Kleren voor een kapster

Gladde en glanzende kledij voor een kapster
 
Vraag: Wat draagt een kapster het best als kledij? Ik werk in een groot kapsalon en onze baas doet ons eerder saaie uniformen dragen. Later dit jaar open ik mijn eigen kapsalon en ik zou normale modieuze kleren willen dragen in plaats van een uniform. Kunt u me enkele tips geven in verband met wat ik best koop en draag?
 
Ik ben geen persoon die zich echt opmaakt. Ik verkies een gewoon een broek en een trui. Ik leef in een koud klimaat. Is het ok om soms een rolkraagtrui te dragen of zou ik een betere indruk maken met een bloes met knoopjes?

 
Antwoord: De dresscode van een kapsalon wordt bepaald door verschillende factoren, maar we kunnen de belangrijkste eens bespreken.
 
Eerst en vooral: één van de belangrijkste redenen waarom commerciële kappersketens hun personeel uniformen doen dragen, is om hun kledij te beschermen. Dit is eerder duidelijk en nogal praktisch. U werkt de hele dag met chemicaliën en water, dus kunnen er snel vlekken op uw kleren ontstaan. Salonuniformen zijn gewoonlijk gemaakt uit zacht materiaal, zodat haar, katoen enz… er niet aan kleven.
 
De junior kappers zijn gewoonlijk diegenen die deze uniformen de hele tijd moeten dragen, want zij zijn diegenen die het vuile werk doen. De meeste salons laten hun senior kappers kiezen wat ze dragen, zolang ze maar genoeg geld in het laatje brengen en voor veel klanten zorgen.
 
Ten tweede: een bepaalde dresscode geeft het salon een specifiek sfeertje. Belangrijke haarsalons verkiezen uniformen om zeker te zijn dat hun personeel er presentabel, keurig en … ook uniform uitziet. Veel salons verkiezen om hun look te individualiseren. Ik werkte jaren in een kapsalon in een grote en drukke stad met enkel vrouwelijk personeel. We droegen relatief strakke rokjes met hoge taille en witte bloesjes.
 
Het materiaal van het rokje was zijdezacht, dus kon er geen haar aan kleven. Dit was ons “uniform”, maar zo voelde het niet aan. We gingen vaak samen uit na het werk en konden dit zelfs doen zonder van kledij te wisselen. De sfeer in dat salon was jong, snel en levendig. Het salon trok grotendeels jonge, moderne meisjes en erg rijke oudere dames aan. Het was één van de beste plekken waar ik tot nu toe werkte.
 
Enkele jaren geleden werkte ik ook gedurende een korte periode in een lokaal kapsalon in een kleine, landelijke stad. We moesten saaie, ouderwetse, passende zwarte uniformen dragen die ons als het ware deden doen stikken. Ik haatte die uniformen, maar het salon trok grotendeels oudere dames uit de stad aan en zij hielden blijkbaar van die uniformen.
 
Begrijpt u waar ik naartoe wil? U kunt kiezen wat u maar wilt, als het maar praktisch is. Een wollen trui met rolkraag zal ervoor zorgen dat de haartjes aan u kleven als een magneet, wat uw klanten vermoedelijk niet leuk zullen vinden. Uw dresscode bepaalt in grote mate de sfeer van uw salon.
 
En de sfeer bepaalt het type klanten dat u aantrekt. Als u een broek en een leuke trui draagt, zult u waarschijnlijk jonge mensen aantrekken die houden van een leuke haarsnit, maar niet zo openstaan voor de nieuwste modieuze snitten. Dit is een leuk cliënteel, maar denk eraan dat deze mensen gewoonlijk niet zoveel geld spenderen aan hun kapsel.
 
©kapsels.net     Foto: Depositphotos
 
Lees ook:
 
Waarom dragen de meeste kappers zwarte kledij?
 
Meubilair en kleuren van uw kapsalon