Te oud voor lang haar

Lang haar voor een oudere vrouw
Foto: Kinga/Shutterstock
Vraag: Mijn kapster zegt dat ik te oud ben voor lang haar. Probeert ze me een kort kapsel aan te praten waaraan ze meer zal verdienen omdat het meer onderhoud vraagt? Hoe kan een vrouw weten dat ze te oud is voor lang haar? Naar welke objectieve tekenen zou u kijken om te bepalen of een vrouw al dan niet te oud is voor lang haar?
 
Antwoord: Eerst en vooral ben ik eigenlijk geen fan van het vertellen aan een klant dat ze “te oud is om lang haar te dragen”. Ik begrijp dat er verschillende “persoonlijkheden” van kappers bestaan, net zoals er verschillende types CEO’s, sprekers, schrijvers, leerkrachten enz… zijn. Los van de industrie waarin u werkt, komt alles neer op uw leiderschapsstijl en vaardigheden.
 
Maar ik denk dat het echt belangrijk is voor kappers om te onthouden dat erg grote delen van uw succes als kapper zullen afhangen van hoe goed u een psycholoog bent voor uw klanten. Ja, u leest dat correct. Als u lang genoeg in het vak zit om iets te weten, dan is het dat klanten zich erg snel comfortabel beginnen te voelen bij hun kapper. Ze delen hun problemen, blije momenten, verlies enz… met u. Zorg ervoor dat u geen misbruik maakt van dit vertrouwen. En nog belangrijker: zorg ervoor dat u uw klant niet tot zwijgen brengt. Nooit.
 
Zeggen dat iemand “te oud is voor lang haar” kan een erg pijnlijke kritiek zijn. En die is volledig gebaseerd op persoonlijke mening. Als u sterk het gevoel hebt dat iemand er beter zou uitzien met korter haar (en ja, dit is vaak het geval), leid die persoon dan naar het voor zichzelf nemen van die beslissing. Een goede psycholoog zal u nooit vertellen wat er mis is met u. Hij zal uw denkpatroon leiden met behulp van onderbewuste reminders, zodat u de basis van uw probleem uiteindelijk zelf ontdekt en daarmee ook de oplossing voor uzelf. Dit is precies wat een theoretisch goede kapper onderscheidt van een wereldwijd gevierde kapper. U kunt het beste talent, de beste opvoeding, kennis en ervaring hebben in het hele kappersvak. Maar als u uw klanten niet behandelt met de zorg, het vertrouwen en de aanmoediging die ze verdienen, dan zult u nooit de top bereiken.
 
Maar laten we het hebben over uw vraag. Ik kan u niet vertellen of uw kapster uit is op winstbejag of echt denkt dat u beter zou staan met korter haar… Haar bedoelingen zijn misschien wel oprecht, maar ik ken haar niet, dus kan ik hier niet over oordelen. Hieronder toch enkele zaken om te overwegen.
 
1. Haardichtheid. Is uw haar zo dun en zo weinig talrijk dat u uw hoofdhuid erdoor ziet (vooral bovenaan), dan is het misschien beter om voor korter te gaan. Lang haar is zwaar en valt makkelijk plat. Dit zorgt ervoor dat uw hoofdhuid nog beter zichtbaar is, wat u gewoonlijk niet wilt.
 
2. Als uw haarstructuur erg fijn is, dan is kort haar gewoonlijk ook een betere optie. Erg fijn haar valt makkelijk plat, raakt snel vettig bij de wortels, de punten van lang fijn haar hebben de neiging om broos te zijn enz… Fijn haar ziet er meestal beter uit in kortere, lichtjes gelaagde kapsels, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel.
 
3. De textuur van uw haar speelt een zeer grote rol. Fijn steil haar ziet er gewoonlijk beter uit in kortere kapsels. Dik, krullend haar is mooi wanneer het lang en verzorgd is. Als u uw krullend haar te kort laat knippen, hebt u misschien moeite om het onder controle te houden.
 
4. Tot slot ziet steil en erg fijn haar er gewoonlijk niet goed uit wanneer het te lang is. Rijpere dames met dit soort kapsel zien er vaak afgeleefd en jaren ouder uit dan ze eigenlijk zijn. Omdat dit soort kapsel er dof, ongezond en onverzorgd uitziet, zullen uw rimpels meer uitgesproken zijn, omdat er niets is om de aandacht ervan af te leiden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Kapsels om er jonger uit te zien
 
Kapsels voor vrouwen van boven de 40