Vriendinnen en haarkeuzes

Meisjes met bijna identieke kapsels
 
Vraag: Vertrouwen alle meisjes op hun vriendinnen voor haarbeslissingen? Wanneer ik een groep vriendinnen of collega’s zie, dan hebben zij vaak dezelfde of erg gelijkaardige kapsels. Hoe slecht is dit?
 
Antwoord: Er is een belangrijk spreekwoord dat zegt “aan de veren herkent men de vogel”. Dit betekent dat mensen met hetzelfde gevoel voor stijl, ethiek, opvoeding, klasse, religie, nationaliteit enz… de neiging hebben om samen te hokken. Natuurlijk zijn er steeds heel wat mensen die hier niet aan meedoen, maar het is natuurlijk menselijk gedrag om het te houden bij wat u kent en gewoon bent.
 
Op microschaal (dit wil zeggen op school, op de universiteit of op kantoor) zullen vrouwen en mannen met dezelfde levensstijl onbewust naar elkaar toegroeien. Dit is een basisuitleg waarom zich automatisch kliekjes of groepen vrienden vormen. Mensen zien andere mensen die er aantrekkelijk en benaderbaar uitzien en hetzelfde willen in het leven en gewoonlijk worden ze dan vrienden/vriendinnen.
 
Het feit dat vriendinnen dezelfde of erg gelijkaardige verwachtingen en doelstellingen in het leven hebben en een gelijkaardig gevoel voor mode en stijl delen, zal onbewust betekenen dat ze vaak elkaars keuze van kledij, kapsel, make-up, parfum enz… zullen bewonderen. Dit is ook een erg normaal menselijk gedrag en één van de kernprincipes waarop de hele schoonheids- en mode-industrie gebaseerd is.
 
Modehuizen zullen als ambassadeurs voor hun merk beroemdheden uitkiezen van wie ze vinden dat ze zich het best identificeren met hun merk van kledij, make-up, accessoires enz… Op hun beurt zullen gewone mensen die die specifieke beroemdheid bewonderen de producten willen kopen die de beroemdheid draagt op evenementen, op reclameborden of in glossy magazines. Dus is het echt normaal voor vriendinnen om zich gelijkaardig te kleden enz…
 
Mensen hebben de neiging om anderen haast uitsluitend te classificeren op basis van hun voorkomen. Dit betekent dat mensen van nature geneigd zijn zich te kleden, te handelen en te spreken op de manier waarop ze beoordeeld willen worden. Bent u een gothic, dan zult u zich op die manier kleden en zo wandelen en spreken. Op hun beurt zullen andere gothics u benaderen en vriend/in willen worden, want u lijkt voor hen automatisch aantrekkelijk en benaderbaar. Zo vormt zich een groep van gothic vrienden/vriendinnen, die elkaar advies geven over haar, kledij enz… en elkaar ook onbewust beďnvloeden.
 
Exact hetzelfde zal gebeuren tussen uiterst professionele mensen of mensen die extreem door mode-couture gedreven zijn. Er is eveneens een element van vertrouwen tussen vrienden/vriendinnen. Dit betekent dat wanneer u zich klaar maakt voor een avondje uit of een dancing of een eerste afspraak, u dan gewoonlijk erg zult rekening houden met het advies van uw vriendinnen wat betreft uw kledij, kapsel, schoenen enz… Er is echt niets “goeds” of “slechts” aan dit fenomeen op zich, het is gewoon basis menselijk gedrag.
 
Er zijn evenwel ook gevallen waarin dit fenomeen kan leiden tot iets negatiefs. Een voorbeeld. Als uw dochter zich graag kleedt op een manier die de aandacht trekt van de groep/kliek relschoppers op school, dan zullen die automatisch met haar bevriend willen geraken, want ze zal er benaderbaar en aantrekkelijk uitzien. Zelfs als haar natuur niet die is van een relschopster kan ze makkelijk door deze groep mensen beďnvloed worden en toegeven aan groepsdruk om dingen te doen die ze normaal gezien niet zou doen.
 
©Kapsels.net
Foto: Traveliving/Shutterstock
 
Lees ook:
 
De psychologie van een pony
 
Haarlengte en geslacht
 
Het juiste kapsel voor uw levensstijl