Permanente ontharingstechnieken

Laserontharing
Foto: Shutterstock
Met een toenemende sociale klemtoon in de westerse beschavingen op het pronken met halfnaakte lichamen met ultrazachte, onbehaarde huid, is de ontharingsindustrie nog nooit zo bloeiend en de competitie nog nooit zo intens geweest.
 
Met het besef van de pest van tijdelijke ontharingstechnieken, waarvan de meeste om de paar dagen moeten herhaald worden, overspoelen permanente oplossingen tegenwoordig de markt en doen daarbij diegenen die onbehaard willen zijn perplex staan van welke optie ze moeten kiezen. Gelukkig is de redding nabij met een overzicht van de meest populaire permanente ontharingsmethodes die op de markt zijn.
 
Laserontharing
 
Het ontharen met de laser is een efficiënte, populaire, eerbiedwaardige en relatief nieuwe ontharingsmethode. De warmte van de laser vernietigt de haarfollikel en zo valt het haar uit en is er ook geen teruggroei.
 
Deze methode haalt het op andere permanente ontharingsmethodes omdat ze pijnloos is vergeleken bij die andere methodes. De methode is populair, zowel bij mannen als bij vrouwen die het moe zijn om zich elke dag te scheren.
 
Laserontharing kan erg duur uitvallen en er zijn verschillende sessies nodig om optimale resultaten te bekomen. Maar op lange termijn is een laserbehandeling interessant, want u moet niet voortdurend mesjes en scheerschuim kopen. Toch blijft ongeveer 350 euro per sessie veel geld.
 
Een ander groot nadeel van deze methode is dat ze enkel werkt bij donker haar op een lichte huid. De lasers kunnen enkel haartjes met donker pigment aanvallen en vernietigen. Iemand met licht of rood haar kan dus geen resultaat boeken. De laser heeft ook de neiging om donkerdere huid te verkleuren. Daarom is die niet aan te raden voor iemand met donkere of zongebruinde huid.
 
Maar voor iemand met donker lichaamshaar – en net die mensen zijn het meest op zoek naar een permanente ontharingsmethode – zijn lasers een populair en waardevol middel in de zoektocht om het lichaam perfect te maken. Zo populair in feite dat er nu veel instituten zijn in de Westerse wereld die de behandeling uitvoeren. Maar opgelet, zoek toch naar een salon met faam en dit om desastreuze resultaten te vermijden. Er is echt wel een gekwalificeerd iemand nodig om de behandeling uit te voeren.
 
Elektrolyse
 
Elektrolyse heeft een dynamische historiek die teruggaat tot in de jaren 1800. Het is de enige ontharingsmethode die officieel het label “permanent” kreeg. Net als laserbehandelingen, werkt elektrolyse via het vernietigen van de haarfollikel, wat na een aantal sessies de teruggroei aantast. Er wordt een naald aangebracht onder de huid en de elektrische stroom beschadigt de follikel.
 
Ontharing met elektrolyse
Foto: Svetlana-Cherruty/Getty Images via Canva
Omdat elektrolyse een gevestigde waarde is en zo’n lange voorgeschiedenis heeft, bestaat er veel literatuur over deze medische toepassing van ontharing. De methode werd ook ontwikkeld en verfijnd in de loop van de decennia en is nu een extreem efficiënte en veilige techniek. Elektrolyse heeft – in tegenstelling tot de laser – het voordeel dat de methode werkzaam is bij alle kleuren en texturen en dus niet enkel bij donker pigment.
 
Alhoewel elektrolyse vaak beschouwd werd als pijnlijk en de patiënten vaak plaatselijk verdoofd worden, zeggen veel mensen die elektrolyse hebben ondergaan dat het gevoel haast pijnloos is. Op voorwaarde dat de behandeling uitgevoerd wordt in een goed instituut en door iemand met ervaring, zijn de mogelijke neveneffecten extreem laag. Gewoonlijk wordt de huid lichtjes rood en dit verdwijnt al na enkele uurtjes.
 
Laat u de behandeling echter uitvoeren door iemand zonder ervaring, dan kan zich een litteken vormen en kunnen er blaren en verbranding voorkomen. Het is ook een tamelijk lang proces, want er zijn gemiddeld 15 tot 30 sessies nodig om het haar volledig weg te krijgen. Zo kan de kostprijs oplopen tot méér dan 2000 euro, wat natuurlijk heel wat méér is dan de 2 euro van een scheermesje! En toch willen de mensen duidelijk zoveel geld uitgeven, want elektrolyse is er reeds eeuwen en blijft een uiterst populaire methode om die onberispelijke lichamen te hebben die de maatschappij voorschrijft.
 
Lees verder ...