Haarverven en ons kleurpalet

Meisjes met verschillende haarkleuren
Foto: Depositphotos
We hebben al eerder in een ander artikel de basisinformatie gegeven over het verven van het haar en hoe je een haarkleur kunt kiezen die past bij de basiskleur van je haar. We hebben ook de verschillende soorten haarkleurproducten besproken die tegenwoordig beschikbaar zijn. Laten we nu eens praten over het kiezen van de juiste haarkleur.
 
Je stylist of haarexpert kan je, met enkele uitzonderingen daargelaten, vrijwel elke gewenste haarkleur geven. Maar zelfs als stylisten deze vaardigheden hebben, betekent dit nog niet dat ze dit ook moeten doen. Een goede stylist zal je adviseren om een andere kleur te kiezen als bepaalde kleuren je niet flatteren en je waarschuwen voor de risico's van het te veel oplichten van je natuurlijke haarkleur.
 
Veel mensen denken echter dat ze hun haar zelf kunnen verven en beseffen niet dat bepaalde kleuren absoluut niet geschikt voor hen zijn of zelfs maar geprobeerd moeten worden. Hieronder volgen een paar eenvoudige regels.
 
Je kunt niet van het ene uiterste naar het andere overstappen.
 
Zwart haar (niveau 1) kan niet opgelicht worden naar het lichtste blond (niveau 10). De meeste mensen die dit proberen, eindigen met ernstig beschadigd haar. Je moet goed beseffen dat de chemische reactie bij het oplichten om het pigment te verwijderen, een enorme tol eist van de gezondheid van het haar.
 
Wanneer je probeert om de natuurlijke kleur te veel op te lichten, zal het resultaat vaak minder bevredigend zijn dan verwacht. Aan de andere kant, als je van nature bleekblond haar probeert te verven naar zwart, zal dit resulteren in een fletse en zeer onnatuurlijk ogende kleur.
 
Donkere haarkleuren zullen de uitstraling van een persoon bleker en valer maken.
 
Velen van ons kennen mensen die hebben besloten om hun grijzende haren te verven om er jonger uit te zien, maar uiteindelijk het tegenovergestelde effect hebben bereikt. Bij de meesten van ons wordt de huidskleur (en uitstraling) natuurlijk lichter naarmate we ouder worden, ongeacht of we grijs haar hebben of niet. En de natuurlijke haarkleur die we hadden toen we twintig waren, zal te donker zijn als we vijftig zijn..
 
Door het haar in een te donkere kleur te verven, zullen we er alleen maar bleker uitzien en zelfs alle rimpels en tekenen van veroudering meer benadrukken. Als je van plan bent om grijze haren te bedekken, kies dan altijd een kleur die enkele tinten lichter is dan de natuurlijke kleur van je niet-grijze haar.
 
Het kiezen van een nieuwe kleur voor je haar
Foto: Studioroman via Canva
We hebben allemaal een kleurenpalet dat bij ons past en gebaseerd is op onze huidskleur, oogkleur en de natuurlijke kleur van ons haar. Lange tijd werden deze kleurenpaletten verdeeld volgens de seizoenen. De zachte kleuren van de lente, de koele tonen van de winter, de warme gouden tinten van de zomer en de rijke aardetinten van de herfst werden gebruikt om vrouwen er op hun best uit te laten zien door kleuren te kiezen die hen flatteren.
 
Tegenwoordig werken we volgens een eenvoudigere standaard: zilver en goud. Dit kan gemakkelijk worden bepaald door sieraden van het betreffende metaal tegen de huid te houden, meestal oorbellen. Het type dat je best is die soort die het beste bij je staat. Het type dat het beste bij je staat, is degene die het meest opvalt. Als zilveren sieraden meer sprankelen bij je huid dan gouden sieraden, dan ben je een 'zilver' type. Als het tegenovergestelde waar is, dan ben je een 'goud' type. In dat geval zal zilver er altijd een beetje dof uitzien.
 
'Zilveren' mensen zien er op hun best uit met koele tonen, zoals blauwe en violette kleuren, en sommige groene nuances. Ze kunnen gemakkelijk haarkleuren dragen die variŽren van zwart tot platina. De basis haarkleuren voor zilveren personen bestaan meestal uit verschillende tinten blauw en violet. 'Gouden' mensen zullen daarentegen baat hebben bij een warmer en rijker palet, zoals diverse tinten rood, oranje, bruin, bordeaux en sommige donkerdere groene tinten. Hun natuurlijke haarkleur kan variŽren van bleek goudblond tot diep aubergine en bruin. Het gouden type heeft basis haarkleuren die variŽren van rood tot oranje. Mensen die volgens het oude palet werden ingedeeld als zomer en winter zijn doorgaans zilver, terwijl herfst- en lentetypes meestal goud zijn.
 
Door aandacht te besteden aan de juiste kleuren voor jou en de hierboven beschreven regels voor het verven van het haar, zal het gemakkelijker zijn om een flatterende haarkleur te kiezen en tragische vergissingen te vermijden. Uiteraard is het vragen van advies aan een professionele stylist altijd de beste optie, maar als je ervoor kiest om zelf te verven, zorg dan in ieder geval dat je goed geÔnformeerd bent en wees vooral voorzichtig.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe het kleurenwiel gebruiken