Coltruien

Jonge vrouw met een zachte coltrui
Foto: Dean Drobot/Shutterstock
Vraag: Ik weet dat coltruien je boezem groter laten lijken. Welke andere positieve of negatieve effecten kunnen een coltrui hebben? Wie draagt ze beter niet? Zou een blouse of shirt met alle knoopjes helemaal tot bovenaan dichtgeknoopt hetzelfde effect hebben als een coltrui? Kortom, wat zijn de voordelen en nadelen van coltruien?
 
Antwoord: Rolkraagtruien zijn geweldige, klassieke looks die zeer veelzijdig, praktisch en comfortabel kunnen zijn. Veel mensen dragen ze graag en het gevoel van de kraag om je nek is super gezellig. Natuurlijk kan een coltrui ook nadelen hebben, afhankelijk van wie hem draagt.
 
Een coltrui kan tegelijkertijd erg stijlvol, verfijnd en sportief zijn en op vele manieren gecombineerd worden: met een blazer, vest, trui, blouse, jurk, enzovoort. Het is een geweldig kledingstuk om te combineren met sjaals en halskettingen. Dit maakt het een prachtig basisstuk en ook ideaal om als laagje te dragen. Zodra je het gevoel van coltruien ervaren hebt, zul je er nog meer van gaan houden.
 
Coltruien zijn niet per se heel warm om te dragen, omdat ze verkrijgbaar zijn in verschillende materialen. Wollen coltruien zijn warm en geweldig voor zeer koud weer. Katoenen of acrylversies zijn iets minder warm. Dan heb je ook nog de minder warme, maar soms dure, zijden rolkraagtruitjes. En tot slot heb je de gladde en glanzende coltruitjes van polyester of polyamide. Deze laatste zijn redelijk goedkoop in de aanschaf, voelen verfrissend aan op de huid en zijn ideaal om te combineren met andere kledingstukken.
 
Zoals je zelf al opmerkte, laat een coltrui je boezem groter lijken. Voor sommigen is dit een voordeel, voor anderen een nadeel. Het kan ook een afslankend effect hebben door een doorlopende lijn van de nek tot aan de kin te creŽren, waardoor de nek langer lijkt en het gezicht slanker.
 
Coltrui gecombineerd met een zijden of satijnen blouse
Foto: Cottonbro/Pexels
Coltruien vestigen de aandacht op het gezicht en kapsel en kunnen erg flatterend zijn voor mensen met een lange nek, een sterke kaaklijn en/of hoge jukbeenderen. Als je echter een korte nek en/of een rond gezicht hebt, moet je voorzichtig zijn met het dragen van een rolkraag zonder een compenserend kledingstuk, zoals een blazer of een deels losgeknoopte blouse of shirt, om te voorkomen dat de coltrui de nek onzichtbaar maakt.
 
Als de blouse die je in gedachten hebt een vaste, rechtopstaande kraag heeft, wat betekent dat de hoge kraag niet wordt omgeslagen, dan zou je dezelfde voordelen kunnen krijgen als bij een coltrui. Sterker nog, in veel gevallen kunnen dergelijke blouse aantrekkelijker zijn voor sommige mensen, omdat ze knoopsluitingen bevatten die de focus op de verticale lijn versterken.
 
Gewone blouses of shirts met een omgeslagen kraag zullen niet helemaal hetzelfde effect hebben als een coltrui, omdat de kraag niet hoog genoeg is en meestal niet strak tegen de nek aansluit. Maar een blouse die helemaal tot aan de nek is dichtgeknoopt kan er prachtig uitzien! Het dichtgeknoopt kraagje van je blouse ziet er netjes en schattig uit, maar heeft slechts in geringe mate hetzelfde effect als een coltrui.
 
Blouse van zijde of satijn, tot helemaal bovenaan dichtgeknoopt
Foto: Cottonbro/Pexels
Een dichtgeknoopte blouse heeft voordelen die een coltrui niet heeft. Sommige mensen vinden coltruien te strak en benauwend om de nek. Voor hen is een blouse die helemaal tot aan de nek is dichtgeknoopt, maar een beetje losjes zit, en dus helemaal niet strak zoals sommige coltruien, een betere keuze. Je kunt nog steeds de kraag dichtknopen, maar hij zit niet strak om je nek en je ziet er nog steeds keurig gekleed uit. Wanneer je het een beetje te warm krijgt of er gewoon zin in hebt, knoop je een of meer knoopjes los, trek je de kraag van je nek af en geniet je van de frisse lucht.
 
Zelfs als een coltrui je helemaal geen benauwd gevoel geeft, kan een dichtgeknoopte blouse of shirt een betere optie zijn. Met een coltrui zit je vast aan de kraag om je nek totdat je de kans krijgt om andere kleren aan te trekken. Een dichtgeknoopte blouse stelt je in staat om de kraag dichtgeknoopt of los te dragen, afhankelijk van de behoeften van het moment.
 
Waarom zou je niet afwisselen tussen coltruien en blouses en genieten van het beste van beide werelden? Ze hebben allebei hun eigen voor- en nadelen, en afwisselen tussen de twee kan je het meeste plezier bezorgen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Haar in de kraag look
 
Rolkraagtruien en kapsels