Hoe het kleurenwiel gebruiken

Kleurenwiel
 
Het kleurenwiel en je haarkleur
 
Elke student artistieke expressie heeft wellicht al kennisgemaakt met de kleurencirkel. De traditionele kleurencirkel toont de drie primaire kleuren: rood, geel, blauw, en de drie secundaire kleuren die ontstaan door het combineren van deze primaire kleuren: oranje, groen, paars.
 
Sommige kleurencirkels zijn uitgebreider en omvatten de tertiaire kleuren (ontstaan door een primaire en secundaire kleur te mengen). Deze kleurencirkels omvatten rood, roodoranje, oranje, geeloranje, geel, geelgroen, groen, blauwgroen, blauw, blauwpaars, paars en roodpaars.
 
De relatie tussen kleuren
 
De bedoeling van het kleurenwiel is duidelijk de manier toelichten waarop kleuren in verband staan met elkaar. Wanneer kleuren tegenover elkaar staan op de kleurencirkel, dan spreekt men over complementaire kleuren. Naast elkaar geplaatste complementaire kleuren zullen beide kleuren er intenser doen uitzien, maar wanneer twee complementaire kleuren gecombineerd worden in de juiste verhouding (zoals het geval is bij het aanbrengen van haarverf voor kleurcorrectie), zullen ze elkaar neutraliseren.
 
Analoge kleuren zijn die kleuren die zich naast elkaar bevinden op het kleurenwiel. Afhankelijk van de kleurdiepte van het kleurenwiel in kwestie, kijk je ofwel naar een primaire kleur met ernaast zijn secundaire kleur of naar erg subtiele schakeringen wanneer je kijkt naar vierde en vijfde generaties van kleurcombinaties.
 
Analoge kleuren zijn gewoonlijk verenigbaar en kunnen verschillend gemaakt worden door de lichtheid of donkerte van de tint. Gecombineerd in vergelijkende situaties zijn ze goed in overeenstemming met elkaar. Bij het vermengen van analoge kleuren (zoals bij haarkleuring) kan je een analoge kleur gebruiken om de tint van de bestaande haarkleur intenser te maken.
 
De laatste kleurrelatie die we bekijken is die van monochromatische kleuren. Dit verwijst naar kleuren die allen dezelfde basiskleur zijn, maar een verschillende schakering en waarde hebben. In vergelijkende situaties (zoals bij mode en interieurdecoratie) kunnen monochromatische kleuren een gevoel van verfijning toevoegen aan de look. In combinerende settings zoals haarkleuring kan het gebruik van lichte, medium en donkere schakeringen van een bepaalde basiskleur erg flatterende, dimensionale kleureffecten creëren.
 
Het kleurenwiel als het gaat om haar
 
Wanneer we naar haarkleuring kijken, dan zijn de waarden van het traditionele kleurenwiel te beperkt om de reikwijdte van de beschikbare kleur uit te leggen. Om de kleur nauwkeuriger voor te stellen, moeten we de dimensie van lichtheidsniveau als onderdeel van de kleurencirkel toevoegen. Het niveau van lichtheid van een haarkleur is belangrijk voor de classificatie in de drie basisgroepen: blond, bruinharig en roodharig.
 
Kleurenwiel voor haarkleuren
 
Ons haarkleurwiel gebruikt de standaard primaire en secundaire kleuren, evenals hun tertiaire combinaties, maar deze basiskleuren zijn bedekt met een schaal (van één tot tien) van niveaus van lichtheid. Eén is het meest donker (zwart) en tien is het lichtste blond. De aanwezige basiskleuren met erbovenop de niveaus van lichtheid helpen aantonen hoe de vele beschikbare haarkleuren te onderscheiden.
 
Lees verder ...