Hoe maak je paardenstaarten?

Meisje met paardenstaarten
Foto: Depositphotos
Ik beloofde jullie een artikeltje over het stylen van meisjeshaar. Hopelijk heb je niet al te lang met het haar voor je ogen gezeten terwijl je hierop wachtte. Ik ben achter de computer gekropen om dit artikel te schrijven, steunend op jarenlange ervaring.
 
Niet dat ik zo´n goede typiste of geweldige schrijfster ben, maar ik vertrouw op mijn tijd die ik besteed heb met het mooi maken van poppenhaar, daarna dat van mijzelf en vervolgens dat van mijn kinderen. Dus laten we aan de slag gaan, het is tijd om de vingers los te maken, de spullen bij elkaar te rapen …. laten we gaan stylen.
 
We beginnen met het simpele werk en bouwen door naar het …. nou ja, wat minder gemakkelijke. Ten eerste: paardenstaarten. Paardenstaarten kunnen overal op het hoofd geplaatst worden, de meest voorkomende plek is aan beide zijden van het hoofd. Begin met het haar dusdanig uit te kammen zodat er geen klitten meer voorkomen. Verdeel het haar daarna in twee gelijke delen door met een smalle kam een scheiding tot over het midden van het achterhoofd te maken. Begin hiermee aan de voorkant van het hoofd en werk in één beweging door tot het kuiltje in je nek. Doe het in één beweging om oneffenheden in de scheiding te voorkomen.
 
Het kan zijn dat je het verschillende keren moet proberen om een zo mooi mogelijke scheiding te krijgen. Pak één helft van het haar bij elkaar en doe hier even een elastiekje of een clip op zodat het niet in de weg zit. Kam nu de andere helft van het haar tot het soepel is. Pak het haar netjes bij elkaar met je hand en zet het vast met een klitvrij elastiekje. Doe vervolgens hetzelfde met de andere kant. Experimenteer met paardenstaartjes met wat haar aan de voorkant van je hoofd of maak één grote paardenstaart hoog op je hoofd of bijna in het kuiltje van je nek
 
Meisje met haar haren in twee staartjes gedaan
Foto: Depositphotos
Het is ook leuk om met verschillende accessoires te werken. Dit is een gemakkelijke en leuke manier om wat meer persoonlijkheid aan je haarstijl toe te voegen. Bind je staarten bijvoorbeeld vast met linten of draad of voeg kralen toe voor een sprankelend effect. Er bestaan ook haarjuwelen die in het strak getrokken haar gedraaid kunnen worden. Ook pijpenkrullen kunnen jouw stijl uniek maken.
 
Nog een leuke manier om van een paardenstaart iets aparts te maken is om bij de laatste omwikkeling met het elastiek niet het gehele haar er door te trekken. Afhankelijk van de lengte van de staart zou je het haar er dan zo´n 10 cm door kunnen trekken en het zo laten zitten. Op de gym van mijn dochter noemen ze dit de dauwdruppel en deze is erg populair bij meisjes van alle leeftijden.
 
Vlechten zijn de volgende stap in moeilijkheidsgraad. Hoewel, … een kind kan de was doen. Als je in staat bent je haar in drie exact gelijke delen te verdelen, dan ben je er al bijna. Begin met deze drie delen. Eén in je linkerhand, één in het midden en één in je rechterhand. Leg het linker deel over het middelste deel (dat je nu in je linkerhand overneemt) en leg vervolgens het rechterdeel over het middelste deel (wat eerst het linker deel was), het middelste deel gaat nu naar je rechterhand en wat rechts was wordt nu midden. Trek hierbij de plukken steeds zo strak als je wilt dat de vlecht er uit komt te zien. Blijf deze handelingen herhalen tot het gehele haar gevlochten is. Eventueel kun je het haar wat nat spuiten om piekjes te voorkomen. Wanneer je dit onder de knie hebt, zou je eens kunnen proberen een vlecht te maken zonder het eerst in een paardenstaart te zetten.
 
Gevlochten paardenstaart met een haarband
Foto's: Getty Images/Canva
Voor ieder van jullie die vingervlug is en de behendigheid heeft van een cardioloog is er nog de Franse vlecht, de moeilijkste vorm van vlechten. Begin met wat haar van het gebied aan de voorkant van het hoofd te verdelen in drie gelijke delen. Begin de vlecht zoals je gewend bent en trek het zo strak als je wilt dat de vlecht er uit komt te zien. Pak voor de volgende linkse overslag een klein deel van het nog losse haar erbij en neem dit mee in je vlechtwerk, doe hetzelfde met rechts. Ga hiermee door tot je het kuiltje in je nek bereikt hebt en maak de vlecht af zoals gebruikelijk.
 
Ik adviseer je om je haar voor het vlechten licht te besproeien om je werk te vergemakkelijken, maar maak het niet te nat, want dan wordt het moeilijker om een mooie gelijkmatige vlecht te maken. En ook hier geldt weer, experimenteer met de plaatsen op je hoofd voor deze vlecht. In het midden of aan elke zijde één. Veel plezier, maar verwacht niet dat het je de eerste keer direct lukt een perfecte Franse vlecht te maken. Het vraagt veel oefening om uit te vinden wat voor jou gemakkelijk is en welke vorm je het leukst vindt, een losse of een vaste vlecht.
 
Bedenk dat werken met haar geen serieuze zaak is. Geniet ervan, speel er een beetje mee en vindt die stijlen die voor jou het beste werken. En ook, kijk verder dan alleen naar de accessoires die de winkel biedt, improviseer met niet reguliere middelen. Ook schoenveters, juwelen en lint of band uit de stoffenwinkel (of zelfs de bloemenwinkel) kunnen perfecte onderdelen zijn om een speciale stijl neer te zetten.
 
©kapsels.net
 
Zie ook: Méér over kapsels voor kinderen