Paardenstaart afknippen

Paardenstaart net voor het afknippen
 
Vraag: Ik was vroeger erg trots op mijn lange haar, maar de laatste jaren draag ik het meestal (zowat 95% van de tijd) in een staartje.
 
Eén van mijn collega’s met kort haar maakte hierover een opmerking. Ze beweert dat ze doorheen dezelfde fase ging vooraleer ze haar haar liet knippen. Ze zegt dat die paardenstaart die ik de hele tijd draag, betekent dat ik klaar ben voor iets nieuws wat korter is. Wat denkt u? Moet ik mijn haar laten knippen?

 
Antwoord: Uw lange haar kort laten knippen is een erg persoonlijke beslissing. Ik kan u niet vertellen of u dit persoonlijk zou moeten doen en of u zou gelukkig zijn met kort haar. Wat ik wél kan doen, is u wat voer geven om over na te denken en besluiten met mijn persoonlijke mening bij situaties zoals deze over het algemeen.
 
Lang haar is gewoonlijk belangrijk bij meisjes op de middelbare school en aan de universiteit, net als bij zij die aan het begin staan van hun carrière. De reden hiervoor is naar mijn mening dat meisjes en vrouwen tussen de 6 en 26 jaar oud de neiging hebben om hun eigenwaarde te beoordelen gebaseerd op voornamelijk de meningen van hun gelijken. Het grootste deel van deze zelfevaluatie wordt gedaan op onbewust niveau, dus zijn de meesten zich zelfs niet bewust hiervan.
 
Eigenlijk willen de meesten niet geloven dat ze gekleed gaan, handelen, wandelen en praten op een bepaalde manier om geliefd te zijn bij en aanvaard te worden door hun gelijken. Of we al dan niet openstaan om dit feit te aanvaarden, is irrelevant.
 
De maatschappij, de haar- en schoonheidsindustrie, Hollywood, de muziekindustrie en de glossy magazines, allen hebben ze een erg vaste visie op hoe een mooi jong meisje of een mooie vrouw er moeten uitzien. Ga eens naar een schoonheidswedstrijd (lokaal of nationaal) en u zult een erg klare kijk krijgen op wat ik bedoel.
 
Deze meisjes hebben een benijdenswaardig figuur (meestal groot en slank), een perfecte glimlach, onberispelijke manieren en een modegevoel, een gave huid en make-up en natuurlijk, een dikke haardos vol perfecte haren die langs de schouders en rug naar beneden vallen. Meisjes en jonge vrouwen worden door de maatschappij aangemoedigd om er zo uit te zien als ze willen geliefd en geaccepteerd worden. Dus hechten meisjes en jonge dames heel wat waarde aan hun haar, taille en gezondheid.
 
Vrouw met haar haren in een paardenstaart
 
Wanneer men tussen de 26 en 30 jaar oud is, wordt men meer zelfbewust en zelfverzekerd. We leren om ons goed in ons vel te voelen en houden van en accepteren onszelf zoals we zijn. We hechten stapsgewijs minder waarde aan de meningen van anderen en méér aan wat we kennen als juist of fout, goed of slecht, aantrekkelijk of onaantrekkelijk enz…
 
Als conclusie zal ik dit zeggen. Lang haar is duur om te onderhouden, vergt heel wat tijd en inspanning om er goed uit te zien en is niet erg veelzijdig in de dagelijkse zin. Lang haar kan iemand ook ouder maken als u niet de inspanning, tijd en het geld spendeert om het goed te doen ogen.
 
Als u het constant in een staartje doet, waarom hebt u het dan? U bent waarschijnlijk psychologisch klaar om afscheid te nemen van uw lange haar. Kijk naar kortere kapsels die u leuk vindt en bespreek met uw kapper welke kapsels het best bij u zullen passen.
 
©kapsels.net     Foto's: Depositphotos
 
Lees ook:
 
Kapsels passend bij de leeftijd
 
Kapsels om er jonger uit te zien