Haarkleurkeuzes naargelang het seizoen

Kapsel met een mooie haarkleur die past bij het seizoen
Foto: Depositphotos
Donkerder in de winter? Een blik op haarkleurkeuzes volgens het seizoen
 
Wanneer de herfst zijn intrede doet voor diegenen onder ons in het noordelijk halfrond, dan stellen veel vrouwen zich de vraag of ze nu hun zomerse haarkleurtje moeten behouden, het moeten laten overgaan naar een natuurlijke herfst- en winterkleur of plots een overgang moeten maken naar een flatterende herfstkleur.
 
Bij veel mensen verandert de haarkleur tijdens de zomermaanden en wordt die lichter bij blootstelling aan de zon en door de effecten van zwembad- en zeewater. Hoeveel de kleur verandert hangt af van hoeveel het haar blootgesteld wordt aan dergelijke factoren en van de specifieke haarkenmerken – poreusheid en textuur zijn hier de sleutelwoorden.
 
De natuurlijke haarkleur speelt eveneens een rol bij de kleurveranderingen die plaatsvinden naargelang het seizoen, want verschillende haarkleuren zullen op verschillende manieren veranderen bij blootstelling aan factoren die het haar doen verbleken. Haar dat blond is zal de neiging hebben om blonder en bleker te worden en zal naar een geelgouden tint gaan, terwijl donkerdere haarkleuren het vaakst lichter worden in roodachtige en oranje tinten onder invloed van diezelfde factoren. Soms zijn deze natuurlijke veranderingen niet zoals we die gehoopt hadden en daarom juist beslissen veel mensen om hun haar te laten bleken (of doen ze het zelf) bij het begin van de lente- of zomermaanden.
 
Natuurlijk heeft de trend om de haarkleur te veranderen volgens het seizoen tenminste één voordeel: tijdens de wintermaanden krijgen de mensen een lichtere huidskleur – want de meeste mensen zitten meestal binnen en de periodes van daglicht zijn beduidend korter – en keert het haar terug naar zijn natuurlijke tint aangezien er niet zoveel blootstelling aan de zon meer is. Natuurlijk krijgt de huid tijdens de zomermaanden een bruiner tintje en wordt het haar lichter. Lichter haar complimenteert een gebruinde huid en haarkleuren die donkerder zijn passen beter bij lichtere huidstypes.
 
De juitste kleur voor je haar kiezen, volgens de seizoenen
 
Het kiezen van de juiste kleur voor uw seizoensovergang
 
Het is belangrijk om uw haarkleur zorgvuldig te kiezen wanneer u van plan bent om het haar tijdens de lente/zomer lichter te maken of voor de herfst/winter donkerder te maken. Als haarprofessional is het voor mij erg storend om vrouwen te zien die hun haarkleur té ver doen afwijken van wat een natuurlijk voorkomende kleur zou zijn.
 
Wanneer u van plan bent om uw haar te bleken voor de lente en zomer, probeer dan de wijziging binnen de 3 niveaus van uw natuurlijke haarkleur te houden. Hoe minder drastisch u uw haar bleekt, hoe minder de kans is dat u het beschadigt. Grotere kleurverschillen nemen niet enkel de kleur weg uit het haar, maar vernielen eveneens de integriteit van het haar en maken het poreuzer.
 
En omgekeerd, wanneer u wilt terugkeren naar een donkerdere tint voor de wintermaanden, kies dan voor uw natuurlijke haarkleur of lichtjes lichter, want dat zal vaak het mooist bij u passen. Wanneer u uw haar donkerder maakt dan uw natuurlijke haarkleur, dan kan het zijn dat uw huid er te bleek uitziet en zo kunnen lijntjes en rimpeltjes méér gaan opvallen. In feite is het zo dat het voor oudere vrouwen aan te raden is om te focussen op het lichter houden van het haar en dit om het uitzicht van rimpeltjes en lijntjes te minimaliseren.
 
Een optie om in gedachten te houden is om de haarkleur aan te passen door de toon van het haar te veranderen en niet door het haar te verhelderen of te verdonkeren. Probeer een demi-permanente kleur (die zijn gewoonlijk milder voor het haar) om wat warmte toe te voegen of om een zongebleekt blond wat bij te kleuren voor de wintermaanden. Zo zal uw haar er gezonder uitzien en zult u op den duur gelukkiger zijn met het resultaat.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Psychologie van haarkleuren