Haar dat steilheid verliest

Vrouw met beschadigd haar
 
Vraag: Ik heb een probleem met mijn haar. Het is redelijk beschadigd, maar dit is niet mijn vraag, want ik krijg het wel opnieuw glanzend en gezond. Ik straighten het veel, omdat het van nature krullend/kroezend is en ik kan het echt wel steil krijgen, maar zodra ik naar buiten ga of zodra de dag halfweg is, zie ik in de spiegel dat de punten opnieuw krullen/kroezen.
 
Ik heb reeds elk product geprobeerd (zelfs ontvochtiger), maar niets houdt mijn haar perfect steil overdag. Ik word hierdoor depressief, want niemand kan mijn haar zien wanneer het mooi en steil is. Hebt u suggesties? Bedankt.

 
Antwoord: Het lijkt mij alsof uw haar tamelijk beschadigd is. Beschadigd haar heeft de neiging om erg poreus te zijn, wat betekent dat het vlug vocht absorbeert. Dit betekent ook dat het net zo snel vocht verliest. En ik ben bang dat indien u uw haar niet behandelt, u méér kwaad dan goed doet telkens u het gaat straightenen.
 
De reden waarom uw haar zijn steilheid verliest halfweg de dag of wanneer u naar buiten gaat, is omdat het vocht uit de lucht absorbeert en dit relaxeert de fysische bindingen die u ’s morgens in hun nieuwe vorm bracht. Het golfpatroon van het haar van steil naar krullend of van krullend naar steil brengen, gebeurt door de fysische bindingen van het haar te verbreken en te hervormen (de zout- en waterstofbindingen) of door de chemische bindingen van het haar te verbreken en te hervormen (de disulfidebindingen).
 
De fysische bindingen worden zowel door warmte als door vocht verbroken. Wetsets, föhns, krultangen en stijltangen worden allen gebruikt om de fysische bindingen te verbreken en te hervormen. De chemische bindingen worden enkel verbroken door chemische reacties die bijvoorbeeld gecreëerd worden in permanenten en relaxers.
 
Aangezien uw haar dus beschadigd is en poreuzer is dan gewoon haar, neemt het sneller het vocht uit de lucht op. Begin met uw haar te conditionen om het te hydrateren. Gebruik dagelijks een vochtrijke conditioner en wekelijks een diepteconditioner. Voeg daar maandelijks een proteïnepack aan toe om het haar sterker te maken en de beschadiging te minimaliseren.
 
Ik raad ook het gebruik van een antikroesserum aan. Breng dit product aan wanneer het haar nog vochtig is en kam dit door het haar vooraleer het te drogen. Dit zou moeten helpen om de cuticula (schubbenlaag) van uw haar te doen sluiten en zou de porositeit een beetje moeten verminderen.
 
Wanneer u uw haar gaat straightenen, raad ik ook een pommade aan. Verspreid de pommade gelijkmatig over de vingers en breng dit product lichtjes aan over het haar vóór het gebruik van de stijltang (indien u die gebruikt) of na het föhnen (als het zo is dat u uw haar gaat straightenen). Pommades zijn gewoonlijk gemaakt op basis van wax en zo gaat de cuticula zich verder sluiten om te verhinderen dat vocht binnendringt. Er bestaan ook glansproducten (op basis van lichte fruitoliën) die kunnen helpen.
 
Misschien is uw probleem hierdoor niet onmiddellijk opgelost, maar naarmate uw haar een betere conditie krijgt (minder poreus is), zult u merken dat de straightening resultaten langer en langer duren.
 
©Kapsels.net
Foto: Olga K/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over haarverzorging