Kiezen voor kort? Denk na vooraleer u knipt!

Meisje dat haar lange haren afknipt
Foto: Dreamstime
U meent het. U bent uw lange haren zat en u verlangt naar iets dat praktischer is, minder onderhoud vraagt en gewoon anders is. U denkt dat een korte snit het antwoord is. Wacht! Vooraleer u de schaar door uw haren laat gaan, denkt u beter eerst eens even na om er zeker van te zijn of dit wel is wat u echt wilt.
 
Het knippen gaat snel, de spijt kan heel veel langer duren. Een getal om te onthouden is 1,25. Dat is het gemiddelde aantal cm dat haar groeit per maand.
 
Ga nooit impulsief te werk.
 
Neem uw tijd om een beslissing te nemen en heb een duidelijk idee over wat soort kapsel u wilt.
 
Hebt u een slechte dag, voelt u zich depressief en uit evenwicht, ga dan naar de pedicure, koop een nieuwe outfit, ga naar het schoonheidssalon en ga werken. Maak dat u zich goed voelt, maar raak niet aan uw haar, hoezeer u dit ook zou willen. Slaap er een nachtje over en achteraf zult u blij zijn.
 
Wat is uw motivatie?
 
Waarom deze plotse noodzaak van kort haar? Verzeker er u opnieuw van dat u niet naar het kapsalon wilt stappen omdat u eigenlijk uw leven wilt veranderen of een gebroken hart hebt.
 
Eens dit uit de weg geruimd is en u zeker bent dat u de juiste beslissing zult maken en er een paar nachtjes over geslapen hebt; eens u vrienden en familie op de hoogte gebracht hebt en hun “o nee, je mag je mooie haar niet laten knippen” commentaren verwerkt hebt, is het tijd om een kort kapsel uit te kiezen.
 
Uw kapper zal u helpen om de juiste look te vinden, maar als u beter voorbereid wilt zijn, probeer dan software voor kapselsimulatie. U kunt uw eigen foto opladen en spelen met alle mogelijke looks vooraleer u uw huis verlaat.
 
Vrouw met denim hemd en haar haren in een kort kopje geknipt
Afbeelding: AI-illustratie
Hoe radicaal bent u?
 
Een goede manier voor een pijnloze overgang is om uw haar in verschillende stappen te laten knippen. U kunt starten met een kapsel op schouderlengte of een beetje langer, daarna – misschien een paar weken later – zou het een snit op kinlengte kunnen worden en tot slot een snit die zo kort is als u durft. Maar misschien kiest u liever voor de kick van een radicale transformatie. U wilt misschien zorgen voor een statement voor uzelf en hebt daarvoor een sterk signaal nodig.
 
De dag achteraf.
 
Eens uw haar geknipt is, zult u vermoedelijk wat emoties meemaken. U had vele jaren lang haar en het zal enkele dagen duren vooraleer u gewoon bent aan de nieuwe lengte. De eerste ochtend is gewoonlijk een cruciaal moment. U kijkt in de spiegel en ziet uw nieuwe “ik”. Hopelijk bent u dan verrukt met de nieuwe lichtheid van uw nieuwe look.
 
Neveneffect: spookhaar.
 
U zult nog een tijdje doorgaan met het nemen van een handvol shampoo en conditioner in plaats van de kleine hoeveelheid die nu nog slechts nodig is. In het begin zult u misschien met de haarborstel over uw schouders gaan om de onderkant te borstelen van de lokken die er nu niet meer zijn. U zult nog proberen om lokken rond uw vingers te draaien, wanneer u beseft dat die eigenlijk verdwenen zijn. Er zullen nog veel momenten zijn waarop uw oude gewoontes zullen terugkeren, met veel gelach tot gevolg.
 
Vooraleer u dus een beslissing neemt … volgt u best onderstaande stappen om achteraf een tevreden gevoel te hebben:
 
1. Bevraag uw motieven.
 
2. Pas op voor impulsief gedrag.
 
3. Verzamel informatie.
 
4. Ga op zoek naar uw nieuwe kapsel.
 
5. Slaap er een nachtje over.
 
6. Slaap er nog een nachtje over.
 
7. Maak een afspraak bij de kapper.
 
8. Geniet!
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waarom is haar iets dat zo emotioneel is?