Straightenen en droog kroeshaar

Vrouw met lang droog haar
 
Vraag: Mijn haar is erg lang, krullend en dun. Ik heb al een paar steiltangen en producten geprobeerd om mijn haar te straightenen, maar het resultaat is steeds extreem krullend en droog haar. Kan het zijn dat ik een haartype heb dat niet te straightenen valt?
 
Antwoord: Het klinkt eigenlijk méér alsof het de toestand van je haar is – veel eerder dan je haartype – die het probleem veroorzaakt. Als kappers het hebben over de noodzaak van volledig droog haar bij het warmtestylen, dan bedoelen ze de afwezigheid of aanwezigheid van het teveel aan water door het wassen en conditionen.
 
Sommige mensen denken dat hun haar moet “droog aanvoelen” tegengesteld aan “droog zijn” (niet vochtig). Warmtestyling kan het haar beschadigen (föhnen, krultangen en steiltangen zetten het haar nogal onder stress) en je moet ervoor zorgen dat je je haar goed gaat conditionen en van vocht voorzien om onherstelbare schade te voorkomen.
 
Als je problemen ondervindt met droogheid of kroezen wanneer je je krullen op natuurlijke wijze draagt, dan moet je duidelijk je haar méér conditionen en bevochtigen dan je nu doet. Hou steeds in gedachten dat de problemen die je hebt met droogheid en kroezen nog zullen verergeren door warmtestyling. Je moet de problemen die te maken hebben met je haarconditie aanpakken vooraleer je overgaat tot warmtestyling.
 
Ik raad aan om de steiltang een paar weken te mijden en te starten met een routine van wekelijkse of tweewekelijkse diepteconditioningbehandelingen en dagelijkse haarconditioning (of je nu wast of niet). Diepteconditioningbehandelingen kan je makkelijk zelf toepassen. Doe je favoriete conditioner op je haar, bedek het haar met een plastieken kap en verwarm het ongeveer 20 minuten.
 
Dit kan gebeuren onder een droogkap, met de föhn met behulp van een diffuser of door het hoofd te wikkelen in handdoeken die verwarmd werden in de droogkast. Na 20 minuten spoel je het haar gewoon met lauw water, gevolgd door koud water om de cuticula (schubbenlaag) te helpen sluiten.
 
Als je na een paar weekjes conditionen nog steeds moeite hebt om steil en glad haar te bekomen bij het straightenen, dan moet je eens kijken naar het apparaat dat je gebruikt. Sommige haartypes zijn INDERDAAD resistent voor straightenen met bepaalde toestellen. Als het niet lukt bij jou, dan heb je misschien een betere steiltang nodig.
 
Er zijn heel wat vrouwen en mannen die een enorm succes boeken met de nieuwere ionische steiltangen. Het grootste nadeel van deze apparaten is dat ze duurder zijn dan hun conventionele voorgangers. Hun resultaten lonen echter de moeite voor die mensen die het lastig hebben om hun haar te steil te krijgen.
 
Ga eens online op zoek naar ionische steiltangen en vergelijk prijzen, kenmerken en commentaar van gebruikers. Dan kan je het model dat je wil ofwel kopen bij een plaatselijke kleinhandelaar ofwel online bestellen als je bij je lokale zaak geen betere prijs bekomt.
 
©Kapsels.net
Foto: South House Studio/Shutterstock
 
Zie ook: Méér over het straightenen van haar