Wit haar zoals Nancy Spungen

Vrouw met wit haar
Foto: Oleg Gekman/Shutterstock
Vraag: Op dit moment is mijn haar zwart. Dit is echter niet altijd zo en na de zomer zal het terug middenbruin zijn, denk ik. Daarna wil ik het hebben zoals dat van Nancy Spungen. Zo ongeveer wit of zo dicht mogelijk bij haar haarkleur. Maar is dit mogelijk?
 
Sommige haarkappers aan wie ik dit vroeg, waarschuwden me, terwijl anderen het énkel over de prijs hadden. Denk jij dat dit een goed idee is? Ik heb al véél haarkleuren gehad, maar nog nooit blond. Ik zou dat graag ook eens hebben.

 
Antwoord: Ik moet éérlijk bekennen dat ik mijn klanten gewoonlijk afraad om zo’n grote ommekeer in hun haarkleur te hebben. Hieronder een woordje meer uitleg.
 
Je haarkleur wordt gevormd door de combinatie van melaninemolecules in de haarschacht. Hoe donkerder het haar, hoe méér eumelanine het haar bevat. Lighteners en bleekmiddelen maken het haar lichter van kleur door de haarschacht binnen te dringen en deze melaninemoleculen uiteen te jagen.
 
Deze methode kan ook ándere elementen in de haarschacht vernietigen en zo structurele schade toebrengen aan het haar en het zwak en broos maken. Hoe méér kleur je probeert te verwijderen, hoe groter de daarmee in verband staande schade zal zijn.
 
Als iemand tóch vragende partij is om het haar méér dan 5 tinten lichter te maken, dan dring ik er stééds op aan dat men dit laat doen in een kapsalon door een professional. Zo’n uitgebreide lightening moet op de voet gevolgd worden en zou alléén mogen uitgevoerd worden door iemand die dat gewoon is.
 
Het feit dat er kappers waren die je waarschuwden, terwijl anderen enkel over prijzen spraken, zou bij jou een lichtje moeten doen branden: wees omzichtig. Er zullen stééds kappers zijn die alles zullen doen wat je vraagt zonder te overwegen wat “goed” is voor jou. Diezelfde kappers zeggen dan “jij wou het zo” wanneer er iets misloopt.
 
De kappers die je waarschuwden zijn volgens mij de beste indien je kiest voor zo’n drastische lightening, omdat ze het méést bezorgd zullen zijn om haarbeschadiging te voorkómen.
 
©Kapsels.net
 
Zie ook: Méér over het kleuren van haar