Hoe een pony knippen (3)

Kapsel met een rechte pony
Foto: Shutterstock
Vorige pagina
 
Oplossingen:
 
Wanneer je een pony (froufrou) knipt in fijn haar, dan moet je opnieuw het haar in kleine stapjes verwijderen. Begin met een lengte die ongeveer één tot twee centimeter langer is dan wat je wil als eindresultaat en bekijk hoe het haar reageert.
 
Naarmate je het haar in kleine stukjes verwijdert, zal je hopelijk ontdekken dat het begint op te veren en wat meer body krijgt. Gebeurt dit niet, stop dan met knippen op het punt waarop je de pony uiteindelijk wil doen vallen.
 
Op dit punt is het de bedoeling om gewicht te verwijderen zonder een overmatige hoeveelheid lengte weg te halen. Om dit te bekomen gebruik je best een textuurmethode zoals het puntig knippen (point cutting), waarbij je verticaal in de kniplijn van de pony knipt om de haarpunten piekeriger te maken. Door lengte te verwijderen bij sommige van de haartjes kan je hopelijk wat lift genereren die het mogelijk zal maken dat de kortere haartjes de langere omhoogtillen en zorgen voor de gewenste body en veerkracht.
 
Ponytypes en groeipatronen
 
Vaak zal iemand bepaalde haarkenmerken hebben (groeipatronen genoemd) die het creëren van kapsels met pony problematisch kunnen maken. De meest voorkomende zijn weerborstels en haarlijnen. Iedereen kent waarschijnlijk de weerborstel (ook wel dwarrel of flap genoemd). De naam is afkomstig van de term weerbarstig.
 
Haarlijnen zijn misschien minder gekend omdat ze niet steeds even duidelijk zichtbaar zijn bij diegene die ze hebben omdat ze in het midden van de haarmassa kunnen voorkomen en dus niet noodzakelijk bij de voorste zones rond het gezicht zitten. Maar toch kunnen haarlijnen dichtbij het voorhoofd unieke moeilijkheden stellen bij het creëren van een kapsel met pony en zelfs bij het creëren van gelijk welk kapsel in veel gevallen.
 
Kapsel met een stompe pony
Foto: Dodotone/Canva
Oplossingen:
 
Het omgaan met weerborstels en haarlijnen volgt dezelfde principes. Je moet ofwel in staat zijn om een look te creëren die de groeipatronen overwint of je moet een manier vinden om ze tot esthetisch voordeel om te buigen. Deze tweede optie is vaak de beste keuze en ook de makkelijkste van de twee om te verwezenlijken.
 
Voor weerborstels kan je een opgedeelde pony maken met een gehoekte kniplijn die een leuke, asymmetrische look creëert in het ponykapsel. Als de persoon in kwestie golvend haar heeft, dan zal de pony vaak een S krul rond de zijkant van de weerborstel creëren en een kenmerk van het kapsel worden dat anderen willen nastreven. Maar ze zullen daar niet in slagen, want dit vereist het van nature voorkomend groeipatroon.
 
Bij haarlijnen kan het zijn dat het haar plots vastbesloten lijkt om in één of andere richting te groeien bij de voorste rand van het gezicht. Dit betekent dat je ofwel het haar lang genoeg moet laten om het natuurlijke pad te overwinnen of gewoon moet beslissen om te kiezen voor een zijdelingse pony, die op meer natuurlijke wijze zichzelf zal richten als resultaat van de normale neiging van het haar.
 
Wanneer de haarlijn het haar recht naar voor langs de bovenkant van het hoofd lijkt te richten, dan moet je waarschijnlijk genoeg lengte toepassen bij de pony om het haar toe te laten te vallen en te hangen op de manier waarop jij of je klant het aangenaam vindt.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Cursus haar knippen
 
Méér over het knippen van haar