Fijn haar krullen met de krultang

Krultang
 
Vraag: Ik zoek advies over hoe je je haar moet krullen. Ik heb onlangs een krultang gekocht, maar de gebruiksaanwijzing verklaart niet bijster veel. Ik heb erg fijn haar, dus graag wat raad over hoe ik het moet krullen.
 
Mijn haar komt tot nét onder de schouders. Moet ik het krullen wanneer het nat of droog is? Moet ik mousse, haarspray of wax gebruiken?

 
Antwoord: Van alle technologische vooruitgang in haarstyling gedurende de laatste halve eeuw, is de ontwikkeling van persoonlijke warmtetoepassingen vermoedelijk het snufje met de grootste impact op de opmaakgewoontes van vrouwen. In het bijzonder maakten krultangen het voor vrouwen mogelijk om snel van natuurlijk steil haar naar krullend haar te gaan op de gewenste plaatsen – op één plaats of overal.
 
Ondanks het feit dat krultangen nu reeds méér dan dertig jaar bestaan, weten veel vrouwen nog niet hoe ze passend te gebruiken. Ongelukkig genoeg kan het ongepast gebruik van krultangen het haar ernstig beschadigen en het is heel slim van jou om advies te vragen als je je niet zeker voelt.
 
Eerst en vooral is het ZEER belangrijk dat je weet en onthoudt dat je een krultang ENKEL op DROOG haar mag gebruiken. Om een idee te hebben van wat er gebeurt met nat haar dat in contact komt met een krultang, moet je maar eens proberen om wat water op je krultang te laten druppelen wanneer die volledig warm is. Als je dat doet, zal je zien hoe het water onmiddellijk begint te koken en te verdampen. Beeld je nu in dat dat gebeurt met het vocht dat in de haarschacht zit. Het resultaat is dat je je haar letterlijk aan de kook brengt.
 
Welke stylingproducten je zou moeten gebruiken voor het krulproces, hangt af van de hoeveelheid steun die je wil en van de sterkte van de gewenste krul. Haarwax wordt niet aanbevolen vóór het krullen, want het “droogt” niet, maar bedekt eerder de haarschacht om het haar glad te maken en het definitie te geven.
 
Om je wat bruikbaar advies te geven over het stylen met de krultang, vind je hieronder wat instructies om lang blijvende krullen te creëren met je nieuwe krultang:
 
Eerst moet je, na het wassen en conditionen, je haar met de handdoek drogen en je favoriete stylingproduct aanbrengen (gebruik gel voor sterkere steun en volume, mousse of fixeerlotion voor lichtere, meer natuurlijke steun) op het vochtig haar. Kam het product door het haar om het gelijkmatig te verdelen. Gebruik je haardroger om het haar volledig te drogen, waarbij je in secties werkt om er zeker van te zijn dat het haar volledig droog is vooraleer je de krultang gebruikt.
 
Eens het haar droog is en je beslist hebt waar je krul wil, spuit je het haar lichtjes in met haarspray en laat je het drogen. Neem een stukje haar dat je wil doen krullen en draai het rond de pen van de krultang en hou het lang genoeg op zijn plaats om het haar grondig te verwarmen. Laat de krultang uit de krul glijden en laat de krul afkoelen.
 
De warmte van de krultang breekt de waterstof- en zoutbindingen van het haar af en het afkoelen van het haar laat toe dat de bindingen hervormd worden in de nieuwe krulvorm. Dit is wat de krullen doet blijven. Het stylingproduct en de haarspray voegen sterkte toe aan de steun van de krul. Herhaal deze methode tot je zoveel krul als je wil toegevoegd hebt aan het kapsel. Eens alle krullen gevormd zijn en afgekoeld zijn, kan je het haar doorborstelen en stylen zoals gewenst.
 
Zie ook: Stylen met behulp van een krultang