Haarverven en ons kleurpalet

Meisjes met verschillende haarkleuren
 
We gaven al eerder in een ander artikel de basisinformatie over het verven van het haar en hoe we een haarkleur konden kiezen die zich schikte naar de basiskleur van ons haar. Ook bespraken we de verschillende soorten producten voor haarkleuring die tegenwoordig verkrijgbaar zijn. Laten we het nu eens hebben over het kiezen van de geschikte haarkleur.
 
Jouw styliste of haardeskundige kan jou, met uitzondering van enkele beperkingen, nagenoeg van elke haarkleur voorzien die je maar wenst. Maar ook al hebben stylisten deze capaciteiten, wil dit nog niet zeggen dat zij dit ook moeten doen. Een goede styliste zal je adviseren, wanneer bepaalde kleuren je niet zullen flatteren, om een andere kleur te kiezen en zal je waarschuwen voor de risico´s die het teveel oplichten van de natuurlijke haarkleur met zich mee kunnen brengen.
 
Maar veel mensen denken dat zij zelf wel hun haar kunnen verven en realiseren zich niet dat bepaalde kleuren absoluut niet geschikt voor hen zijn of zelfs maar uitgeprobeerd moeten worden. Hieronder volgen een paar eenvoudige regels.
 
Je kunt niet van het ene uiterste naar het andere overstappen.
 
Zwart haar (niveau 1) kan niet opgelicht worden naar het lichtste blond (niveau 10). De meeste mensen die dit proberen, eindigen met zwaar beschadigd haar. Je moet goed bedenken dat de chemische reactie van haar oplichters om het pigment uit het haar te halen een enorme tol vraagt van de conditie van gezond haar.
 
Wanneer je probeert de natuurlijke kleur te ver op te lichten, dan zal het resultaat vaak minder bevredigend dan verwacht zijn. Daar tegenover, wanneer men probeert van nature bleek blond haar naar zwart te kleuren, dan zal dit resulteren in een fletse en erg onnatuurlijk uitziende kleur.
 
Donkere haarkleuren zullen de uitstraling van de persoon meer pips en bleek maken.
 
Velen van ons kennen wel mensen die besloten hun grijzer wordende haren te verven om er jonger uit te zien, wat uiteindelijk het tegenovergestelde resultaat had. Bij de meeste van ons zal de huidskleur (en uitstraling) naarmate wij ouder worden van nature lichter worden, ongeacht of we al of niet over grijs haar beschikken. En de natuurlijke haarkleur die wij hadden toen wij nog twintig jaar waren zal te donker zijn als wij vijftig jaar zijn.
 
Door het haar te kleuren in een te donkere kleur zullen we alleen maar bleker lijken en zelfs alle rimpels en tekenen van leeftijd eerder benadrukken. Ben je van plan om de grijze haren te bedekken, dan kies je altijd voor een kleur die enkele niveaus lichter is dan de natuurlijke kleur van je niet grijze haar.
 
We beschikken allemaal over een kleurenpalet dat op ons is afgestemd en dat is gebaseerd op onze huidskleur, de kleur van onze ogen en de natuurlijke kleur van ons haar. Jaren lang werden deze kleurenpaletten volgens de seizoenen verdeeld. De zachte kleuren van de lente, de koele tonen van de winter, warme gouden zomer schakeringen en rijke aarde tonen van de herfst werden gerangschikt om vrouwen er op hun best uit te laten zien door hieruit kleuren te kiezen die hen zouden flatteren.
 
Tegenwoordig werken we volgens een eenvoudigere standaard: zilver en goud. Dit kan eenvoudig worden vastgesteld door juwelen van de bewuste metaalsoort tegen de huid aan te houden, gewoonlijk oorbellen. Het type dat je best is die soort die het beste bij je staat. Als zilveren juwelen meer sprankelen bij je huid dan gouden juwelen, dan ben je zilver. Wanneer het tegenovergestelde waar is, dan ben jij goud. Zilver zal in dat geval dan altijd enkele beetje glansloos lijken.
 
Zilveren mensen zien er op hun best uit met koele tonen: blauwe en violette kleuren en sommige groene nuances en kunnen met gemak haarkleuren dragen die variëren van zwart tot platina. De basis haarkleuren van een zilveren persoon bestaan gewoonlijk uit diverse nuances blauw en violet. Een gouden persoon zal een warmer en rijker palet meer flatteren, zoals diverse tinten rood, oranje, bruin, bordeaux en sommige donkerdere groen tinten. Hun natuurlijke haarkleur kan variëren van bleek goudblond tot rijk donker aubergine en bruin. Het gouden type heeft basis haarkleuren die variëren van rood tot oranje. Mensen die volgens het oude palet gerangschikt werden naar zomer en winter, zijn gewoonlijk zilver, terwijl herfst en lente mensen gewoonlijk goud zijn.
 
Door aandacht te besteden aan de voor jou juiste kleuren en acht te slaan op de hierboven beschreven regels voor het kleuren van het haar, zal het gemakkelijker zijn een flatterende haarkleur te kiezen en tragische vergissingen te vermijden. Vanzelfsprekend is het vragen van advies aan een professionele styliste altijd de beste optie, maar wanneer je toch besluit het kleuren zelf te doen, wees dan tenminste goed geïnformeerd en wees vooral voorzichtig.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het verven van haar