Lokkentest

Test met een haarlok
Foto: Depositphotos
Vraag: Wat is een lokkentest en kunt u me zeggen hoe ik die moet uitvoeren?
 
Antwoord: Een lokkentest of haarloktest is een voorafgaande test van het haar om zijn geschiktheid voor een bepaalde behandeling te bepalen en om zaken zoals inwerktijd en mogelijke resultaten te verifiëren. Dit is erg belangrijk in situaties waarbij het haar beschadigd is of waarbij het de bedoeling is om de haarkleur drastisch te veranderen.
 
Lokkentesten worden gebruikt in kleurprocessen om er zeker van te zijn dat het haar op de juiste manier zal reageren op de geplande behandeling en dat dergelijke toepassingen niet zullen resulteren in onherstelbare beschadiging van het haar.
 
Het is eveneens belangrijk wanneer de kapper niet zeker kan zijn welke andere kleuringen of chemicaliën in het verleden gebruikt werden op het haar. Haar dat bijvoorbeeld gekleurd werd met verf met metaalzout – zoals kleuringen die geleidelijke dekking van grijs haar aanbieden – zal verschrikkelijk reageren wanneer het blootgesteld wordt aan de peroxide in de ontwikkelaar van traditionele haarverf. Vaak is het resultaat in deze gevallen dat het haar volledig oplost.
 
Voor gelijkaardige redenen worden lokkentesten ook gebruikt bij permanentbehandelingen. Zo kunt u er ook zeker van zijn dat het haar goed zal reageren op een permanentservice. In het geval van permanent spreekt men over “krultest”, maar de bedoeling en het resultaat zijn dezelfde.
 
Eigenlijk is een lokkentest dus een middel om er zeker van te zijn dat het haar op een passende manier zal reageren op de chemische service in kwestie zonder het hele hoofd te riskeren en daarvoor het haar ernstig te beschadigen wanneer dit zou kunnen vermeden worden.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Wat is een allergietest?