Afgebroken haar of nieuwe groei

Afgebroken haar
Foto: Ganka Trendafilova/Shutterstock
Vraag: Hoe kan ik weten of de korte haartjes die ik zie nieuw groeiend haar zijn of afgebroken haar?
 
Antwoord: Dit kan vaak héél moeilijk te bepalen zijn, vooral wanneer de “korte haartjes” op plaatsen voorkomen waar afbreken kan plaatsvinden (rond de haarlijn, enz…). Eerst zal je het haar van dichtbij moeten bekijken en zoeken naar tekenen van spanning van de haren – zoals gespleten punten, uitrekking, enz…
 
Als er tekenen zijn van stress of beschadiging, dan gaat het waarschijnlijk om afgebroken haar. Dit kan dubbel zo zeker zijn als het een geval betreft waarbij afbreken eigenlijk te verwachten valt. Een voorbeeld: iemand draagt haar haar in een nauwsluitende paardenstaart en ziet korte haartjes verschijnen bij het voorhoofd en de slapen.
 
Je moet eveneens letten op de conditie van je haar. Als je je haar regelmatig onderwerpt aan chemische behandelingen (kleuring, straightening en/of permanent), dan zal je sneller breuk vaststellen, aangezien deze toepassingen extreem hard kunnen zijn voor het haar en het verzwakken. Dit is in het bijzonder waar op plaatsen waar het haar al onder spanning staat door het kapsel.
 
Er is minder kans dat het om afbreken gaat wanneer de korte haartjes gevonden worden op plaatsen op de hoofdhuid die niet blootgesteld worden aan veelbetekenende spanning door het kapsel. Als je bijvoorbeeld je haar gewoonlijk los draagt met een scheiding in het midden en haren opmerkt die uitsteken tussen de andere hoofdharen maar niet langs de scheiding, dan is er véél kans dat dit haar gewoonweg nieuw groeiend haar is in follikels die onlangs hun haren afgescheiden hebben.
 
Dit nieuw haar zal niet in groten getale gevonden worden. Aangezien gemiddeld slechts 10 % van de haren zich in rusttoestand bevindt op een gegeven moment (de rest van de tijd is er de groeifase) en de haren na de rustfase afgescheiden worden naarmate het nieuw haartje het oude uit de follikel duwt, zou je gewoonlijk slechts van 10 % van de haren op je hoofd mogen zien dat ze korte, nieuw groeiende haartjes zijn.
 
Er moet eveneens opgemerkt worden dat elke individuele follikel zijn eigen groeicyclus volgt – rusten en haartjes afgeven – en deze cycli duren misschien niet allemaal even lang.
 
Los van de oorzaak echter, zal je moeten zorgen dat je haar een goede conditie heeft en het verzorgen om te verzekeren dat het gezond en sterk kan groeien. Denk eraan om het haar dagelijks te conditionen, of je het nu ál dan niet wast.
 
©kapsels.net
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Waarom breekt haar méér tijdens de herfst en winter?