Shampoo voor geverfd haar

Shampoo kiezen
Foto: Bigstock
Vraag: Maakt shampoo voor gekleurd haar echt een verschil? Werkt zo’n shampoo echt of is het gewoon een slimme manier om extra aan te rekenen voor shampoo?
 
Antwoord: Ja, er is echt wel een verschil merkbaar. Shampoos zijn ontworpen voor erg specifieke resultaten, gebaseerd op de huidige conditie van het haar en het doel dat de gebruiker wil bereiken.
 
Een erg toepasselijk geval is het feit dat mensen met erg fijn, dun haar geen erg zware, vochtrijke shampoo of conditioner zullen gebruiken die bestemd is voor “droog of beschadigd haar”. De reden hiervoor is dat vochtrijke producten ervoor zorgen dat dun of fijn haar doorweegt. Dun of fijn haar is van nature vochtrijk, vooral bij de wortels en een zware shampoo of conditioner maakt dit enkel slechter. Hetzelfde principe geldt voor producten die bestemd zijn voor geverfd haar.
 
Wanneer u uw haar verft, dan voegt u letterlijk artificiële kleurpartikels toe aan de haarschacht. De haarschacht wordt beschermd door de buitenste laag die cuticula genoemd wordt. De cuticula (schubbenlaag) ziet er eigenlijk uit als miljoenen kleine “schubben”, op elkaar gepakt.
 
Wanneer u uw haar verft, dan gaan de chemicaliën in de verf deze schubben doen opstaan zodat de artificiële kleurpartikels in het haar kunnen binnendringen en zich aan de cortex of middelste deel van de haarschacht kunnen hechten.
 
Het probleem is dat wanneer die “schubben” van de cuticula openstaan, ze nooit meer behoorlijk sluiten en als ze té ver opengelaten worden, dan ontsnappen de artificiële kleurpartikels en worden ze weggespoeld wanneer u uw haar wast. Dit is de reden waarom beschadigd of té vaak behandeld haar zo snel vervaagt van kleur nadat het geverfd werd.
 
Kleurshampoos en conditioners hebben een specifieke formule om de “schubben” netjes te helpen sluiten en het haar dicht en gezond te houden.
 
©Kapsels.net
 
Lees ook:
 
Hoe zorg je dat je haarkleur langer houdt?
 
Maakt een dure shampoo het verschil?
 
Moet je regelmatig veranderen van shampoo?