Vellushaar

Meisje met haartjes onder de neus
Foto: JIB Liverpool/Shutterstock
Vraag: Help! Ik ben een meisje van 17 en ik ontdekte juist smalle haartjes onder mijn neus. Ik wil geen snor! Hoe raak ik die haartjes kwijt?
 
Antwoord: Misschien heb je ze vroeger niet echt opgemerkt, maar je hebt altijd al kleine haartjes gehad onder je neus, alsook elders op je lichaam. Deze kleine doorzichtige haartjes zijn gekend onder de naam vellushaar en iedereen heeft ze. Als je echter gemerkt hebt dat ze in de voorbije maanden/jaren dikker of donkerder zijn geworden, dan moet je naar je dokter om te zien of je misschien een hormonaal onevenwicht hebt.
 
Haarverlies op het hoofd en groei van gezichts- en lichaamshaar kan in beweging gebracht worden door vrij testosteron in het bloed. Alleen je dokter kan je vertellen of de haargroei een teken is van hormonaal onevenwicht of iets specifieks in je genetische bouw. Als andere vrouwen in je familie ook haargroei op ongewenste plaatsen hebben, dan bestaat er een grote kans dat dit gewoon erfelijk is, maar het is beter om op veilig te spelen als je je zorgen maakt. Bovendien is het haast niet te doen om een symptoom te behandelen als je niet de oorzaak aanpakt.
 
Eens je bepaald hebt dat de haargroei geen verband houdt met een medisch probleem (of juist wl en je je hebt laten behandelen), kan je het symptoom aanpakken en uitzoeken op welke manieren je van het ongewenst haar kan afraken. Als de haartjes klein en fijn zijn, maar donker van kleur, dan opteren sommige vrouwen voor het bleken van de haren om hen onzichtbaar te maken. Dit is een eenvoudige, maar weliswaar vervelende methode, maar veel vrouwen verkiezen deze toepassing boven de ontharingsmethodes.
 
De volgende opties zijn dan het scheren van de haren of het epileren met was. Beide methodes zijn geschikt om haartjes op de huidoppervlakte te verwijderen, alhoewel het haar zal terug groeien en je misschien wat jeuk of mogelijk ingegroeide haartjes zult hebben als resultaat. Vooral bij het scheren beweren sommige vrouwen dat het haar dikker terug groeit, maar dit is een fabeltje. Wat gewoonlijk gebeurt is dat de nieuwe haargroei nu allemaal op n lengte is en dat voelt stugger aan omdat deze haartjes nog niet blootgesteld werden aan de dagelijkse gezichtswasbeurt en nog niet afgeschuurd en afgesleten werden.
 
Elektrolyse is een andere techniek voor ontharing die geschikt is wanneer de haartjes voldoende groot zijn. Een erg dunne sonde wordt in de haarfollikel gebracht en men geeft een stroomstoot die het deel van de follikel dat nieuwe haarcellen produceert, vernietigt. Zon ontharing is gewoonlijk permanent, maar de behandeling zal misschien moeten herhaald worden als andere haren beginnen donkerder te worden en veranderen van vellushaar naar terminaal haar.
 
De allernieuwste methode tot slot is de laserbehandeling om haar te verwijderen. De donkere haren worden in de grond verbrand met stoten van laserlicht, waardoor de follikels geen nieuw haar meer kunnen produceren. Deze methode is tamelijk duur, vereist verschillende behandelingen om efficint te zijn en is enkel geschikt voor welbepaalde combinaties van huid- en haartype.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Vrouwen en gezichtshaar