Laten we het eens over de permanent hebben (2)

Haar met een permanent
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Nadat de permanent vloeistof tijd heeft gehad om in te werken, wordt het haar, dat nog steeds op de rollers zit, grondig uitgespoeld. Vervolgens wordt overtollig water van de rollers verwijderd en wordt een neutraliserende vloeistof toegepast.
 
Deze neutralisende vloeistof laat de losgemaakte bi-sulfide verbindingen opnieuw een verbinding met elkaar aangaan, waardoor de krullen zichzelf in het nieuwe patroon zullen vasthouden als ware dit altijd al zo. Dit is ook de fase van het permanenten waarin de meeste schade aan het haar aangericht kan worden en moet altijd met de grootste zorgvuldigheid plaatsvinden.
 
Zodra ook de neutraliserende vloeistof zijn werk gedaan heeft, wordt het haar opnieuw uitgespoeld, waarna de rollers verwijderd worden en vervolgens nog een keer uitgespoeld om de laatste restanten te verwijderen. Nu kan het haar in het gewenste model gestyled worden.
 
Waarom een permanent?
 
Misschien is jouw haar vreselijk saai en steil, of misschien heb je ontzettend veel heel sterke krullen, en misschien wil je wat meer volume en beweging in je haar of er gewoon meer mee kunnen doen. Een permanent kan hiervoor zorgen. Een permanent kan volume en dikte aan je haar geven. In sommige gevallen kan het zelfs de illusie van meer haar opwekken.
 
Of misschien wil je meer variatie in je styling mogelijkheden. Dit zijn allemaal geldige redenen om voor een permanent te kiezen. Bovendien kan het permanenten van je haar een dankbare ervaring zijn, zolang je weet hoe jij je haar moet verzorgen.
 
Zorgen voor een permanent en het uit de wereld helpen van de sprookjes
 
Sprookje: Was nooit haar dat nog maar net gepermanent is.
 
Je zult verschillende adviezen krijgen over de wachttijd voor het wassen van gepermanent haar. Sommige stylisten stellen voor hier 24 uur mee te wachten, terwijl anderen beweren dat dit zeker 3 dagen moet zijn. De waarheid is dat dit geheel afhankelijk is van jouw haar. Om in termen van de film "Legally blond" te spreken, je zult heus niet het ammonium thioglycolate deactiveren door je haren binnen 48 uur nat te maken. De vloeistof heeft zijn werk al gedaan en is grondig geneutraliseerd als de procedure goed gevolgd is.
 
Het aanbrengen van een permanent
Foto: Getty Images/Canva
Maar permanenten is een sterk proces en je moet goed naar je haar luisteren. Het is nooit slecht om je haar even een pauze te geven na zo´n intensieve behandeling. Bedenk dat de alkaline van de permanentvloeistof de haarschubben heeft opgetild en ze iets poreuzer heeft gemaakt. Daarom zal het haar droger en ruwer aanvoelen, dus gebruik een milde shampoo en een goede voedende conditioner. Vele fabrikanten leveren shampoos en conditioners met een goede Ph waarde en je kunt bovendien de professional van je salon om advies vragen over een product dat geschikt is voor jouw haartype.
 
Permanenten en haarkleur:
 
Houdt ook in gedachten, zeker wanneer je haar een kleurbehandeling heeft ondergaan, dat door de permanent de kleur lichter kan uitpakken. Het meest algemene ingrediënt in permanent neutraliserende vloeistoffen is waterstof peroxide welke ook gebruikt wordt als een ontwikkelaar voor permanente haarkleuringen. Nu de schubben bij het permanenten zijn opgetild, kan de peroxide gemakkelijk in de haar doordringen en de kleurstoffen afbreken, ondanks dat de peroxide oplossing bij permanenten veel zwakker is dan gebruikt wordt bij het verven van het haar.
 
Dit is ook de reden dat je beter eerst een permanent kunt nemen voor je de haarkleur laat veranderen, anders riskeer je dat de kleur vervaagt. Hoe lang je moet wachten tussen de permanent en de haarkleuring is een vraag die je beter aan je styliste kunt stellen, omdat dit ook weer geheel afhankelijk is van de juiste conditie van je haar met betrekking tot de gewenste haarkleuring.
 
Hopelijk geeft deze uitgebreide uitleg je voldoende informatie om te kunnen begrijpen hoe een permanent precies in zijn werk gaat en helpt hij je voldoende in het beter kunnen verzorgen van je haar. Want laten we eerlijk zijn, je wilt er op je best uitzien en mooi haar is een waardevol bezit.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over permanenten