Grijs haar opnieuw kleur doen krijgen

Kort grijs haar
Foto: Morakot Kawinchan/Shutterstock
Vraag: Bestaat er een natuurlijke remedie (zoals vitamines) om grijs haar opnieuw kleur te doen krijgen?
 
Antwoord: Om kort te zijn: nee. Er zijn dozijnen producten te zien in de reclames op tv en op websites die beweren dat ze een “mirakelkuur” zijn voor grijs haar. Er zijn zelfs homeopathische sites die beweren remedies te hebben om uw haar opnieuw naar zijn natuurlijke kleur te brengen en één van de meest voorgestelde remedies is molasse en bijenpollen. Er zijn mensen die zeggen dat dit gewerkt heeft bij hen, maar elk geboden bewijs is puur anekdotisch.
 
Er zijn wel enkele gevallen waarin het haar kan terugkeren naar zijn natuurlijke pigmentstaat nadat het grijs geworden was. De mogelijkheid hiervan hangt in de eerste plaats af van de oorzaak van het grijs worden.
 
Als iemand genetisch voorbestemd is om op een bepaalde leeftijd grijs te worden, dan zullen de haarfollikels stoppen met het produceren van melanine in het haar. Gewoonlijk is dit GEEN omkeerbare situatie.
 
Er zijn bepaalde omstandigheden en externe factoren die de haarfollikels kunnen beïnvloeden en ervoor kunnen zorgen dat ze geen melanine meer produceren. Hieronder vallen ziekte, sommige geneesmiddelen en – bij sommige mensen – stress. Wanneer het grijs worden een symptoom is van een aandoening die te behandelen is, kan het wegnemen van de oorzaak ervoor zorgen dat het haar opnieuw kleur krijgt.
 
Bepaalde mensen die chemotherapie ondergingen, ondervonden voortijdig grijs worden van het haar als reactie op de behandeling. Na het stopzetten van de chemotherapie keerde de oorspronkelijke haarkleur van deze mensen terug. Er zijn ook personen die ten gevolge van een schildklieraandoening grijs werden en eens dit onder controle was, waren de haren opnieuw gekleurd.
 
Ik wil hier wel de lezers waarschuwen omtrent het gebruik van vitamines en supplementen om zaken zoals grijs haar en haarverlies aan te pakken. Veel van deze producten maken namelijk beloftes die ze niet kunnen waarmaken.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Waarom wordt grijs haar donkerder wanneer het nat is?