Haarverzorgingsadvies voor de Winter

Meisje met een wollen trui en lang blond haar
Foto: Istock
We weten allemaal dat koud weer, wind en sneeuw schadelijk kunnen zijn voor de huid, maar weinig mensen beseffen dat ook het haar schade kan oplopen door de koude en de winterse toestanden. Hieronder vind je enkele tips om je haar gezond te houden en geen beschadiging op te lopen wanneer koning winter zijn intrede doet.
 
Ga niet buiten met nat haar.
 
De meeste onder ons wisten als kind reeds dat als we ’s winters buiten gingen met nat haar, we dan een longontsteking konden oplopen. De wetenschap heeft ondertussen reeds deze volkswijsheid ontkracht, maar als je buiten stapt met nat haar wanneer het vriest, dan bestaat er een grote kans dat je haar bevriest. Bevroren water zet uit en als je haar vocht heeft geabsorbeerd en dat vocht bevriest, zal dat leiden tot beschadigd haar wanneer het uitzet.
 
Als je er tijdens de winter wil zeker van zijn dat je haar beschermd is, zorg er dan voor dat je haar steeds volledig droog is vooraleer je buiten gaat. Gebruik een vochtinbrengende shampoo en conditioner rijk aan proteïnen en een extra conditioner die je laat inwerken vooraleer het haar droog te blazen en blaas het haar zeker volledig droog.
 
Kies een kapsel dat beantwoordt aan de noden van het weer.
 
Kies een kapsel waarbij je jezelf warm kan houden tijdens de wintermaanden. Een krullend kapsel dat zeer volumineus is, is misschien niet de beste keuze als je in een land leeft waar je een hoed nodig hebt om het warm te hebben wanneer je buiten bent. De winter is misschien ook niet het ideale seizoen voor een superkort kwajongenskapsel.
 
Sjaals zijn je beste vrienden.
 
Eén van de taaiste aspecten wanneer het over haar gaat in de winter is kledij. Jasjes met een kap, wollen mutsen, oorbeschermers, ze zijn allemaal een ramp voor je kapsel. In sommige gevallen leiden ze zelfs tot beschadigd haar of statische en opvliegende lokken.
 
Ga dit probleem te lijf met een zijden of satijnen sjaal die je als een barrière gebruikt tussen enerzijds je haar en anderzijds de hoed, muts of oorbeschermers. Wikkel gewoon je haar in de sjaal vooraleer je de winterse spullen aandoet. De stof van de sjaal zal je haar beschermen tegen de ruwheid van de winterse wol en zal de statische lading die in de winter voorkomt, neutraliseren.
 
Vrouw met lang rood haar tijdens de winter
Foto: Mirida/Canva
Vocht, vocht en nog eens vocht.
 
De meeste mensen denken dat de zomer het seizoen is dat voor de meeste symptomen van droog haar zorgt. Niets is minder waar. Terwijl je haar blootgesteld wordt aan hitte en zonlicht tijdens de zomermaanden, is je lichaam aan het transpireren en kloppen je talgklieren overuren om olie te produceren en het haar vochtig te houden. In de winter daarentegen ga je herhaaldelijk van een koude, vochtige omgeving naar een verwarmde omgeving waar al het vocht uit de lucht onttrokken wordt door één van die verwarmingsmethodes die tegenwoordig beschikbaar zijn.
 
Je moet ervoor zorgen dat je je haar beschermt tegen de vernietigende effecten van de verwarmde ruimtes waar jij zoveel tijd zult in doorbrengen. Gebruik een conditioner die je laat inwerken en/of een antikroes serum om er zeker van te zijn dat het haar beschermd is tegen het verlies aan vocht.
 
Statische Controle
 
Los van de wollen winterkledij kan het haar ook een statische lading ontwikkelen tijdens de wintermaanden door gewoon over een tapijt te lopen. Hou steeds een spuitbus met haarlak bij de hand en verstuif een klein beetje spray wanneer je de statische lading opmerkt. De haarspray zal de statische lading neutraliseren en zal helpen om je haar zacht en mak te houden in dat koude winterse weer.
 
De sweaters en kleren gemaakt van natuurlijke vezels die alomtegenwoordig zijn tijdens de winter, zullen het statische probleem nog verergeren. Je kan de statische lading die in kledij ontstaat, bestrijden door een antistatische spray te gebruiken of beter nog, door extra wasverzachtende doekjes in de droogkast te leggen.
 
Dit waren enkele eenvoudige tips die voor jou het verschil kunnen maken wat je haar betreft tijdens de winter. Laat het koude weer ’t niet winnen van jou. Een beetje planning en voorbereiding en je kan zorgen dat je haar er prachtig uitziet, of het nu 25° of -10° is.
 
Door Stacy | | ©Kapsels.net

Zie ook: Méér over haarverzorging