Haar puntig knippen en met de schaar door het haar glijden

Haarsnit met point cutting
 
Vraag: Kan je mij alsjeblief vertellen wat "haar puntig knippen" is of wat "met de schaar door het haar glijden" is en wat het verschil is tussen die twee methodes? Kan je mij ook een voorbeeld geven? Héél erg bedankt. Ik ben dol op al jullie voorbeelden van kapsels.
 
Antwoord: Dit zijn twee basistechnieken om textuur toe te voegen aan het haar en/of volume te verwijderen.
 
Het haar puntig knippen (point cutting) is een techniek waarbij dunne segmenten van het haar omhoog gekamd worden en tussen de vingers gehouden worden. Daarna worden er punten in het haar geknipt waarbij de schaar richting hoofdhuid wijst (zie schets).
 
Het effect kan héél subtiel of ook héél opvallend zijn, afhankelijk van de breedte en diepte van de punten. Deze techniek wordt vooral toegepast op kortere kapsels om textuur en belang toe te voegen aan het kapsel, alsook om volume te verwijderen en het haar harmonieus te maken in die delen waar het misschien té dik is.
 
Met de schaar door het haar glijden is een techniek waarbij het haar uitgedund wordt: men houdt de schaar lichtjes open en glijdt ermee door het haar, te beginnen bij de hoofdhuid (zie schets). Deze techniek wordt gewoonlijk toegepast om langere kapsels van volume te ontdoen en om het haar vlakker te doen vallen of een lichtere textuur te geven aan een lang kapsel.
 
Haar puntig knippen
 
Met beide technieken kan je héél wat variatie brengen in haast identieke kapsels, maar je zou steeds moeten aandacht besteden aan wat de kapper juist doet terwijl hij met jou bezig is. Als algemene regel kan je stellen dat je zo’n techniek slechts om de drie knipbeurten mag toepassen.
 
Een kapper die dat váker doet (of die niet oplet wanneer hij zo’n techniek voor de eerste keer toepast) kan té veel haar verwijderen en ervoor zorgen dat het haar er gerafeld (kort haar) of vezelig (lang haar) uitziet.
 
Denk eraan dat het jouw goed recht is om wanneer de kapper té veel haar verwijdert met zo’n technieken, dat dan te vermelden. Jij als klant hebt het laatste woord wat betreft jouw haar. Om het even wanneer moet je een kapper kunnen doen stoppen en hem op zijn minst moeten kunnen doen uitleggen wat er aan de hand is.
 
Zie ook: Hoe zelf haar knippen