Lang haar en acne

Gezicht met acne
Foto: Bigstock
Vraag: Is het waar dat lang haar en een pony acne kunnen doen verergeren?
 
Antwoord: Lang haar en vooral een pony kunnen acne inderdaad erger maken.
 
Een pony of lang haar dat over het voorhoofd of in het gezicht hangt, kunnen de ruwe plaatsen op uw huid verder infecteren omdat het haar van de ene plaats naar de andere beweegt wanneer het waait enz…, wat betekent dat u de bacteriën over uw gezicht, nek, schouders enz… verspreidt. Langer haar is ook veel warmer dan kort haar, wat de zweet- en oliesecretie doet toenemen.
 
Haar kan ook als transport dienen voor vreemde kiemen, bacteriën enz… zodat die op uw gezicht, nek en schouders terechtkomen. Laat ons als voorbeeld nemen dat u een vriendin omhelst en dat ze ook problemen heeft met haar huid. Uw lange haar zal hoogstwaarschijnlijk in contact komen met haar huid en dan later langs uw eigen gezicht strijken.
 
Aangezien mensen met acne vaak kleine open wondjes hebben op hun gezicht, nek of schouders door huidirritatie enz…, zijn deze “wondjes” super vatbaar om verder geïnfecteerd te geraken door vreemde kiemen, bacteriën enz…
 
Betekent dit dat het hebben van lang haar acne zal veroorzaken of dat door het kort laten knippen van uw haar uw huidprobleem zal opgelost zijn? Nee!
 
Zoek een dermatoloog op, volg de basisregels wat hygiëne betreft en bind uw haar naar achter terwijl u uw pony niet te lang laat. Krab of druk niet op uw huid en raak die zo weinig mogelijk aan. En gebruik producten die voorgeschreven zijn door de dermatoloog.
 
Zie ook:
 
Acne en vettig haar
 
Puistjes op de hoofdhuid
 
Puistjes dichtbij de hoofdhuid