Ontharing met flashlamp (2)

Flashlamp ontharing
Foto: Nikolasvn/Getty Images via Canva
Vorige pagina
 
Maar wanneer de behandeling uitgevoerd wordt door iemand die niet genoeg kennis of ervaring ermee heeft, kunnen ze zorgen voor akelige bijwerkingen, zoals letsels, verbranding, huidverkleuring of zelfs ongelijkmatige teruggroei. Alhoewel flashlampen algemeen beschouwd worden als vrijwel pijnloos, zijn ze niet volledig pijnloos.
 
Het gevoel veroorzaakt door de lichtflitsen met hoge intensiteit is misschien wel niet erg genoeg om met pijnstillende middelen te behandelen, maar toch voelt dit ongemakkelijk aan. Dit is een nadeel in vergelijking met andere methodes om permanent haar te verwijderen, zoals elektrolyse, die als pijnloos bestempeld wordt.
 
Net zoals laserstralen vallen flashlampen enkel gepigmenteerd haar aan en daardoor werkt deze methode enkel bij haar dat donker van kleur is. Een groot nadeel van deze technologie is dat mensen met licht of rood haar er geen baat bij hebben. Omdat het gefilterde licht warmte produceert, die dan de huid binnendringt, kan een donkere huid gedeeltelijk verkleuren. Daardoor is het aan te raden om deze methode niet te gebruiken bij mensen met een donkere of door de zon gekleurde huid.
 
Samenvattend kunnen we dus stellen dat flashlampen enkel een mogelijke optie zijn voor ontharing bij mensen met donker haar en een bleke huid, wat deze technologie uiterst discriminerend maakt. Ongeveer vier tot zeven sessies zijn vereist om haar succesvol te verwijderen en elke vorm van teruggroei te verzwakken.
 
De prijs van de behandeling hangt grotendeels af van de grootte van de behandelde zone en verschilt nogal van instituut tot instituut. Om haar van de bovenlip te verwijderen met een flashlamp, kan een klant tot 70 euro per sessie betalen, terwijl een volledig been kan oplopen tot 350 euro per behandeling. Vergeleken met veel andere vormen van ontharing is deze techniek duur en dit zal dan ook wel de grootste reden zijn waarom mensen afgeschrikt zijn door deze behandeling.
 
Aanbevelingen
 
Door de mogelijke complicaties die de IPL technologie met zich meebrengt, is het zeker aan te raden om wat opzoekwerk te doen en een plaats met faam te zoeken waar deze methode uitgevoerd wordt. U mag ook vier of méér weken vóór de behandeling niet meer waxen. U moet de haartjes echter wél scheren. Omdat flashlampen de neiging hebben om donkere huid te verkleuren, moet u eveneens het zonnen verschillende weken vermijden. Zonnefactor 20 of méér is aanbevolen vooraleer u kiest voor IPL.
 
Hoe ontharen met de flashlamp werkt
 
De behandeling begint met het aanbrengen van een dun laagje gel dat op de huid verspreid wordt. Deze gel helpt niet enkel om de huid te beschermen tegen elke mogelijke beschadiging veroorzaakt door de intense warmte van de lamp, maar optimaliseert eveneens de transmissie van licht naar de haren en zo bekomt u optimale resultaten.
 
Daarna wordt de lamp ongeveer 20 minuten tot een uur vóór de huid gehouden, afhankelijk van de grootte van de te behandelen zone. De gebruikte lichtsterkte kan aangepast worden, afhankelijk van de dichtheid en kleur van het haar en van het huidtype van de klant.
 
Vaak wordt achteraf nog een gel aangebracht om de meer gevoelige huid te helpen afkoelen en te verzachten. Gewoonlijk moet de klant minstens vier keer terugkomen en vaak duurt het zelfs zes keer vooraleer het haar blijvend weg is. Een tijdspanne van zes tot acht weken is vereist tussen twee sessies in om toe te laten dat de haarfollikels door rust- en groeifases gaan, want enkel follikels die actief zijn en in de groeifase zitten, kunnen vernietigd worden door flashlamptechnologie.
 
©Kapsels.net