Tips om méér body te krijgen in het haar

Lang haar met body
 
Tips voor méér sterkte en substantie
 
Als je bent zoals ik, dan weet je dat men de term “body” gebruikt wanneer het over haar gaat zolang je je kan herinneren, maar je bent niet zeker wat die term precies inhoudt. Ik wist ook niet wat “body” was tot ik schoonheidszorgen studeerde. Het is een begrip dat tegelijk eenvoudig en moeilijk is omdat het te maken heeft met andere termen en eigenschappen.
 
Body verwijst naar de sterkte en substantie van het haar en zijn vermogen om een kapsel te behouden. De term is sterk verwant met elasticiteit, maar meet niet enkel de weerstand van het haar om te breken of het vermogen om krul te behouden. Het begrip verwijst naar de textuur van het haar, maar betekent niet louter de diameter van de individuele lokken.
 
“Body” heeft niet noodzakelijk betrekking op het golfpatroon van het haar, maar haar met een sterk golfpatroon heeft gewoonlijk heel wat body. Beschouw body als een algemene evaluatie van deze factoren, want ze zijn verwant.
 
Tekenen van tekort aan body:
 
- Het haar is moeilijk te krullen.
 
- Zelfs kleine hoeveelheden stylingproduct doen het haar doorwegen.
 
- Na één à twee uur stylen is je haar alweer plat.
 
- Haar dat niet gestyled is, ziet er sluik en slap uit.
 
Ik ben er zeker van dat velen onder jullie deze tekenen zien en herkennen dat ze problemen hebben met de hoeveelheid body in het haar. Je vraagt je nu af: “Hoe krijg ik méér body?” Hier zijn enkele tips.
 
Tips om body op te bouwen:
 
Hou je haar zuiver: Het is niet omdat je haar body mist, dat het vuil is, maar vuil haar kan zeker de problemen verergeren. Dit wordt vooral belangrijk als je haar de neiging heeft om vettig te zijn of als je veel zweet. Zoek shampoos die body en volheid aan het haar geven en conditioners die licht zijn en het haar niet doen doorwegen.
 
Een “twee in één” shampoo/conditioner kan geschikt zijn hier, maar het kan dat je wat moet zoeken om het ideale product te vinden. Kies anders een shampoo die body toevoegt en probeer een leave-in conditioner in plaats van één om uit te spoelen. Leave-in conditioners hebben de neiging om lichter te zijn en doen het haar minder doorwegen.
 
Doeltreffende toegevoegde producten: Als je gewoon wat body wil toevoegen aan je haar, zonder veel poeha, probeer dan eens hazelaar als extra steun/stylinglotion. Kies echter wel een toverhazelaaroplossing zonder alcohol. Doe de toverhazelaar gewoon in een spuitfles en breng overvloedig aan op je haar. Laat het product 5 tot 10 minuutjes zitten en ga je haar dan stylen zoals gewoonlijk.
 
Als je vindt dat je normale haarproduct je haar doet doorwegen, dan kan je zelfs enkel de toverhazelaar gebruiken. Je zal misschien méér moeite hebben met het aanbrengen van krulspelden, maar met wat oefening zal dit wel lukken. De toverhazelaar helpt om het teveel aan olie in het haar te verdampen en zal de circulatie in de hoofdhuid verbeteren, wat helpt om olie- en zweetproductie in harmonie te brengen.
 
Proteïne packs: Een andere goede manier om body toe te voegen aan haar in nood is via diepteconditioning en herstellende behandelingen die proteïne packs genoemd worden. Deze behandelingen bevatten speciale formules die binnendringen in de cuticula (schubbenlaag) van het haar en toelaten dat de proteïnen in de behandeling geabsorbeerd worden door de cortex en zo het haar versterken en méér substantie bezorgen.
 
Proteïne packs kunnen de elasticiteit van het haar verbeteren en in sommige gevallen zelfs de individuele haartjes voor beperkte tijd vergroten door ze te doen zwellen. Proteïne packs moeten gewoonlijk één keer per maand toegepast worden of zoals nodig blijkt om het haar sterk te houden.
 
Lang haar met een body wave
 
Permanenten en body waves: In sommige gevallen is het gebrek aan body in het haar méér uitgesproken en heeft het haar een nieuwe structuur van betekenis nodig om body toe te voegen. Veel vrouwen vinden dat een permanent of een body wave in dat geval de beste oplossing is.
 
De permanent kan je laten aanbrengen als onderdeel van een kapselkeuze, zoals een vrouw die haar haar vaak krullend wil en die nu kiest voor een spiraalpermanent. (Ze kan nog steeds haar haar straightenen met de föhn en/of de steiltang zoals gewenst). Je hoeft niet bang te zijn van de horrorverhaaltjes uit moeders en grootmoeders tijd. De vooruitgang in de scheikunde van het haar heeft ervoor gezorgd dat er nu veel permanentformules zijn die veiliger en zachter zijn, met inbegrip van de doe-het-zelfkits voor vrouwen die zelf aan de slag willen. De enige schaduwzijde aan een permanentkapsel is het onderhoud van het kapsel – zo om de 6 à 12 weken.
 
Een body wave is in essentie een permanent die aangebracht is met de grootst mogelijke spelden. De bedoeling is niet om een specifiek golfpatroon toe te voegen, maar eerder om het haar structuur en substantie te geven, zodat een kapsel langer blijft zitten. Er bestaan tegenwoordig zelfs permanentformules die een bijkomende “restructurerende” stap omvatten waarbij een proteïnerijke oplossing aangebracht wordt en in het haar dringt terwijl de cuticula (schubbenlaag) open is. Deze “restructurerende permanenten met proteïnen” zijn excellent om body waves toe te passen en het haar is na het permanenten vaak in betere conditie dan voorheen. Body waves vragen ook minder onderhoud en moeten minder vaak herhaald worden dan traditionele permanenten.
 
Heeft je haar dus te weinig body, dan hoef je dat niet langer te aanvaarden als een genetische gril. Er zijn veel opties om de body in je haar te verbeteren, gaande van tips voor verzorging tot restructurerende behandelingen. Je kan het haar bekomen waar je altijd al van droomde.
 
©Kapsels.net
Foto: C12/Shutterstock
 
Zie ook: Natuurlijke haarverzorging