Haar verdelen met de 7-vaks afdeling

Zevenvaks afdeling om haar te knippen
 
Er bestaat een standaardtechniek voor het verdelen van het haar als voorbereiding op het knippen ervan, die we vinden in knipcursussen. Die wordt de 7-vaks afdeling genoemd.
 
De schedel of het oefenhoofd wordt verdeeld in zeven secties: bovenkant, rechter zijkant, linker zijkant, rechter kruin, linker kruin, rechter nek en linker nek. Daarnaast wordt een haarstrook van een goede cm los gelaten rond de omtrek van de haarlijn. Hierboven zie je enkele foto’s die exact tonen wat bedoeld wordt.
 
Het verdelen van het haar op deze manier laat toe om het haar op een gecontroleerde wijze te knippen. Je werkt doorgaans van achter naar voor en van onder naar boven (met name wanneer je kortere, gelaagde kapsels creëert).
 
Bij het creëren van echt lange kapsels kan je de haarsecties na het knippen opnieuw vastzetten om te vermijden dat het haar dat reeds geknipt werd zich gaat vermengen met het ongeknipte haar. Dit is vooral nuttig bij klanten die erg krullend haar hebben.
 
Zevenvaks verdeling om haar te knippen
 
Je begint met het maken van een zuivere scheidingslijn vanaf het punt net achter de oren aan één kant tot het overeenkomstige punt aan de tegenovergestelde zijde. Maak daarna scheidingslijnen aan elke kant van het hoofd langs het wandbeen om de bovenkant van het hoofd te isoleren. Kam het haar glad naar het midden van de sectie aan de bovenkant van het hoofd, draai het in een knotje en zet het vast met een vlinderklem. Doe hetzelfde aan de rechter en linker zijkanten van het hoofd.
 
Creëer nu een scheidingslijn naar onder in het midden van de achterkant van het hoofd. Isoleer de rechter en linker kruinsecties door het haar te verdelen in een lijn van achter de oren tot de middenscheiding die je net creëerde. Deze horizontale scheidingen moeten elkaar ontmoeten om een rechte horizontale lijn te vormen over de achterkant van het hoofd. Kam het haar om deze secties glad te maken en draai en zet vast net als bij de vorige secties.
 
De overblijvende twee secties – de linker en rechter nek – zijn makkelijk vast te zetten in aparte knotjes.
 
Nadat je de secties vastgezet hebt, ga je opnieuw over het hoofd – sectie per sectie – en laat je een haarstrook van een goede cm langs de buitenste rand van het haar – de omtrek of haarlijn – los en draai je de haarsecties opnieuw en zet je ze weer vast. Je afgewerkte zevenvaks afdeling zou nu moeten lijken op bovenstaande foto’s.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Ster afdeling
 
Knipschema's voor kapsels