Haar kleuren of bleken tijdens de zwangerschap

Zwangere dame
 
Vraag: Mag ik mijn haar kleuren of bleken tijdens de zwangerschap?
 
Antwoord: Het is gewoonlijk een goed idee om door je kapper een plaatselijke test (om te kijken of je niet overgevoelig bent voor de chemicaliën) en een haarloktest (om behandelingstijden na te gaan) te laten doen telkens je een chemische behandeling hebt, maar in het bijzonder als je zwanger bent of dat recent geweest bent.
 
De hormonen die tijdens de zwangerschap vrijkomen, beïnvloeden het lichaam op verschillende manieren. Sommige vrouwen ondervinden dat ze dunner haar krijgen tijdens of onmiddellijk na de zwangerschap, anderen krijgen te maken met permanenten die niet goed lukken (of in sommige gevallen totaal niet lukken).
 
Daar komt nog bij dat véél vrouwen overgevoelig reageren op chemicaliën die in contact komen met de huid. De conditie van je haar zal misschien wijzigen (droger, meer olieachtig, poreuzer, meer weerstand biedend, enz.) en dat zal een invloed hebben op de behandelingen en de resultaten ervan. Een véél voorkomend feit bij zwangere vrouwen is dat de geuren van chemicaliën, die voordien enkel wat hinderden, nu misselijke reacties uitlokken en niet meer verdragen kunnen worden.
 
In de mééste gevallen is het bleken of kleuren van het haar tijdens de zwangerschap oké, zolang je maar een test uitgevoerd hebt om er zeker van te zijn dat je niet overgevoelig reageert op de haarkleur of het bleekmiddel. Als de test het tegendeel aanduidt, pas dan de behandeling niet toe.
 
In een plaatselijke test zal je kapper een klein beetje chemisch product (haarkleur of permanentoplossing) op een plaats doen die gewoonlijk niet zichtbaar is (meestal in de nek achter het oor). Hij zal het product laten inwerken gedurende de normale behandelingstijd, het dan verwijderen en de plaats wassen. Dan wacht je 24 à 48 uur en onderzoek je de plaats op roodheid of irritatie. Als er na 48 uur géén reactie of irritatie te bespeuren valt, dan is de behandeling veilig voor jou.
 
Bij haarloktesten voor het kleuren wordt een fijne haarlok genomen die dan als staaltje dient om te behandelen met de gebruikte chemicaliën. Dit stelt de kapper in staat om de exacte behandelingstijden te kennen voor het bleken en kleuren om de gewenste kleur te bekomen.
 
De mééste problemen met zwangerschap en haar zijn te herleiden tot overgevoeligheid voor de chemicaliën, geur van chemische oplossingen en behandelingen zoals permanenten en straightenen en hun resultaten. Het is eerder ongewoon om bij haarkleuring een probleem aan te treffen dat zou te wijten zijn aan zwangerschap.
 
©Kapsels.net
Foto: Stanislav Popov/Shutterstock
 
Zie ook: Is het veilig om een stijltang te gebruiken tijdens de zwangerschap?