Voordelen en gevolgen van dreadlocks

Lisa Bonet met dreadlocks
Lisa Bonet - Fhoto: Featureflash Photo Agency/Shutterstock
Dreadlocks hebben zo’n super aards, hippieachtig, natuurlijk gevoel en ze zijn een extreem universeel kapsel geworden, waarbij rassen en geslachten gekruist worden. Bob Marley, Whoopi Goldberg, Ani DiFranco, Lisa Bonet, Adam Duritz en realityster Whitney Mixter hebben allen één of andere vorm van dreadlocks gehad (sommigen nog steeds trouwens) en ze stonden er allen extreem goed mee.
 
Zelfs toen Shakira tijdelijke dreads had, deed ze iedereen zin krijgen om uit te gaan en haar look te kopiëren en er zijn veel geweldige redenen waarom we dit inderdaad zouden moeten doen.
 
Dreads zijn inderdaad het overwegen waard als look en alle mensen die ze jaren onderhouden hebben, zouden eigenlijk een award moeten winnen. Maar het verwerven van deze look vergt veel tijd en daarom is dit niet iets wat je zomaar ineens kunt doen verdwijnen.
 
Je kunt niet zomaar wakker worden en zeggen “ik heb het gehad met mijn dreadlocks; ik zal ze uitkammen”. Op die manier werkt het niet. Indien dit wél het geval was, dan zou het niet zo lang duren om ze perfect te krijgen en verder zou iedereen ze willen omdat ze ook even snel weer weg zouden kunnen zijn.
 
Hieronder vind je enkele pro’s en contra’s voor het geval je dreadlocks overweegt, dus kan je ofwel doorgaan ofwel ermee stoppen vooraleer het misschien veel te laat is. Dreadlocks kunnen een leuke, geweldige haarkeuze zijn, eerst en vooral omdat ze extreem kosten- en tijdefficiënt zijn. Het feit dat er zo goed als geen onderhoud bij te pas komt, maakt deze look erg in trek bij hen die zuinig zijn.
 
Whoopi Goldberg met dreadlocks
Whoopi Goldberg - Foto: Everett Collection/Shutterstock
Je hoeft je haar slechts om de twee weken te wassen, globaal genomen omdat water je haar kan losser maken en uitdunnen en dus je dreadlocks vernietigen waar ze zo lang mee bezig geweest bent om ze te hebben.
 
Hoe langer je dreadlocks hebt, hoe minder je je haar hoeft te wassen en je hoeft niet veel shampoo of conditioner te gebruiken, dus spaar je heel wat geld uit. De enige stylingtool die je misschien nodig hebt is een föhn. Je bespaart dus ook op stijltangen en krultangen. Geld besparen dankzij je haar? Hoe kan je hier nee tegen zeggen?
 
Omwille van alle natuurlijke oliën en de afwezigheid van warmtetools, zal je haar veel sneller groeien dan je zou verwachten en dit is geweldig als je wanhopig wacht op lang haar. Heb je snel last van klitten en knopen in je haar, dan zal het niet langer nodig zijn om je haar oneindig lang te kammen en/of borstelen om het te ontwarren.
 
Je haar is in orde en klaar om te vertrekken en de inspanning is zo minimaal dat je kan ontwaken en direct klaar bent, enkel met gebruik van een haarstrik, bandana of leuke haarband. En de tijd die je bespaart bij het stylen van je haar kan je beter spenderen aan het creëren van nieuwe dreadlocks en aan het uitgaan met vrienden, lezen, studeren, buiten spelen, lachen; m.a.w. de belangrijke zaken in het leven.
 
Adam Duritz met dreadlocks
Adam Duritz - Foto: EdwinAC /Shutterstock
Je bent verliefd geworden op het idee van het hebben van dreadlocks en méér tijd en geld en dit is geweldig, maar je moet uitkijken vooraleer je de sprong maakt en dit betekent ook de nadelen moet overwegen. En wanneer ik zeg “wegen”, dan bedoel ik ook wegen, net zoals in het doorwegen van je hoofd.
 
Sommige mensen vinden dreadlocks – net als extensions – op het eerste gezicht té zwaar voor hun hoofd, vooral bij het slapen. Dit is één iets wat niet zo leuk is; de zwaarte van je haar wanneer het zich groepeert en eigenlijk verschillende grote knopen wordt. Daarnaast kunnen mensen denken dat je een vuil iemand bent omdat ze aannemen dat je je haar niet wast aangezien ze slecht geïnformeerd zijn over het eigenlijke onderhoud van dreads en misschien ben jij dit ook.
 
Aanbevolen wordt om essentiële oliën met wat water te vermengen en dit in een spray te doen. Zo kan je je haar steeds fris houden. Langere dreadlocks kunnen snel gaan ruiken omdat het wel zes uur kan duren tot ze droog zijn na het wassen en daardoor kan er zich een schimmelachtige geur beginnen te vormen en dit is walgelijk. Maar frequent wassen is ook niet goed. Je moet dus echt wel een soort onderhoudsplan hebben om je haar fris te houden.
 
Dreadlocks afknippen
Foto: Bigstock
Omdat je je haar niet om de drie dagen wast – zoals aanbevolen is voor mensen met dik of krullend haar – kan vuil zich makkelijk opstapelen in je dreads. Pluisjes, vacht, omgevingsvuil zoals rook, voedseldeeltjes, roos, pollen enz… Alles kan vast komen te zitten in je dreadlocks en uiteindelijk kan je hoofdhuid beginnen te jeuken.
 
Het laatste afdoende argument tegen dreadlocks is dat ze niet kunnen – ik herhaal niet kunnen – ongedaan gemaakt worden. Eens je gekozen hebt voor dreadlocks, zit je eraan vast, er is geen weg terug. Je kan ze niet uitkammen of uitborstelen; je kan er geen olie in aanbrengen zoals bij extensions en ze dan uit manoeuvreren, want ze zijn permanent.
 
Meisje met een bijna helemaal kaal geschoren hoofd
Foto: LanaStock/Getty Images via Canva
Ze zijn er voor lange tijd en de enige manier om ze te verwijderen is ofwel kiezen voor een super korte haarsnit ofwel je hoofd kaal laten scheren. Van de éne krachtige look naar de andere gaan kan je wat emotionele stress bezorgen en je moet vooraf nadenken hoe je je voelt bij de mogelijkheid om kaal te worden wanneer je beslist dat je je dreads moe bent.
 
Nu ben je waarschijnlijk super goed geïnformeerd over de voordelen en nadelen van dreadlocks en kan je een beter onderbouwde keuze maken. Wil je dreadlocks, maar aarzel je nog, dan zijn er manieren om die te faken via een kapper en wat haarwax.
 
Waag je de sprong, begin dan met het mixen van enkele essentiële oliën met water om lekker te blijven ruiken en spreek zelfs met je kapper over droogshampoo en hoe dit een effect kan hebben op je dreadlocks, want iedereens haar is anders.
 
Wees niet bang voor verandering, maar hou in gedachten dat deze verandering kan uitdraaien op nóg een drastische verandering die je misschien niet noodzakelijk wil. Kijk dus steeds verder dan je neus lang is. Hoeveel risico durf jij te nemen? Veel succes en denk eraan: beleef plezier aan je haar! Je leeft maar één keer, dus zie er ondertussen maar prachtig uit!
 
©Kapsels.net