Grijs haar dat donkerder wordt

Vrouw met lang grijs haar
Foto: Selimbt/Shutterstock
Vraag: Ik ben 58 jaar en heb verschillende jaren veel grijze haren gehad. Ik merkte wel dat de bovenkant steeds grijzer was dan het deel dat naar beneden hangt. In de zon draag ik namelijk gewoonlijk een hoed (mijn haar komt tot op mijn taille).
 
Ik bracht onlangs echter heel wat méér tijd in de zon door zonder hoed en de bovenkant is nu minder grijs dan gewoonlijk, terwijl de rest van mijn haar haast weer volledig bruin is. Het is eigenlijk lichtjes donkerder en misschien een beetje roder dan voorheen.
 
Ik heb nog nooit iets dergelijks gehoord. Wat is de oorzaak hiervan? Ik klaag zeker niet, maar ik had eigenlijk ook nooit problemen met grijs haar.
Ik heb nooit mijn haar geverfd. Ik weet wel dat sommige geneesmiddelen de kleur kunnen beïnvloeden, maar ik neem totaal geen medicatie. Ik zou het appreciëren mocht u me dit verschijnsel kunnen verklaren.

 
Antwoord: Het veranderen van haar van een jeugdige, natuurlijke kleur naar grijs (en in veel gevallen, opnieuw naar zijn vorige kleur) is een puzzel waar al eeuwen over nagedacht wordt. We weten dat de haarkleur gecreëerd wordt door de aanwezigheid van melanine, die geproduceerd wordt door de melanocyten in de follikels van hoofdhuid (en huid). Het haar wordt grijs wanneer de follikels stoppen met het produceren van melanine.
 
Sommige mensen echter ervaren een ongewoon fenomeen, namelijk grijs haar dat donkerder wordt. Onderzoek heeft aangetoond dat dit in de meeste gevallen iets is dat op natuurlijke wijze gebeurt en het resultaat kan zijn van veranderingen in voeding, hormonale schommelingen en zelfs van medicatie en behandelingen. Al deze factoren kunnen er eveneens voor zorgen dat het haar plots grijs wordt. In sommige gevallen echter kunnen veranderingen in de haarkleur wijzen op andere aandoeningen van het lichaam.
 
Om heel eerlijk te zijn, denk ik dat uw specifieke situatie gewoon een kwestie is van haar dat reageert op blootstelling aan de zon door stylingproduct of andere ingrediënten in uw shampoo en conditioner. Het is mogelijk dat het gewoon “de manier is waarop uw haar zich gedraagt”. Maar als u andere symptomen ondervindt die vreemd zijn of als u bezorgd bent om de verandering van kleur en als dit erger wordt, dan moet u dit zeker vertellen aan uw dokter.
 
De dokter is in staat om elke andere oorzaak voor de kleurverandering te identificeren en als die oorzaak niet zo onschuldig is, dan bent u er alleszins vroeg bij. En is er helemaal niets ergs aan de hand, dan zult u op uw gemak zijn.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Wat is het verschil tussen grijs haar en wit haar?