Laat je haar gewoon weer groeien

Dame die haar haren lang laat groeien
Foto: Istockphoto
Mijn eerste ervaring met het hebben van kort haar kwam zeer plotseling toen ik ongeveer acht jaar oud was. Voorafgaand aan deze ervaring had ik erg lang, dik en golvend haar en mijn moeder stond er op mijn haar iedere dag in orde te brengen. Ik zat hiertoe dan op het toilet met mijn gezicht naar de stortbak gericht, zodat ik mijzelf aan de stortbak kon vasthouden.
 
Ik weet dat het een beetje raar klinkt, maar als ik dit niet zou hebben gedaan, zou ik zeker op de vloer zijn beland. Ik ben er heilig van overtuigd dat mijn moeder stiekem aan gewicht heffen deed en haar armspieren trainde, zodat ze mijn paardenstaartjes en Franse vlechten mooi en erg strak kon aanbrengen. En, zoals je van een achtjarige mag verwachten, was het geschreeuw en gejammer niet van de lucht.
 
Op een zekere zeer luidruchtige ochtend waarschuwde mijn moeder mij streng dat, als ik nog n keer schreeuwde en jammerde, we naar de kapper zouden gaan om al mijn haren af te laten knippen. Mijn moeder was nog maar net uitgesproken of de volgende schreeuw echode door de badkamer. Je raadt het al, we vertrokken naar de kapper en ik kwam weer thuis met mijn haren op kinlengte. Vanaf dat moment werd mijn haar alleen maar korter en korter.
 
Sinds die ene dag, zo ongeveer twintig jaar geleden, ben ik officieel al bezig met het laten uitgroeien van mijn kort haar. Het langst dat het sindsdien is geweest is op schouderlengte en het kortst was het ongeveer met een lengte van 4 cm op mijn gehele hoofd en met in een patroon geschoren lijnen aan de achterzijde (h, het waren de tachtiger jaren!). Dus ik mag gerust zeggen dat ik heel wat ervaring heb ik het laten uitgroeien van haar. En neem maar van mij aan dat dit niet gemakkelijk is.
 
Ok, je haar laten groeien is gemakkelijk. Haar groeit gemiddeld ongeveer 1,25 cm per maand. Voeding en gezondheid spelen een belangrijke rol in hoe snel of hoe langzaam je lokken daadwerkelijk groeien. Als je toevallig in de gelukkige positie verkeert dat je vitaminen ten behoeve van je zwangerschap slikt, let dan maar eens op, je haren en nagels zullen veel sneller groeien dan je zult vermoeden. Toen ik zelf in verwachting was, liet ik mijn haar minstens elke vier weken knippen, alleen al om het enigszins in model te houden.
 
Wanneer je geen goede voedingsstoffen tot je neemt, dan zal het haar wel groeien, maar zal het waarschijnlijk veel zwakker zijn dan normaal gezond haar en kan het gemakkelijker breken.
 
Hoeveel haar groeit per maand
 
We hebben dus vastgesteld dat een goede voeding belangrijk is voor het laten uitgroeien van je kapsel. De volgende stap is geduld. Heel erg veel geduld. Dit is de stap die er voor zorgde dat ik keer op keer naar de kapsalon terug ging. Zodra mijn haar maar in de "lelijke" fase komt, ren ik naar de kapper en laat het knippen. Dus hoe kom je voorbij aan deze fase en overleef je die? Ten eerste: stel jezelf een doel en daarmee bedoel ik niet het einddoel maar ook doelen voor de tussenliggende perioden. Als jij je voorgenomen hebt uitsluitend genoegen te nemen met lange, vloeiende en golvende kapsels, dan zul je waarschijnlijk gedemotiveerd raken wanneer het eenmaal moeilijk begint te worden.
 
Net zoals een baby verschillende mijlpalen moet bereiken voordat het in staat is de eerste wiebelige stapjes in de wereld te zetten, zo zul je met je kapsel ook enkele hindernissen moeten nemen eer het zover is. Ga naar de supermarkt of de dichtstbijzijnde boekhandel en koop een paar haarmode tijdschriften of zoek online. Zoek naar verschillende kapsels die goed zullen staan bij de structuur van je haar en de vorm van je gezicht.
 
Kies een kapsel dat ongeveer 5 cm langer is dan het kapsel dat je nu hebt en neem deze foto mee bij je volgende bezoek aan de kapper. Zelfs als jouw haar nog niet precies op die lengte is, dan kan jouw styliste je zodanig knippen dat het model stijlvol naar het kapsel toe kan groeien. Gebruik deze werkwijze elke keer opnieuw om je doellengte te bereiken, dan zal het niet lang duren eer je het gehaald hebt.
 
Omdat je probeert je haar langer te laten groeien, wil dit natuurlijk niet zeggen dat het haar niet geknipt hoeft te worden tot het zo lang gegroeid is dat het op je middel hangt. De sleutel in je succes ligt juist in het regelmatig laten knippen van je haar. Zou je dit niet doen, dan zal je kapsel spoedig niet meer in model te brengen zijn en er doorgegroeid uitzien.
 
Zorg dat je haar verzorgd en in model blijft en je zult er goed uit blijven zien gedurende de gehele periode die je haar nodig heeft om uit te groeien van een rattenkopje tot een weelderige lange haarstijl. Wanneer je kiest voor een kapsel met veel structuur, dat zal jou haar wanneer het eenmaal begint uit te groeien er tenminste niet uitzien als van een Pekinees hondje dat twee maanden niet getrimd is.
 
Je mag natuurlijk ook niet verwachten dat je ineens lange lokken zult hebben nadat je het besluit hebt genomen je haar te laten uitgroeien, tenminste niet als je geen geld hebt om extensions te kopen. Het kost nu eenmaal tijd, heel veel tijd en geduld. Eet gezond, laat je haar regelmatig knippen en laat je haar goed groeien. Kort haar kan heel mooi zijn, maar dit is niet geschikt voor iedereen. Dus als jij na je vertrek bij de kapsalon op weg naar huis je realiseert dat jij niet Halle Berry bent of Victoria Koblenko, wees dan niet bang en laat je haren gewoon weer groeien.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Stopt haar met groeien na een bepaalde lengte of leeftijd?