Haar dat pijn doet

Haar dat pijn doet
 
Vraag: Bestaat er zoiets als haar dat pijn doet? Ik voel vaak pijn wanneer ik mijn haar was of borstel. Ik ben soms bang om het aan te raken omdat het pijn doet. Heeft haar eigenlijk zenuwen?
 
Antwoord: Er zitten geen zenuwen in de haarstructuur op zich. Dit wordt duidelijk aangetoond door het feit dat we ons haar kunnen knippen, föhnen, straightenen en ook talloze chemische behandelingen kunnen toepassen op het haar zonder dat de klanten daar ongemak van ondervinden.
 
Maar er zijn wel zenuwpunten die bevestigd zijn aan de haarwortel of haarfollikel. Dit wordt gedemonstreerd door het feit dat we iets voelen wanneer iemand ons haar aanraakt of eraan trekt. Deze zenuwpunten zijn bijzonder gevoelig en kunnen behoorlijk wat pijn veroorzaken in sommige omstandigheden of bij aandoeningen van hoofdhuid en wortel.
 
1. Wanneer u uw haar in erg strakke kapsels draagt zoals een strakke paardenstaart of knot (vaak het geval bij balletdanseressen en andere atleten) of een cornrowtechniek enz…, dan zult u vermoedelijk pijn hebben aan de hoofdhuid en haarfollikels. Zelfs wanneer u het haar losmaakt, zult u overal pijn voelen.
 
Dit komt door de langdurige spanning die op de haarfollikels uitgeoefend wordt wanneer het haar gedragen wordt in een kapsel dat te strak is. Probeer om uw haar zoveel mogelijk los te dragen of in een erg los kapsel. Zo zult u deze pijn tot een minimum kunnen beperken.
 
2. Spanningshoofdpijn doet de hoofdhuid vaak samentrekken, wat ook een stressvol effect heeft op de follikels van de hoofdhuid. Wanneer dit langdurig het geval is, kunnen de follikels geïrriteerd of pijnlijk worden, wat ertoe zal leiden dat u het gevoel hebt dat uw haar pijn doet, vooral wanneer u het aanraakt of borstelt.
 
Hebt u last van chronische spanningshoofdpijn, dan is het best om te zoeken hoe u uw levensstijl kunt veranderen om de hoofdpijn tot een minimum te beperken. U kunt best ook naar een dokter gaan voor verdere evaluatie en advies of behandeling.
 
3. Hebt u last van extreem haarverlies, dan kan uw hoofdhuid ook gevoelig en erg vatbaar voor pijn zijn. Is dit het geval, dan zult u moeten zoeken naar de reden voor uw specifiek geval van haarverlies en dit oplossen, wat ook uw pijnlijke hoofdhuid zal verhelpen. Haarverlies kan vele oorzaken hebben, zoals stress, depressie, ongezonde levensstijl, chemotherapie, zwangerschap, chronische aandoeningen enz…
 
4. Schimmelinfecties zoals ringworm kunnen ook veel pijn en ongemak veroorzaken bij de hoofdhuid en onbedoeld ook bij de haarfollikels. Deze infecties kunnen ervoor zorgen dat de hoofdhuid gaat zwellen, irriteren, schilferen, bloeden enz…, wat natuurlijk de zenuwpunten op een pijnlijke manier zal beïnvloeden. Schimmelinfecties moeten door een dokter behandeld worden.
 
Kunt u de oorsprong van uw pijn niet halen uit bovenstaande lijst en houdt de pijn lange tijd aan en stelt u bloeden, korstvorming of haarverlies vast bij uw hoofdhuid, dan moet u naar een dokter voor verdere evaluatie. Meestal is dit niet noodzakelijk een ernstige aandoening en kan dit makkelijk en efficiënt behandeld worden eens u de oorzaak van uw ongemak of pijn kent.
 
©Kapsels.net
Foto: Tinatin/Shutterstock
 
Lees ook:
 
Hoe snel groeit haar?
 
Hoge paardenstaart en hoofdpijn