Gespleten haarpunten en haargroei

Het controleren van de haarpunten op splijten
Foto: Denis Orea/Shutterstock
Vraag: Zorgen gespleten haarpunten ervoor dat het haar niet verder groeit?
 
Antwoord: Nee. Gespleten haarpunten zijn het resultaat van spanningen, dagelijks misbruik door styling en omgevingsfactoren die ervoor zorgen dat de haarpunten beschadigd raken en gaan rafelen. De haarschacht breekt af langs de lengte en splijt omhoog, soms op verschillende plaatsen. Het haar zal nog steeds groeien zoals gewoonlijk.
 
Het probleem ontstaat omdat de ontwikkeling van gespleten haarpunten de uiteinden van het haar sneller kan beschadigen dan er nieuwe groei ontstaat bij de hoofdhuid. Soms breekt het haar niet volledig af, maar ontstaan er ruwe uiteinden die leiden tot knopen en klitten naarmate de haren tegen elkaar wrijven. Dit kan bijkomende haarbeschadiging en breuk veroorzaken.
 
Er bestaan shampoos, conditioners en stylingproducten met ingrediŽnten die bedoeld zijn om het ruwe haar glad te maken en de gebroken haarpunten een zachtere, minder kroezige look te bezorgen. Die producten zijn goed als behandeling van de symptomen, maar de beste manier om met dit probleem om te gaan is natuurlijk het verhinderen.
 
Ga het haar niet tť veel borstelen, want overdadig borstelen kan zorgen voor gespleten haarpunten. De idee dat 100 borstelbeurten per dag een manier is om het haar gezond te houden, is een mythe. U moet het haar enkel zoveel borstelen als nodig om klitten te verwijderen.
 
Gebruik elke dag conditioner op het haar. Het haar heeft elke dag bescherming en vocht nodig. Haar dat in goede conditie is, zal glad en zijdezacht aanvoelen en zal beter bestand zijn tegen breuk en spanningen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook:
 
Split-Ender
 
Hoe snel groeit haar?