dan is dit een uiterst veilige ontharingsmethode. IPL is eveneens vrijwel pijnloos.
 
Een ander voordeel – in tegenstelling tot andere methodes zoals elektrolyse – is dat flashlampen vooral nuttig zijn bij het verwijderen van grote hoeveelheden lichaamshaar, zoals bijvoorbeeld op de rug en de benen. Dit komt doordat flashlampen een brede, rechthoekige lichtstraal gebruiken, die grotere lichaamszones kan bedekken in vergelijking met andere methodes zoals laserstralen, die een ronde en veel kleinere straal uitzenden.
 
De nadelen van flashlamptechnologie
 
Ondanks het feit dat flashlampen een tamelijk dynamische geschiedenis hebben wanneer we kijken naar waarvoor ze oorspronkelijk gebruikt werden, is er relatief weinig informatie over hoeveel haarverlies typisch is met IPL. Wanneer flashlampen gebruikt worden in bekwame handen, dan zijn ze een veilige manier om ongewenst haar te verwijderen, met minimale bijwerkingen.
 
Lees verder ...