Hoe gebruik je haargel?

Het gebruiken van haargel
Foto: Shutterstock
Eerste hulp bij haargel: het beste halen uit looks met kort haar
 
Met verschillen naargelang het decennium zijn korte kapsels in meerdere en mindere mate gangbaar in onze maatschappij Ė vooral onder mannen. In feite neigen herenkapsels algemeen korter te zijn dan dameskapsels Ė een situatie die haast enkel gebaseerd is op traditie.
 
Maar ondanks het feit dat kortere kapsels gewoonlijk gekozen worden voor de eenvoud in hun onderhoud en styling, zijn veel korte kapsels nog steeds veelzijdig en kunnen ze geaccentueerd worden om hun beste effect te tonen met de toepassing van de passende haargelproducten.
 
En net als met alle andere zaken zijn er verschillende types haargel en die dienen allen specifieke noden en zijn beter geschikt voor verschillende haartypes. Als vuistregel zal je gewoonlijk een sterker product willen voor stijvere haartexturen. Je wil gewoon voorzichtig zijn om het haar niet te overweldigen met een product dat te zwaar is.
 
Types gel
 
Haargelformules zijn er in traditionele gels, spraygels en zelfs in extrasterke formules (net als diegene die extra additieven bevatten). Zoals hierboven vermeld, zijn die ideaal voor een grote verscheidenheid aan haartypes en kapselnoden.
 
Traditionele gels zijn diegene die verpakt zitten in samendrukbare tubes en pompjes met veer en worden over het algemeen gebruikt door mensen met normaal haar dat ze willen onder controle houden en stylen in een frisse, nette look. Afhankelijk van de precieze lengte en textuur van het haar, kan gel gebruikt worden om een chic, glad naar achter gebracht kapsel voor een formele gelegenheid te creŽren of op kort haar met pointcut punten om een piekerige look te creŽren.
 
Traditionele haargel
Foto: Towfiqu Ahamed Barbuiya/Canva
(Tip van de kapper: Als je moeite hebt om je glad naar achter kapsel plat te doen liggen, probeer dan om je haar te spoelen met zo warm mogelijk water. Maak het haar snel handdoekdroog, doe er de gel in en kam die doorheen het haar in de gewenste stijl. Probeer het kapsel af te werken terwijl het haar nog warm is en laat het afkoelen nadat het gestyled is. Het warme water zal ruwer haar iets buigzamer maken, aangezien het de fysieke bindingen in het haar verbreekt en het zijn zij die deels verantwoordelijk zijn voor het golfpatroon in het haar. Het haar laten drogen in de nieuwe stylingconfiguratie betekent dat het haar de stijl beter zou moeten houden aangezien de bindingen zich opnieuw zullen vormen in de nieuwe stijl.)
 
Spraygels zijn gewoonlijk verpakt op gelijkaardige wijze in niet-aerosol haarlak pompjes. In feite, los van het feit dat ze lichtjes meer kleven, zijn ze vaak moeilijk te differentiŽren. Spraygels zijn goed voor gebruik bij haar met fijne textuur om goede controle en steun te bieden voor de gedragen stijlen. Het zijn ook goede producten voor gebruik bij kapsels in haar met medium textuur dat een lichte steun nodig of dat krullend is om de krullen zacht en intact te houden.
 
Om een spraygel te gebruiken, kan je die toepassen op handdoekdroog haar en het product zachtjes door het haar werken voor de meeste stylingnoden. Omdat het een spray is, kan je gericht werken op specifieke zones van het haar die meer controle vergen en kan je makkelijk krullende kapsels bijwerken die in de loop van de dag beginnen te kroezen.
 
Natuurlijk is een bespreking van de traditionele gels en spraygels niet compleet zonder op te merken dat deze producten soms alcohol bevatten. De alcohol wordt gebruikt om de gel sneller te laten drogen en daardoor het kapsel sneller in de gewenste vorm te brengen. Dit is over het algemeen niet goed wanneer je haar hebt dat reeds beschadigd is, want beschadigd haar is poreuzer en de alcohol kan het verder beschadigen.
 
Daarom ga je best op zoek naar gels die geen alcohol bevatten wanneer je haar beschadigd is (ook al is het slechts een beetje). De afweging zal zijn dat de gels zonder alcohol meer tijd nodig hebben om te drogen, maar milder zullen zijn voor beschadigd haar en in sommige gevallen additieven hebben die zullen helpen om de beschadiging te minimaliseren.
 
spraygel
 
De laatste gelproducten waar we het hier over zullen hebben zijn diegene met speciale additieven om je specifieke looks te helpen bekomen. Deze additieven kunnen ruim variŽren. Sommige gels bevatten toevoegingen op basis van wax om de kapsels kneedbaar te houden en laten je toe om het haar haast de hele dag te bewerken om het kapsel fris te houden en het er goed te laten uitzien.
 
Sommige bevatten gladmakers specifiek voor gebruik om kroes te bestrijden of om krullend haar glad en onder controle te houden. Er bestaan zelfs gels die zonnefactor en vochtinbrengende elementen bevatten om het haar gehydrateerd en beschermd tegen uv-beschadiging en blootstelling aan hardere elementen buitenshuis te houden.
 
Kapsels die baat hebben bij stylinggels
 
Terwijl er verschillende haarstylingsituaties zijn die baat kunnen hebben bij stylinggels los van de lengte van het kapsel, schittert het gebruik van gels vaak ťcht in gevallen waarbij korte kapsels betrokken zijn. Er is, uiteraard, de korte look met piekjes die de meeste mensen vaak associŽren met het gebruik van haargel. De gel in deze situatie wordt gebruikt om de haartjes aan elkaar te doen kleven in kleine clusters, wat de piekjes creŽert die het kapsel definiŽren.
 
Maar gels worden eveneens gebruikt bij andere korte kapsels zoals de halflange looks om te fŲhnen die het haar van de ene kant van het hoofd naar de andere bewegen en gemodelleerde looks creŽren. Gel kan zelfs gebruikt worden in het bovenvermelde ďkort met piekjesĒ kapsel in combinatie met een fŲhn om het haar in een vormsnoei kapsel te verspreiden.
 
Andere herenkapsels die gewoonlijk voordeel halen uit stylinggels zijn de modernere snitten met textuur zoals de hanenkam en de Caesar-snit met rechtopstaande pony. De lengtes van deze snitten kunnen variŽren, maar het gebruik van gel draagt bij tot het toevoegen van structuur aan het haar. Bij deze actuelere snitten zijn de gels met toegevoegde ingrediŽnten, zoals wax, ideaal om een kapsel doorheen de dag makkelijk te kunnen bijwerken, want het haar blijft soepel en kan eenvoudig met de vingers bewerkt worden om de look op te frissen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Haarproducten kiezen