De 5,5 cm regel voor kort haar

De 5.5 cm regel voor kort haa
Foto: Shutterstock
Vraag: Ik vroeg me af of de 5,5 cm regel relevant is voor het willen van kort haar. Ik heb gemeten en kom uit op bijna 7 cm. Betekent dit ik niet mag kiezen voor kort haar? Ik wil echt kort haar, maar ik wil er ook niet verschrikkelijk uitzien.
 
Antwoord: Eerst en vooral voor zij die dit niet kennen: de 5,5 cm regel is een eenvoudige formule uitgevonden door John Frieda, om mensen te helpen bij het bepalen of ze er nu al dan niet goed zouden uitzien met kort haar.
 
U moet een potlood nemen en dat horizontaal onder uw kin houden. Neem dan een latje en plaats dit verticaal onder uw oor, zodat lat en potlood een T vormen. Is de afstand minder dan 5,5 cm, dan zal uw gezicht er mooi uitzien met kort haar. Is de afstand groter, dan ziet u er het best uit met langer haar.
 
Volgens John Frieda is dit alles gebaseerd op hoeken en na het bestuderen van honderden foto’s van beroemdheden besefte hij dat deze harde en snelle regel de zaken heel wat makkelijker maakte voor hen die hun haar wilden laten knippen, maar niet zeker waren of ze er wel goed zouden uitzien. Nu is dit allemaal goed en wel als dit werkt voor u, maar het betekent niet dat u uw droom over kort haar moet vaarwel zeggen enkel en alleen hierop gebaseerd.
 
Het probleem met dit soort formules is dat er niet genoeg varianten in aanmerking genomen worden, zoals gestalte, gewicht of lichaamsbouw, gelaatskenmerken, gezichtsvorm, beenderstructuur, jukbeenderen, gezichtssilhouet enz…
 
Kort kopje gecombineerd met een coltruitje
Foto: Shutterstock
Als u uw haar kort wil laten knippen, ga er dan voor! Raadpleeg uw kapper als u een professionele mening wil horen, maar laat u niet gek maken of in een hokje drijven door sterk vereenvoudigde formules of overijverige kappers met versteende opinies.
 
Het is heel goed mogelijk dat de formule beweert dat u er niet goed zult uitzien met kort haar en dat u op het eind van de dag prachtig oogt met korter haar. Breek los en maak uw eigen regels. Dit is het uiteindelijk zo erg waard.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Is kort haar saai?
 
Is kort haar professioneel?