Verschil tussen bob en lob

Lob kapsel
 
Vraag: Wat is het verschil tussen een bob en een lob (lange bob)? En van mijn klanten stelde mij deze vraag, maar ik weet niet waar ik de lijn moet trekken tussen een lob en een klassieke bob.
 
Antwoord: De makkelijkste manier om de twee te onderscheiden is dat de lengte van een gewone bob stopt ergens tussen de onderkant van de oren en een goed stuk boven de bovenkant van de schouders. De lengte van een lange bob (lob) reikt tot net boven of net onder de schouders.
 
De gewone bob verschilt van andere kapsels: het haar is min of meer op n lengte, alhoewel het gewoonlijk lichtjes uitgedund werd om het onderhoud en het stylen te vergemakkelijken. Kappers knippen ook graag de gewone bob met een lichte ondersnit langs de omtrek van het haar, om de punten lichtjes naar binnen te doen krullen en het gezicht te omkaderen.
 
Het klinkt alsof u een kapper bent of in een salon werkt, dus zult u wel weten dat er heel wat varianten bestaan die gaan van de gewone bob over de A-lijn bob en de omgekeerde bob tot de asymmetrische bob. Ik ga hier niet de discussie aan, want dit is een apart onderwerp en waarschijnlijk kent u wel het verschil tussen deze kapsels.
 
Een lange bob of lob is een perfect kapsel voor wanneer u uw haar laat groeien van een kort kapsel of voor wanneer u erg lang haar hebt en een verandering wilt, maar onzeker bent of u dit wel leuk zult vinden of zult aankunnen. Omdat er in de bob geen laagjes zijn (of hij nu lang of kort is), is het haar makkelijk te hanteren, zelfs voor de meest onervaren kapper of klant. Vooral dan wanneer de kapper een lichte ondersnit knipt, want dit forceert de punten haast om vanzelf lichtjes naar binnen te krullen, wat betekent dat er heel weinig styling nodig is in het geval van fijn tot medium, steil haar.
 
Hebt u lange tijd erg lang haar gehad, dan kan het knippen van uw haar erg afschrikken en intimideren. De meeste klanten voelen zich gefrustreerd en zwak in deze situatie, want ze verlangen naar een nieuwe, moderne haarsnit, maar lijken het risico niet te kunnen nemen. In dit geval is de lange bob echt de perfecte oplossing. Het is nog steeds een lange snit (alhoewel het kapsel binnen de categorie halflange kapsels valt), omwille van zijn uniforme lange lengte en afwezigheid van laagjes. Als de klant dus vindt dat het kortere haar niet bevalt, dan kan het haar snel opnieuw groeien in een lang kapsel.
 
Bevalt het kapsel wl en lijkt het makkelijk te hanteren en te onderhouden (wat ook zo is), dan is de stap naar een korte bob veel makkelijker en is er meer zelfzekerheid en zelfvertrouwen. De kans is ook reel dat de persoon in kwestie de overgang, het onderhoud en de styling veel beter aankan wanneer gekozen wordt voor een stapsgewijs overgaan van lang haar naar korte bob. En een blije klant betekent een blije kapper!
 
©Kapsels.net
Foto: Sorbis/Shutterstock
 
Lees ook:
 
De bob haarsnit
 
De basisbeginselen van de bob
 
Wat is een Franse bob?