Haarverzorging voor de man

Man met een goede haarverzorging
 
Stijlen en verzorgen
 
Tot de laatste jaren is het veld van mannelijke haarverzorgingsproducten maar een klein stukje geweest in de haarverzorgings- en schoonheidsindustrie. Er waren maar een paar producten specifiek ontworpen voor mannen en hun verzorging, en deze producten zijn tientallen jaren op de markt geweest: Brilcream (stilerende crème), Grecian Formula (haarkleur), Just For Men (haarkleur), The Dry Look (haarspray). Dit gebrek aan variatie werd niet gezien als een probleem, omdat mannen in het algemeen niet zo'n "onnodige drukte" maken over hun haar.
 
Verzorging van de haren van mannen had al iets waar vrouwen zich geen zorgen om hoeven te maken: gezichtshaar. Voor de meeste mannen betekende dit niet alleen opstaan in de ochtend, douchen, haren wassen, tanden poetsen, haren kammen maar ook scheren van snorren en baarden.
 
Scheren nam veel tijd in beslag en was gevaarlijk, resulterend in bloedende sneetjes die gestelpt dienden te worden. De algemene gedachte van de meeste mannen is; als ik elke dag op moet staan en mijn gezichtshaar eraf moet schrapen, dan moet de rest van mijn haar zo gemakkelijk mogelijk worden behandeld.
 
Voor 1960, had de meerderheid van mannen een bloempotmodel haarstijl. De kapper die het knipte, modelleerde en verzorgde was ook een man, ook wel een barbier of herenkapper genoemd. Elke haarstijl was "kort aan de achter- en zijkanten" met een kleine variatie bovenop het hoofd, afhankelijk van de voorkeur of noodzaak (in het geval van de kalende man).
 
De gang naar de kapperszaak elke zaterdag was snel - buzz, buzz, buzz, knip, knip, knip en voila! Vijftien minuten en terug op weg naar de deur. Meestal besteedde je twee keer zo lang aan het wachten tot je aan de beurt was, dan de kapper aan je haren besteedde.
 
Maar het eind van de zestiger jaren bracht een culturele revolutie, het haar van de man werd een symbool van zijn sociale levensopvatting. Jonge mannen lieten uit protest hun haar lang groeien. Het idee erachter was dat lang haar stond voor individualiteit en vrijheid in denken, in tegenstelling tot de onderwerping aan de sociale normen. Dit idee was aangenomen en verspreid door beroemdheden uit die tijd, wat het populairder maakte onder de jonge fans.
 
In de zeventiger jaren bleef het ideaal van langer haar als expressie van individualisme en werd het als normaal gezien als een korte rage van de jongere generatie. Deze periode bracht ook de eerste veranderingen in mannenkapsels. Langer haar had meer zorg nodig om er goed uit te zien, en een heleboel verschillende haarstijlen die populair werden eind zeventiger jaren en begin tachtiger jaren waren "unisex", ontwikkeld voor zowel vrouwen als mannen.
 
Mannen begonnen meer producten te gebruiken om hun stijl onder controle te houden en te verzorgen - mousses, crèmes, gels, sprays. Ze vonden het ook nodig om modelleerapparaten te gebruiken, zoals haardrogers, om het populaire uiterlijk van de heersende mode te krijgen. Er was wel een "negatieve stempel" geplakt op het gebruik van deze apparaten en producten - het idee van verzorging en tijd besteden aan het in model brengen van het haar was "meisjesachtig". De meeste mannen deden het, maar ontkenden het simpelweg als het ter sprake kwam.
 
Als we snel wat jaren vooruit gaan, zien we een cyclische natuur van culturele veranderingen. Lange haren van mannen hadden een piek eind tachtiger jaren en werden daarna korter. De mode veranderde na een paar jaar weer, en werd afwisselend - elke paar jaar langer, dan weer korter. Het algemene beeld is dat de haarlengte van de man geaccepteerd wordt tot elke lengte hij het wil hebben.
 
Zelfs met het accepteren van verschillende haarstijlen en lengtes bij mannen, was de houding dat "onnodige drukte" over de verzorging van je haar, nog steeds niet mannelijk was. Het werd wel minder beschimpt als in vroegere tijden, maar veel mannen hadden er weerstand tegen.
 
Volgende pagina