Hoe haarmodel worden

Haarmodel voor en na het kort knippen
Foto: Shutterstock
Hebt u ooit al eens gewenst dat u een leuk kapsalon heel vaak kon binnenstappen en daar de beste behandeling en geweldige kapsels kon krijgen en dit alles gratis? Droomt u ook van kappers die hun uiterste best doen om u er prachtig te doen uitzien met de meest recente, trendy haarsnitten en kleuren zonder dat het u een cent kost?
 
Hebt u mooi haar, dan maakt u een goede kans om haarmodel te worden. De meeste salons zijn op zoek naar modellen om hun nieuwe looks uit te proberen. Leeftijd, gestalte en maat spelen geen rol, zolang u maar leuk haar hebt waar ze mee kunnen werken.
 
Er zijn verschillende redenen waarom men haarmodellen nodig heeft. Eén ervan is om nieuwe kappers te trainen, andere zijn om hun vaardigheden te kunnen demonstreren op competities of shows en om nieuwe kapsels te ontwerpen en foto’s te nemen.
 
Ik was niet echt van plan om haarmodel te worden toen ik op een dag mijn favoriete salon binnenstapte. Ik wist toen zelfs niet dat zoiets bestond. Ik zat in de kappersstoel en was in een stijlboek aan het neuzen toen de hoofdkapper plots op me afstapte en mijn lange honingblonde haar zag. Hij nam onmiddellijk een borstel en ging er verschillende keren mee door mijn lokken.
 
Toen hij mijn vragende blik zag, legde hij uit dat ze een maand later een show gepland hadden en dat ze nog steeds op zoek waren naar modellen. Ik was natuurlijk méér dan geflatteerd en stemde in, vooraleer ik zelfs wist wat me te wachten stond. Enkel en alleen al de idee dat ik een paar keer per week in de watten gelegd zou worden zonder te moeten betalen, klonk al erg overtuigend.
 
En diezelfde dag nog begon het avontuur. Ik had een beetje inbreng bij de algemene aard van het kapsel en wou niet gaan voor kort. Maar ik stond open voor experimenten en liet toe dat ze creatief konden omgaan met mijn haar.
 
Haarmodel met lang haar in een razorsnit
Foto: Georgi Nutsov/Getty Images Signature/Canva
De schaar kwam tevoorschijn en ik zakte wat dieper weg in mijn stoel bij het zien van de scherpe kanten die mijn richting uit kwamen. Een halfuurtje later was mijn haar in laagjes met lange lokken die eindigden op piekerige punten. Ik vond het resultaat leuk en de kappers waren eveneens tevreden. Maar dit was echter nog maar het begin.
 
Bij mijn volgende bezoek was kleur het onderwerp. Ze voegden higlights en schaduwen toe, namen foto’s vóór en na en ik werd een hele namiddag verwend. “Misschien kunnen we wat creatiever en gedurfder zijn de volgende keer,” zei de kapper en er bestond geen twijfel. Aangezien ik een speels iemand ben, vond ik dit niet erg, maar ik onderschatte duidelijk wat hij met gedurfd bedoelde.
 
Een week later verraste ik mijn familie met punk purperen stroken in mijn haar die pasten bij mijn nagellak. De kapper besloot toen dat dit inderdaad té extreem was voor de show en alles moest er opnieuw uit. Toen voelde ik spanning op mijn haar. Maar er waren nog slechts enkele weken vóór de show en nog één kleursessie stond op het programma.
 
Haarmodel met fotograaf
Foto: Pixelshot/Canva
Toen kreeg ik méér details over de komende show en ik besefte dat ik eigenlijk wat trapjes omhoog moest tot op een podium en daar dan wat moest paraderen met mijn pas geknipte kopje. Het was géén modeshow, dus moesten we onze eigen kledij meebrengen – “het beste wat u in de kast liggen hebt,” zeiden ze. Ik koos voor een zwart jurkje, want ik wou niet té veel de aandacht vestigen op mijn persoon, enkel op mijn haar. Sommige van de andere modellen echter waren erg creatief met hun outfit, vaak tot ergernis van de kappers. Toen kwam de grote dag en we overleefden het allemaal. Het was een succes en een geweldige ervaring. Ik kreeg achteraf nog een geschenkbon voor een volgend kappersbezoek en alles was méér dan de moeite waard.
 
Niet alle ervaringen zijn zo positief. Als u beslist om een tijdje als haarmodel te werken, maak dan dat u in goede handen bent in een goed salon. In de meeste gevallen hebt u wel wat inspraak in wat ze zullen doen met uw lokken, maar maak dat u de garantie krijgt dat ze eventuele misstappen zullen corrigeren.
 
Maak dat u klaar bent voor misschien een radicale verandering en als dat niets voor u is, spreek dan grondig met uw kapper over hoever u wilt gaan. U wilt achteraf toch zeker geen spijt hebben. Het goede aan de zaak is dat u veel meer aandacht krijgt en veel meer in de watten gelegd wordt dan een gewone klant. Geniet ervan!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Hoe riskant zijn gratis haarsnitten in een kappersschool?