Hoe een pony knippen (2)

Hoe een pony voor krullend haar knippen
 
Vorige pagina
 
Zelfs krullend haar dat in soepele mooie krulletjes valt en meer ontspannen lijkt te zijn qua krulniveau is ontgoochelend, want het verlengen van de krul is grotendeels te wijten aan het gewicht van het haar dat trekt aan de natuurlijke krul.
 
Zolang de krul blootgesteld zal zijn aan hetzelfde gewichtsniveau, zal het haar soepel en golvend lijken, maar wanneer je ook maar een klein deeltje lengte (en dus ook gewicht) zal verwijderen, zal de natuurlijke elasticiteit van het haar ervoor zorgen dat het haar meer gaat krullen. Omwille hiervan moet elke poging om een pony te creëren in krullend haar erg zorgvuldig benaderd worden.
 
Oplossingen:
 
Om een ponylook te creëren in krullend haar moet je ervoor zorgen dat de pony veel langer gehouden wordt dan je oorspronkelijk nodig acht. Denk eraan: je kan steeds lengte verwijderen in enkele seconden, maar lengte terug laten groeien duurt maanden. Bij je initiële knipbeurt van de pony mag je het ponyhaar niet méér dan 20-25% van zijn totale lengte inkorten.
 
Bovendien kan je misschien overwegen om een veel bredere ponyzone te nemen (van slaap tot slaap) en het haar naar voor kammen in een verticale verzameling haar, zodat je de pony op zo’n manier kunt knippen dat elke zijde een lichte hoek vormt. Denk er gewoon aan om het haar in kleine stapjes in te korten. Wanneer je zicht krijgt op hoe het verlies aan lengte het niveau van de krul zal beïnvloeden, kan je de lengte van de ponyzone verminderen en de gewenste vorm beginnen te genereren.
 
Het op die manier doen zal je helpen om ongelukkige resultaten te vermijden en om er op je best uit te zien terwijl je de pony hebt die je wenst.
 
Krullend haar met een pony
Foto: Karolina Grabowska/Pexels
Grof en steil haar
 
Natuurlijk is erg krullend haar niet het enige type dat problematisch kan zijn wanneer het gaat om het creëren van een kapsel met pony. Zelfs wanneer het haar zo recht als een stok is maar erg grof is (dus een dikke diameter heeft), zal het verwijderen van gewicht uit het haar ervoor zorgen dat het haar vermoedelijk meer zal uiteen staan dan mooi buigen en liggen op de manier waarop jij het wil.
 
Daarom moet je, net als bij krullende haartypes, zorgvuldig de hoeveelheid lengte overwegen die je verwijdert, zodat het haar mooi naar beneden valt in plaats van boven het voorhoofd hangt zoals de rand van een muts.
 
Oplossingen:
 
In het geval van grof en steil haar is het belangrijkste eveneens het feit dat je de lengte in erg kleine stapjes verwijdert. Je moet genoeg lengte overlaten, zodat het gewicht van het haar de rigiditeit van het haar overwint. Soms kan het toegevoegde gewicht van verschillende stylingproducten helpen om het haar in de gewenste richting te doen liggen, maar het is best om deze producten te gebruiken om een look te accentueren, eerder dan om er één te creëren wanneer het gaat over een pony.
 
Het is ook belangrijk dat je bij grof en steil haar niet te veel textuur aanbrengt in de pony. De methode om textuur toe te passen zal de lengte van sommige haartjes verminderen en kan ervoor zorgen dat de resulterende pony gerafeld en warrig oogt, eerder dan zacht en aantrekkelijk (wat over het algemeen de bedoeling is).
 
Steil haar met een pony
Foto: Olha Ruskykh/Pexels
Fijn haar
 
Fijn haar heeft zijn eigen probleempjes en die gedragen zich vaak tegenovergesteld aan zijn grovere tegenhanger. Niets is méér frustrerend dan een zacht buigende pony te willen hebben die het voorhoofd bedekt en te eindigen met een pony die gewoon slap tegen het gezicht hangt en er makkelijk vezelig uitziet.
 
De reden waarom dit gebeurt is omdat fijn haar (haar met een kleine diameter) niet zoveel gewicht kan verdragen als grover haar en daardoor gevoeliger is voor het gewicht verleend door de haarlengte. Je kan soms fijn haar versterken door een shampoo en conditioner te gebruiken die zorgen voor volume of door een stylingproduct op het haar te doen dat lift en volume bij de schedel creëert, maar – nog maar eens – het is steeds best om stylingproducten te gebruiken om een look te accentueren, eerder dan om er één te creëren.
 
Lees verder ...